Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła w mieszkaniu 65m2, dofinansowanie 30% bez CWU.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Macin,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule. W załączniku dodam schemat mieszkania. Można zrobić instalację gazową ale trzeba by było robić wniosek o dofinansowanie od nowa. 

CWU gazowe_ junkers

Miałem w ub, roku dofinansowanie 60% ale poradzono mi poczekać do tego roku bo będą lepsze warunki i przekroczyliśmy limit.

Także: 3 pokoje, przedpokój pośrodku, łazienka i kuchnia. 5 osób. 

Dotychczas przez lata mieszkanie było ogrzewane przez jeden piec kaflowy oraz w razie potrzeby farelkiem w łazience.

Zimą zazwyczaj paliliśmy raz na dwa dni. W mieszkaniu stała temperatura 21 stopni.

Wybór na PC padł bo: dofinansowanie 60%(było, jest 30%) oraz chłodzenie latem.

Rejon polski II.

Po kilku rozmowach z firmami mam mieszane uczucia. Każda kierowała ogrzewanie trochę w inną stronę. 

1. 3 niezależne klimatyzatory

2. PC Panasonic 5kW z zasobnikiem. 

3. PC powietrze - powietrze z rozprowadzaniem poprzez wentylację.

Jeszcze sam myślałem o monobloku. 

Podłogówka odpada bo to za duży remont. 

Trochę jestem w kropce. Jeden instalator nr 2. w mailu z opisem kosztów wpisał PC Panasonic 5kW z jednostką wewnętrzną droższą o 4,5k niż w jakimkolwiek sklepie. Jeszcze mówić , że to po rabatach w hurtowni. 

Olać tą PC i składać kolejny wniosek na piec gazowy? 

Pozdrawiam wszystkich czytających.

Planer-Pomieszczeń-Online-Remplanner-pl.jpg

Opublikowano

Cały twój problem to chyba z tej dotacji wynika .

Ja bym założył gaz .

A klimatyzatory z własnej kieszeni ze dwa , nie drogie .

Do chłodzenia , do okresów przejściowych i w razie W , JAK BY COŚ Z GAZEM SIĘ PO...

Opublikowano

Od razu tak pomyślałem, tylko: Wnioskowanie o datację trochę trwają a przetrzymaliśmy czas remontu tak, że jest już zima za pasem. 

Na dwie jednostki zewnętrzne to nie mam miejsca. Multisplit? Jakoś większość odradza tą możliwość. 

Do w razie "W" mamy piec elektroniczny na olej i drugi na butle z gazem. 

Pytanie jeszcze. Jeśli chodzi o PC Split czy monoblok bez CWU. Czy potrzebny jest zasobnik?  

Opublikowano

Zasobnik będzie raczej  potrzebny jak i pozostałe elementy układu grzewczego na podstawie znanej już potem pojemności układu hydraulicznego wyliczy się jak duży ma to być zbiornik.

Opublikowano

Jeszcze zapytam o finanse, jaka, mniej więcej może być różnica pomiędzy grzejnikami do pompy a tymi do pieca gazowego? 

Opublikowano

Klimakonwektory wychodzą najdrożej reszta wg uznania czy bardziej dedykowany  do pompy ciepła czy najtaniej kombinowany przewymiarowany .

Opublikowano

Jeszcze mam pytanie o rozdzielacz. Jednostka wewnętrzna byłaby w kuchni przy wejściu do niej. w największym pokoju: dwa, pozostałe po jednym i jeden w łazience. Potrzebny?

Chodzi tutaj o brak miejsca na rozdzielacz, jeśli będzie potrzeba to się znajdzie ale jest kombinowanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem gaz.

Uzasadnił bym to tak:

1. Masz bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło. Po co pakować tyle kasy w urządzenia, które będzią robić niewielkie ilości ciepła za niewielkie pieniądze?

2. Prostsza i chyba tańsza instalacja (jeżeli w budynku jest gaz) w porównaniu do pompy ciepła.

3. Pompa ciepła, nawet najmniejszy Panasonic 5kW nie sprawdzi się bo:

3.1. Mały metraż i mała powierzchnia ścian zewnętrznych. W okresach przejściowych nawet przy najmniejszej pompie 5kW będzie duży nadmiar ciepła. W mieszkaniu o tej powierzchni raczej na bufor szkoda miejsca.

3.2. Ogrzewanie CWU - do pompy ciepła po prostu MUSISZ mieć bufor. Do kotła gazowego nie, można grzać wodę przepływowo. Kolejny metr kwadratowy odpada, dodatkowe rury do zainstalowania.

3.3. Wiem że to są ciche pompy, ale i tak znajdzie się sąsiad któremu będzie to przeszkadzało i będziesz miał różne przygody przez następne 20 lat.

Klimatyzatory moim osobistym zdaniem są trochę bez sensu przy tej ilości pomieszczeń w tym kuchni i łazienki. Z resztą ciepłą wodę trzeba czymś grzać. Wydasz kupę kasy na klimatyzatory, a wodę i tak będziesz grzał grzałką i prądem po 2zł/kWh.

