Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła Kaisai KHC-08RY3, likwidacja bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam pompę Kaisai (KHC-08RY3) + bufor 1000l w połączeniu 4t i po jednym sezonie jestem zadowolony z jej działania. Ogrzewanie domu oraz ciepła woda użytkowa (CWU) wyniosły mnie 3100 kWh. Warto wspomnieć, że zużycie mogłoby być niższe, gdyby nie podnoszenie temperatury w godzinach taniej energii. Nawet w największe mrozy na Podlasiu pompa radziła sobie bez grzałek wspomagających. Dom jest nowy, ocieplony 20 cm styropianem, a na poddaszu znajduje się 40 cm wełny. Powierzchnia użytkowa domu to 196 m².

Aktualne podłączenie wygląda następująco: pompa ciepła podłączona jest do bufora miedzią 35 mm, co zapewnia bardzo dobry przepływ (nawet 2 m³). Bufor jest obsługiwany przez dwie pompy IBO OHI 25-60/180, które rozdzielają ciepło na dwa rozdzielacze – dolny z 8 sekcjami (od 60 do 90 m² na sekcję) i górny z 10 sekcjami (od 42 do 72 m²). Do każdego rozdzielacza prowadzi rura PEX 26 mm (choć lepsza byłaby PEX 32 mm) .

Przepływy w podłogówce przy tych pompach wynoszą na pierwszym biegu 1,5 l/min na dole i 1 l/min na górze. Na trzecim biegu jest to odpowiednio 2 l/min i 1,5 l/min, choć zużycie energii przez pompy wzrasta wtedy do ponad 200 W.

Zastanawiam się nad uproszczeniem systemu poprzez usunięcie bufora. Moim głównym pytaniem jest, czy pompa obiegowa w pompie ciepła poradzi sobie z zasilaniem dwóch rozdzielaczy. Instalator sugeruje, by podłączyć pompy IBO szeregowo, ale uważam, że to nie ma sensu (chyba że tylko dla górnego rozdzielacza). Dane pompy obiegowej są następujące: maksymalna wysokość podnoszenia wynosi 9 m, a maksymalny przepływ to 4 m³/h.

Moje spostrzeżenia na temat bufora:

Plusy:

• Bardzo dobry przepływ między pompą ciepła a buforem (nawet 2 m³).
  • W okresach przejściowych (październik/listopad, marzec/kwiecień) bufor gromadzi ciepło, co pozwala wykorzystać prąd z fotowoltaiki i tańszą taryfę.
  • Stabilniejsza praca pompy ciepła przy dużym zładzie wody.

Minusy:

• Bufor zajmuje sporo miejsca w kotłowni.
  • Przy długiej pracy pompy ciepła dochodzi do strat temperatury (~1,5°C), które udało mi się zredukować, wymuszając cykl pracy: 2 godziny on, 2 godziny off.
  • Pompy obiegowe wymagają ręcznego dostosowywania biegów, co jest uciążliwe.
  • Pompy IBO na trzecim biegu zużywają sporo energii – nawet 5 kWh dziennie.

Zauważyłem, że pompa ciepła często moduluje, pracując na minimalnej mocy przez cały dzień, co negatywnie wpływa na efektywność kompresora. Uważam, że problem leży w przepływach – podczas modulacji przepływ w pompie ciepła spada do 0,6 m³, podczas gdy na podłogówkę trafia 1,1 m³. W rezultacie pompa „gubi się” zarówno podczas pracy, jak i w fazie uśpienia, kiedy czeka na spadek temperatury wlotu o 5°C względem ustawionej. Przy wolniejszym przepływie różnica temperatur (delta T) byłaby szybciej osiągnięta, co mogłoby zoptymalizować pracę pompy.

