Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pytanie mam, PC -12 kw instalacja została stara,czyli grube przekroje rur i same grzejniki alu... chciałbym zapytać czy dobrze zamontowała mi firma bufor,bufor mam podłączony równolegle, jak poniżej na fot.

bufor-pompa-ciepla-rownolegly-4t.png

Opublikowano

Bardzo niewiele to wnosi. W przypadku nie wyregulowanej instalacji obie beda dzialac tak samo:

IMG_3927.jpeg.8999fa17b0357bdc205f75158bd006a4.jpeg

Opublikowano

Jesli wydajnosci obu pomp (tej w PC i tej na instalcji CO) beda takie same to mieszania w buforze nie bedzie i oba ukladu pracuja identycznie i najbardziej efektywnie.

Opublikowano

Czyli chodzi o to żeby temp.z PC szła taka sama na instalację..

Mam założone termometry cyfrowe na wejściu bufora i na wyjściu i temperatura wejściowa różni się od wyjściowej o 0.5 stopnia.czy jest Ok?

IMG_20241110_104630.png

Opublikowano

Jest dobrze, ale "tracisz" około do 1,5 % energii cieplnej.
Po prostu wymiana ciepła pomiędzy czynnikiem gazowym a wodą w wymienniku ciepła pompy ciepła, jest mniej sprawna.

Można jeszcze dołożyć jeden dodatkowy czujnik temperatury na powrocie, będziesz miał wizualną kontrolę nad różnicą temperatur tzw. delta T.

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie za mało. Pompy ciepła są projektowane dla delty 5*C. 
Nie wiem jaką pompę ciepła masz zainstalowaną, zobacz czy ten parametr jest nastawny.

ps.
Może to także świadczyć o pod mieszaniu wody w buforze równoległym, pomimo prawie  jednakowej temperatury wody zasilania na wejściu i wyjściu z bufora.  

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
48 minut temu, Oldeq17 napisał(a):

Czyli chodzi o to żeby temp.z PC szła taka sama na instalację..

Tak.

A poniewaz PC zmienia sobie wydajnosc swojej pompy wedlug widzi misie projektanta urzadzenia a przeplywy po stronie instalacji rowniez moga sie zmieniac po stronie uzytkownika wedlug jego widzi misie wiec to co podales prawdopodobnie jest chwilowe.