Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Po tym sezonie grzewczym zamierzam zmodernizować kotłownie. W tej chwili mam piec dolnego spalania który grzeje również bojler 120l. Zamierzam skorzystać z programu "Czyste Powietrze" i zmienić kocioł na zgazowujący drewno + bufor 1000l. Mam własny las i mieszkam koło lasu to drewna nie braknie. Dodatkowo chce założyć solary i zbiornik cwu 300l ponieważ obecnie musiałem nawet w lato podpalać w piecu na ciepłą wodę. Kotły które mam na uwadze to te podane w tytule ponieważ automatyka steruje PP i PW . Czasami w piecu będzie palic żona i to ze względu na nią bo kotłownia to dla niej czarna magia. Na YouTube znalazłem parę filmików z Heiztechnik smart htv natomiast z tekla pirovac żadnego. Chciałbym żeby koledzy używający wyżej wymienione kotły podzielili się spostrzeżeniami i opiniami na temat tych kotłów. Inne porady tez mile widziane.  Fundusz jaki posiadam na kocioł to około 22 tys zł licząc już z dotacją.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Przemo8817
Opublikowano

Tekla w tej chwili jest tańszym kotłem od HTV.

Na początku przymierzałem się do Atmosa, ale mi szybko przeszło, następnie były w rozważaniu kotły Attack i właśnie Pirovac. Lecz po wykonaniu pomiarów kotłowni z calówką w ręku wybór padł na HTV 23kW. Jak na razie jest dobrze, działa tak jak ma działać.😉

Opublikowano

Tez myślałem o kotle Attack ale jak dzwoniłem do jednego sklepu internetowego to powiedzieli ze już nie sprzedają bo nie ma serwisu na Polskę a sprzedawca musi zapewnić serwis jak go dobrze zrozumiałem. 

Opublikowano

O, to nie wiedziałem że taki jest myk z serwisem Attack.

Dobrych kotłów z automatyką jest trochę jeszcze do wyboru, HDG, Hargasner, Windhager, Viessmann, Heiztechnik i Rakoczy to to samo, Lignum Domusa, Stadler, Blaze, itd.

Szukać, czytać, pytać, zamawiać.😉

Opublikowano

@Przemo8817 Na forum jest dużo dedykowanych tematów, gdzie dyskutuje się o kotłach w tym o Atmosie i Heiztechnik smart htv. Moim zdaniem nie ma co powtarzać dyskusji o Heiztechnik i sondzie lambda  (i o problemach z Heiztechnik i sondą lambda) więc można sobie poczytać m.in. w tematach:

Opublikowano

Nie doczytałem aby były jakieś problemy z sondą w HTV i w zasadzie przytoczone dyskusje nie wyczerpują w moim odczuciu tematu zapytania jaki kocioł HG wybrać.

Opublikowano

U moich rodziców jest DEFRO HG w wersji z 2020 roku. 

Mimo tego że była naprawa gwarancyjna szczelności wymiennika to kocioł jest ok. 

Polecam. 

Teraz go poprawili. 

Kocioł nie ma Lambdy, ale jak palisz jednym gatunkiem to będzie ok. 

Opublikowano

Generalnie jest tu pewna grupa ludzi, która stara się umniejszyć korzyścią płynącym z działania sondy w kotle zasypowym. Dlaczego? Nie wiem, jednak szczególnie irytuje mnie kiedy ktoś wszelkie osądy np na  ten temat bierze tylko z internetu, bez własnych doświadczeń.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Na pewno z sondą jest wygodnie, nie przesiaduję w kotłowni aby regulować ciągle PP i PW. Karmię zwierza do pełna różnymi rozmiarami drewna (jesion i buk), odpalam i to na tyle. Zapominam o temacie co tam się dzieje. Czasem sobie zerkam przez judaszka na płomień.😁

Jeśli wystąpią jakiekolwiek problemy z sondą lub czym innym to na pewno dam znać na forum.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Pełen wypas.

To jest wycinek z DTR kotła, ale w instrukcji papierowej jest jeszcze zawór i mieszacz powrotu.

IMG_20241126_155404.jpg.d6c79ad525463cf7cf195f1b34c22a6a.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz  się coś  dowiedzieć o tekla piwowar to poczekaj z tydzień. 
Znajomy za tydzień będzie odpalać tekle piwowar (właśnie montują).

Edytowane przez PredatorC
Opublikowano

Znajomy (dalszy znajomy) ma Pirovac i jest zadowolony. Szczegółów jak pracuje nie znam. Nawet jak by coś źle było to i tak on się nie przyzna. No taki już typ człowieka. Widziałem u niego ten kocioł i jest to kawał mebla i dlatego zdecydowałem się na HTV bo jest mniejszy (płytszy).

Opublikowano (edytowane)

IMG_20241126_185412.thumb.jpg.10ece0f0c2e2926127d4d90cd497f9e7.jpgIle się da, na maxa. Bo bez tlenu to nie ma życia, picia i jarania (w kotle). 🤪

No sorry, nie mogłem się powstrzymać na tak zadane pytanie.🫣

Pewnie chodzi Ci o wskazanie sondy, a nie o życie.

Standardowo podczas pracy waha się między 5.3-5.6 do 6.4-6.7

Jak jest powyżej 8 to znaczy że kończy się zasyp.

Ale kilka razy na samym buku ciasno ułożonym miałem wskazania 3.7-4.3

Ale to są wartości zaobserwowane przy okazji, nie siedzę 5h w kotłowni i nie obserwuję co tam się dzieje.😉

IMG_20241126_185019.thumb.jpg.34b304e165dd28fe6645c2f1d7487ab7.jpgIMG_20241126_185043.thumb.jpg.4d047f48447514ab984fb7a3e1d53092.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

W tych ustawieniach serwisu nie grzebałem i nie mam zamiaru.

Wartości zadane przez producenta w przedziale 5-7 są w zupełności optymalne i niech tak pozostanie.

Opublikowano

Ależ ja się wcale nie denerwuję, luzik.

W HTV sterownik stara się utrzymywać w granicach 5-6. Napisałem tylko te wartości które zaobserwowałem.

Jeśli zrobi się powyżej 8 to kończy się opał i minęło już ok 4h, a jeśli pokaże tak po 2h od odpalenia to oznacza zwiechę towaru w palenisku (raz miałem taki przypadek, źle drewno powciskałem)

Sonda daje radę, nie ma siedzenia w kotłowni i majdrowania PP i PW i latania na dwór i patrzenia co z komina leci. Wrzucam trochę drobnicy, na to klocki buka i kłody jesiona, odpalam i idę robić coś innego na podwórku lub na kanapę na TV.

Jednym wsadem nabijam 1600l w buforach przy jednoczesnym grzaniu chałupy 160m niestety bez ocieplenia, na grzejnikach 44°, CWU 300l przy 6 osobach (4 kobiety, długie włosy).

Pewnie podczas mrozów pójdzie więcej wsadów lub będę palił przed robotą o 6 rano i wieczorem o 18. Się zobaczy.

Po wywaleniu smieciucha jest zajebiście komfortowo, stała temp w chacie, teściowa nie brzęczy że za ciepło lub za zimno, ciągle gorąca dostępna woda z CWU (wczesniej grzana gazem, na pewno rachunki spadną). Komfort i spokój.

Aż nabrałem już ochoty na trzeci bufor, ale z miejscem słabo.

Opublikowano

W tym tygodniu odpalam Tekle pirovac to zdam relacje. Jeśli chodzi o wymiary to ciut mniej niż podane w instrukcji (na Szczęście) Jednak jak kolega wyżej wspomniał: "To kawał mebla" 😅