Co sądzicie o moim pomyśle? Teoretycznie zmiana systemu nie zwróci się w oszczędnościach na prądzie w najbliższych latach, ale sprzedaż bufora mogłaby to zrekompensować. Dodatkowo uniknąłbym biegania do pomp co kilka dni.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

Edytowane przez syko1992
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, ja mam taki system na jaki Ty planujesz przerobić, pompa obiegowa z PC jest bardzo mocna, mam 25 obwodów, łącznie 1800mb rury kantherm blue18 i pompa potrafi zrobić przepływy po 2-2,5l, wszystko chodzi fajnie dopóki pompa nie zacznie modulować pompy obiegowej, wtedy zaczynaja się schody ponieważ jak u Ciebie pompa obiegowa schodzi do tych 600l i przepływy na większości pętli stają. Nie mam już pomysłu co z tym zrobić, Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć .

Też mam zamiar usunąć  bufor , i puścić zasilanie z pompy bezpośrednio w podłogówkę ,ale mam

obawy z modulacją pompy co i przepływami.

Koledzy wyżej jak to rozwiązaliście - stały przepływ pompy, niech moduluje tylko sprężarką.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Mam.wrazenie że to nie tyle  problem z tym że pompa zmniejsza przepływ gdy nie ma odbioru ciepła, tylko że podłogówka źle działa przy zmniejszonym przepływie. Może kwestia regulacji przepływów? 

Ewentualnie może sterowanie termostatem pokojowym żeby PC nie musiała działać cały czas?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Cześć, u mnie nic nie kombinowałem ze stałym przepływem – zostawiam to pompie. Sama dobiera przepływ tak, żeby utrzymać deltę na poziomie ok. 4°C. Kiedy odbiór ciepła jest większy (zimniejsze dni), pracuje ze sporym przepływem (od 1 do 2 na rotametrach). Co ciekawe, moje dwie pompy z bufora, nawet na 3. biegu – gdzie pobierały sporo prądu – osiągały maksymalnie 1,5 l. W dni przejściowe minimalny przepływ to ok. 600 l na pompie, co przekłada się na ~0,7 l na rotametrze.

Odcinki mam dość krótkie (maks. 80 m), więc mimo małego przepływu wszystko jest równomiernie dogrzane. Nie widzę sensu sztucznie zwiększać przepływu, skoro delta jest zachowana – to tylko podbija zużycie prądu przez pompę obiegową. Rozumiem zwiększanie przepływu, gdy delta zamiast ustawionych 4°C wynosi np. 9°C (czyli odbiór ciepła jest bardzo duży), ale o to pompa i tak sama zadba.

Jestem bardzo zadowolony ze zmiany – nie muszę już kombinować z biegami pompek, a zużycie też spadło (ok. 200 kWh mniej niż w poprzednim sezonie). Wiem, że nie ma co porównywać sezon do sezonu, ale dla mnie najważniejszy jest komfort użytkowania.

PS. Do tych 200 kWh trzeba jeszcze doliczyć pompki obiegowe, które w poprzednich sezonach pobierały ok. 250 kWh na sezon grzewczy.

Opublikowano

@91drog o jakiej PC rozmawiamy. Jeżeli o Kaisai to tam można ustawić minimalny przepływ przynajmniej tak pisze w instrukcji. Obecnie mam zakupione PC Kaisai ale jeszcze nie zainstalowaną. Natomiast w Panasonicu miałem kiedyś ustawiony stały przepływ a modulowała  tylko sprężarką. Jak było ciepło to miałem ustawione  18l/m a jak mróz -20 to raczej maksymalny czyli w moim przypadku 24l/m Tylko niestety w Panasonicu jak ustawisz stały przepływ to jak sprężarka wyłączona  przepływ pozostaje duży i w monobloku woda się szybciej przez to wychłodzi bo cały czas krąży z dużym przepływem przez PC które jest na dworze.

W Kaisai jest funkcja ograniczenie mocy więc zamierzam ją tak ustawić żeby pracowała ze średnią mocą, ale dłużej a przepływ PC dobierze sobie sama odpowiedni do zadanej mocy.   Natomiast przepływ minimalny zamierzam ustawić taki żeby wszystkie grzejniki były równo dogrzane.