Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Kiedyś to mierzyłem, zarówno pracę cykliczną jak i pracę z obniżaniem nocnym wyniki i wnioski były na forum.

Bardzo proszę o link do tego badania jestem ciekaw , chętnie poczytam. Dzięki 

Opublikowano (edytowane)

@PioBin W Twoim przypadku na 80 m2 i 16 kW mocy na pewno bufor potrzebny, ale nie w każdym przypadku.

Straty przy ładowaniu bufora większą mocą i przy magazynowaniu energii są większe niż przy stałym dostarczaniu właściwej ilości energii. 

Cykliczność podawania na grzejniki zmniejsza komfort termiczny, bo jakieś skoki temperatury są ( bezwładność układu). Większa cykliczność rozpaleń kotła to też straty. 

Przy podłogówce która ma dużą bezwładność chodzi o to by podtrzymywać  temperaturę, a nie ją wychładzać i nagrzewać.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano
1 godzinę temu, Piecuch19 napisał(a):

ale nie w każdym przypadku.

Najlepiej byloby wytwarzac tyle ile potrzeba tylko ze nikt nie bedzie przeciez okien otwieral i wietrzyl po to zeby zapewnic stalopalnosc kotla. Odbior ciepla zalezy od budynku.

Zapotrzebowanie energetyczne CO średnie u mnie to obecnie 0,5kW. @Piecuch19 Jakie jest u Ciebie?

Opublikowano

Nie wiem jaka wartość? Ale mam tak zmniejszony ruszt że kocioł nie może osiągnąć temperatury zadanej 78' tylko oscyluje pomiędzy 74-76' , czasem dobije i się cofa i to dla mnie jest dobrze. Czy to jest 3 czy 6 kW to nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.

Opublikowano
16 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Nie wiem jaka wartość?

Tak myslalem ze teraz kisisz opal z bardzo marna sprawnoscia. Nadrobisz sprawnoscia w zimie przy -5-10 ale takich dni nie ma za wiele. Jak na srednia dobowa obecnie +10C zapotrzebowanie 3-6kW to bardzo duzo, bo przy sredniej 0C wyjdzie 6-10, a przy -10C to…

Opublikowano

Twoje myślenie jest błędne, ale może ono wynikać z doświadczeń w ogrzewaniu 80 m2 mocą 16 kW.

42 minuty temu, PioBin napisał(a):

zapotrzebowanie 3-6kW to bardzo duzo

Nie pisałem że mam zapotrzebowanie 3-6 kW. Moc kotła mam na tyle właściwie dobraną na 360m2 że nie potrzebuję bufora.

Opublikowano

Trzy worki pelletu spaliłem za ostatni tydzień  i 20 kwh pc wzieła , i tak się zastanawiam z jaką mocą musiał by kocioł u mnie chodzić by pracował no stop . większość dnia okna uchylone ,wietrzy się bo słoneczko pięknie operuje , zastanawiam się jak wy grzejecie non stop w takich warunkach .

Opublikowano
4 minuty temu, Piecuch19 napisał(a):

Twoje myślenie jest błędne, ale może ono wynikać z doświadczeń w ogrzewaniu 80 m2 mocą 16 kW.

Moze nie bledne?

Napewno oparte o liczby. PS. Te ktore podales sa bledne!

5 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Nie pisałem że mam zapotrzebowanie 3-6 kW

Taka moc kotla „wymysliles” a skoro tyle kociol produkuje to cos to cieplo odbiera…

2 minuty temu, Kordjano napisał(a):

zastanawiam się jak wy grzejecie non stop w takich warunkach .

Nie da rady to jest oczywiste wiec kotly stoja w podtrzymaniu i kisza opal z zenujaca sprawnoscia.

5 minut temu, Kordjano napisał(a):

tak się zastanawiam z jaką mocą musiał by kocioł u mnie chodzić by pracował no sto

Z PC masz energie zliczona a z pelletu będziesz mial 3,8-4 kwh z 1 kg. Przelicz i daj znac 😉

Opublikowano
17 minut temu, Kordjano napisał(a):

Trzy worki pelletu spaliłem za ostatni tydzień  i 20 kwh pc wzieła , i tak się zastanawiam z jaką mocą musiał by kocioł u mnie chodzić by pracował no stop . większość dnia okna uchylone ,wietrzy się bo słoneczko pięknie operuje , zastanawiam się jak wy grzejecie non stop w takich warunkach .

To Ty grzejesz jednym i drugim w taką pogodę? Jak jest ciepło to się nie pali w kotle, bo po co? No chyba że na CWU.

15 minut temu, PioBin napisał(a):

Taka moc kotla „wymysliles” a skoro tyle kociol produkuje to cos to cieplo odbiera…

Pisałem że nie wiem jaka to wartość:

1 godzinę temu, Piecuch19 napisał(a):

Nie wiem jaka wartość? Ale mam tak zmniejszony ruszt że kocioł nie może osiągnąć temperatury zadanej 78' tylko oscyluje pomiędzy 74-76' , czasem dobije i się cofa i to dla mnie jest dobrze. Czy to jest 3 czy 6 kW to nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.

Latem i w temperaturach zbliżonych do lata pali się tylko na CWU, ewentualnie wieczorem jak noce chłodne i tego wymaga temperatura pomieszczeń.

Opublikowano

Nie grzeję w dzień w taką pogodę , tylko cwu , noce zimne nad ranem z przymrozkami to się dogrzewa albo z bufora ,albo z pc puki co , ciepło się samo uzupełnia ,nie muszę palić całą noc tak jak Ty i słuchać prognozy, mieć dylemat palić nie palić , jak palić to ile tego wsadu ?