Z tego co piszesz (palenie raz na 2 dni) to może być tak, że w tym mieszkaniu więcej kosztuje CWU niż ogrzewanie.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.09.2024 o 23:56, Macin napisał(a):

Olać tą PC i składać kolejny wniosek na piec gazowy? 

Jeżeli się da to tak zrób. 

1. Szkoda miejscza w domu na bufor ewentualnie zbiornik CWU.

2 PC zawsze możesz zamontować później z gazem mogą być problemy z uzyskaniem pozwolenia.

3 PC Większe koszty zakupu i serwisowania. W Panasoniku bez przeglądów raz na rok stracisz gwarancję.

4 Założenie gazu bez dotacji może kosztować podobnie co PC z dotacją 30%.

Jest jeszcze opcja samemu założyć PC monobloka ale musisz kupić PC od firmy z montażem bo vat 8% i muszisz mieć protokół odbioru i demontażu starego kotła lub pieca kaflowego podpisany przez tą firmę. Takie oferty znajdziesz na allegro jeśli chodzi o Panasonic. Minusem jest że podzespoły potrzebne do montażu PC kupujesz z vat 23% i niektóre żeczy mogą zakwestionować że niepotrzebne. Czyste powietrze zwraca tylko % od ceny netto.  

Edytowane przez cezario1
  • Przydało się 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dalej nie zdecydowałem przed zimą o zmianie ogrzewania.
Awaryjnie mam kilka olejaków, piec na naftę.
Do tej pory nie ogrzewałem mieszkania i jest ciepło: 21 C.
Pytanie co się bardziej opłaca:
30% dofinansowania z programu ciepłe mieszkanie + 10.000 PLN z gminy za wyburzenie pieca kaflowego.
Umowa jest na PC powietrze-woda.
Zmiana umowy to -2000PLN zmniejszona kwota dofinansowania z gminy oraz -2000PLN za brak zwrotu za zamontowane okna.
Tylko CO, bez CWU.
Wyliczenie: https://cieplo.app/wynik/2buuf
1. PC, monoblok Haier, Ariston czy inny model. 5-6kW. Koszt ca 15.000PLN/urządzenie, plus instalacja CO-grzejniki.
Część budowlaną potrafię sam wykonać: kupno i montaż: PEX, grzejników, zaciśnięcie łączeń, przewierty, montaż postumentu lub stelaża pod PC.
2. Gaz: wychodzi koszt taki sam. bo 4000 będę mieć mniej w kieszeni z powodu strat przy zmianie dofinansowania.
reszta podobnie.
3. Piece akumulacyjne. koszt około 15.000PLN. Kable położę i przygotuję pod osobne eski. To wychodzi najprościej i najtaniej,
W którą opcję pójść? Najmniejsze rachunki będę przy PC, największe- piece akumulacyjne.
Opublikowano (edytowane)

Trzeba iść do wróżki może wywróży jakie będą ceny gazu i prądu w przyszłości.

Nie patrzył bym co wyjdzie trochę taniej w montażu tylko co będzie lepsze w użytkowaniu, ekonomiczne w przyszłości i będzie się mniej psuć a koszty serwisowania będą niższe.

PC wybrałeś z niższej pułki cenowej Tu masz temat o montażu  chińskich PC na dotację może coś pomoże w wyborze.

Ja bym nadal był za gazem w Twoim przypadku. Ja jestem ze swojego PC bardziej zadowolony niż z gazu którym też grzałem ale tylko dla tego że mam fotowoltaikę na starych zasadach. 

Najlepiej mieć dwa źródła ciepła więc pieca kaflowego bym się nie pozbywał ewentualnie wymienić go na kominek lub piec ale spełniający normy ekologiczne. Braknie prądu i czym zamierzasz grzać mając tylko PC?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

A co z piecami akumulacyjnymi? Różnica w inwestycji to całość instalacji CO. Odchodzi też mnóstwo pracy-kosztów. 

Jeśli chodzi o pompę ciepła to zafiksowałem się jeśli chodzi o wymiary. W nowym miejscu sprawdzi się np LG. 

Jest też, wprawdzie otwarta, kwestia ETS2. 

Kwestia alternatywy ogrzewania to mamy czynny pięć olejowy oraz gazowy na butlę. Olejowy jest używany na działce. 

Edytowane przez Macin
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dlaczego wychodzą takie niskie koszty grzania PC w ciepło.app 

Masz zapotrzebowanie na energię 12tys kw tylko na CO to mnie wychodzi:

PC cop przy grzejnikach 3 bo taki mam w Panasonicu i jest realny do osiągnięcia czyli 4000kw x 1,1 zł cena prądu z ciepła app. wychodzi 4400 zł a nie 1900zł jak oni piszą.

