Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze kotła kondensacyjnego

qqde23

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam porady jaki kocioł kondensacyjny wybrać do nowobudowanego domu.

Budynek parterowy 140 m2 użytkowych. Zrobiłem OZC z którego wychodzi bilans CO + CWU -> 3,8 + 1,0 = 4,8 kW.

W projekcie bojler 140 l. Rodzina 2+2.

Zastanawiałem się nad Immergas VICTRIX EXTRA 12 PLUS 12 kW (modulacja od 2 kW) oraz Bosch CONDENS GC 2300iW 15P (modulacja od 1,9).

Nie wiem czy skupiać się na tej dolnej modulacji i szukać modeli 12-15 kW (od min 2 kW) czy nie zastanawiać się nad tym i wziąć jakiś kocioł 20-25 kW np. Vaillant albo Termet.

Nie chcę sterownia pomieszczeniami - wystarczy sterownik pogodowy, krzywa grzewcza i centralny pomiar temperatury.

Nie potrzebuje sterownia pompą cyrkulacyjną - podłączę ją bezpośrednio po czujkę ruchu w łazienkach.

Co polecacie?

A jakie konkretnie modele wziąć pod uwagę? Z tego co wyczytałem na forum, co mi polecono oraz na podstawie dostępności serwisu w mojej okolicy mam następujące modele:
- Termet GOLD PLUS II 20 kW 1f (50/30°C 3,7 - 21,0 kW)
- Termet ECOCONDENS CRYSTAL II PLUS 1f (50/30°C 3,0-22,0 kW)
- Brotje WGB 14.1
- Bosh CONDENS GC2300iW 15P (40/30°C 2,3 - 16,2)
- Viessmann Vitodens 100-W

Miałem podobny dylemat tj. Immergas vs Bosch. Wybrałem Boscha bo więcej serwisantów w okolicy. Na temat kotła się nie wypowiem, bo jestem dopiero przed pierwszym sezonem grzewczym na gazie. Zapotrzebowanie budynku 7,2 przy -20. 

Ten Bosch 15kw, jest ok. Zamontowałem takie dwa u rodziny i sprawują się dobrze. Wart zainwestować też w sterownik ct200, pobiera automatycznie pogodę z internetu i dostosowuje paramet grzewczy do aktualnego zapotrzebowania budynku.

@qqde23Wybierz boscha ale bez krzywej grzewczej tylko niski parametr np. podłogówka to 28-30oC a grzejniki 35-40oC i sterownik pokojowy może być nawet zwykły bezprzewodowy/radiowy on/off - Salus.

Bardzo dziękuję za pomoc. Będę brał pod uwagę tylko kotły o mocy startowej koło 2 kW (Bosch, Immergas oraz Buderus, bo takich mam w okolicy serwisantów).

Dostałem kilka wycen i nie do końca rozumiem po co mi niektóre elementy. Każdy z instalatorów proponuje sprzęgło i zawór 3D, drugą pompę i moduł do sterowania obiegiem grzewczym.

Mój dom ma bardzo dużą bezwładność (silikat + 9-11 cm jastrychu cementowego). 100% ogrzewania podłogowego. Nie chcę stref i automatyki na rozdzielaczach. Cyrkulacja sterowana czujnikiem ruchu bez ingerencji kotła. Mam dwa rozdzielacze 8 pętli i 7 pętli. Odpowietrzniki automatyczne na belkach z ciepłą wodą. Około 1100 m rury. Pętle zrobione zgodnie z projektem. Od kotła do rozdzielacza nr 1 (w łazience) jest 10 metrów rurą PEX 32. Rozdzielacz nr 2 jest w kotłowni. Zbiornik 120/140 l na 3-4 osoby. CWU na rozdzielaczu z cyrkulacją.

Rozdzielacze Kan-Therm InoxFlow UFS (wersja z opcją siłownika wzięta na wyrost). Jak pisałem, na belce ciepłej wody mam odpowietrznik automatyczny zamiast zwykłego.

image.thumb.png.f2b6cb91a1cbffd577a89b666991768f.png

Poniżej info z projektu
image.thumb.png.e16357492e35705ea11d5b7b44e0a89d.png
Patrząc na wartości potrzebne pompie (wydajność 0,44 m3/h oraz 0,88 m podnoszenia słupa wody), czy ja potrzebuję w drugą pompę, zawór 3d i sprzęgło?

Myślałem ze przy moim domu wystarczy bardzo prosta instalacja tj. kocioł z niską mocą startową, zbiornik, pogodynka (z posta powyżej rozumiem, że nawet pogodynka nie potrzebna) i w sumie tyle. Tak jak na schemacie poniżej

image.thumb.png.b901b8958f7b816c2249a7ec6b728787.png

Jak myślicie?

Edytowane przez qqde23

Dlaczego projekt mogę wyrzucić do kosza? Zrobiłem OZC budynku. Na jego podstawie przygotowano projekt CO. 

Projekt ma kilkanaście stron. Wrzuciłem z niego tylko wyniki bilansu i tabelę z wykazem pomieszczeń. 

Nie rozumiem co jest złego w tym projekcie? Czy w ogóle miałbym nie robić projektu?