Piecyk akumulacyjny 12000 x 1,1 zł = 13200zł Jak będziesz grzał tylko na 2 taryfie to trochę taniej. Zależy jaką masz cenę prądu liczoną z przesyłem. 

Gazu w zaokrągleniu zużyjesz 1090metra sześciennego przy kotle kondensacyjnym. Cena gazu z internetu w taryfie grzewczej 4,59zl Czyli koszt grzania gazem to 5tys.

Sam sobie oblicz co się najbardziej opłaca.

Tylko dobrze ustal cenę prądu i gazu jaką będziesz miał lub masz uwzględniając przesył i inne opłaty na rachunku.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

PC cop przy grzejnikach 3 bo taki mam w Panasonicu i jest realny do osiągnięcia czyli 4000kw x 1,1 zł cena prądu z ciepła app. wychodzi 4400 zł a nie 1900zł jak oni piszą. ,,,,

Pobierz inne dane do obliczeń, a wynik będzie także podobny.
Pobrałeś dane projektowe obiektu.

Opublikowano

To jest mój wynik.

18 925kWh = 68GJ projektowe roczne zużycie energii cieplnej na ogrzewanie

Po inżyniersku: energia użytkowa. To przeciętna ilość energii cieplnej, jaką budynek zużyje na ogrzewanie zimą – na podstawie danych pogodowych z lat 1991-2020 . Ostatnie zimy są raczej cieplejsze, więc ta wartość nie jest osiągana.

12 837kWh = 46GJ zużycie energii cieplnej na ogrzewanie w sezonie 2022/2023

I teraz moje zużycie rzeczywiste z PC energii elektrycznej to 6500 kw x 3 cop czyli wyprodukowała energii cieplnej 19500kWh.

Bardziej u mnie jest to zbliżone do projektowej.

Niestety u innych osób które mają PC i dom podobny metrażowo i podobnie ocieplony wychodzi bardziej zbliżone zużycie prądu do mnie. 

Opublikowano (edytowane)

Chyba lepiej sami jak wiesz dlaczego tak jest to mnie uświadom.

Klient wkurzony że montując PC wychodzi mu  że będzie mniej płacił  za ogrzewanie niż w rzeczywistości płaci. Zwala winę na instalatora że coś spierdziolił.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, cezario1 napisał(a):

PC cop przy grzejnikach 3 bo taki mam w Panasonicu i jest realny do osiągnięcia czyli 4000kw x 1,1 zł cena prądu z ciepła app. wychodzi 4400 zł a nie 1900zł jak oni piszą.

tam na ciepło właściwe założona cena prądu to 0,9 zł (te dane można tam zmienić) a COP/sprawność pompy ciepła to 3,5

Edytowane przez Matejko1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Niestety @Andrzej_M_ ma racje jest liczine

4 godziny temu, cezario1 napisał(a):

12 837kWh = 46GJ zużycie energii cieplnej na ogrzewanie w sezonie 2022/2023

a nie to 

4 godziny temu, cezario1 napisał(a):

18 925kWh = 68GJ projektowe roczne zużycie energii cieplnej na ogrzewanie

Niestety mnie wychodzi projektowe zużycie.

Opublikowano (edytowane)

To już lepiej wyszło z audytu. 

98,58 kWh na metr x 168 metrów = 16561kWh

Zapotrzebowanie energii elektrycznej do napędu pompy ciepła będzie wynosić ok. 5 555 kWh tak wyliczył na samo CO

image.thumb.png.9d2167c861b71305b9a6494409daab0d.png

Te 1000 kw które wyszło w rzeczywistości więcej mogło sie rozejść na grzanie piwnic bo mam rury 2 calowe w większości nie ocieplone a audyt piwnic nie uwzględnia.

COP policzył w audycie 3 więc trafił dobrze.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ja wtrącę swoje "3 grosze" - jak robić, to tylko gaz.

Kilka razy liczyłem to dla kolegów z forum i nie tylko z forum i widzę że "na papierze" jedynie podłogówka jakoś opiera się grzejnikom przy zasilaniu z PC.

Jakby się miało opłacać grzanie grzejnikami z PC, to musiałyby być grzejniki do zasilania wodą max 40C - czyli bardzo duże, albo PC przewymiarowana, lub dod grzałka do PC.

Dodatkowo potrzebna jest izolacja ścian zewnętrznych minimum 15cm styro 0,033.

Wtedy PC ma sens.

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie
Opublikowano
Zabrakło mi czasu na realizację, przeszedłem na dobór ogrzewania elektrycznego, akumulacyjnego COP=1.
Opublikowano (edytowane)

Będziesz żałował ale to twoja pieniądze. Wystarczy że prąd podrożeje Lepiej kup sobie zwykły piecyk za 90zł np taki 

image.png.d606cabb57442ba5264cec237fe86300.png\

Ja takimi grzałem na jedno pomieszczenie wystarczy a w przyszłym roku zrób ogrzewanie gazowe lub PC.  

Edytowane przez cezario1