Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzie艅 Dobry,

Czy jest kto艣 kto korzysta z tych nowych pomp monoblokowych LG THERMA-V na czynniku R290 ?

Jakie艣 pierwsze spostrze偶enia z ich pracy ?

Opublikowano

Podobno bardzo sprawne, te偶 jestem ciekawy opinii u偶ytkownik贸w 

Opublikowano

Tak, podobno - wg dokumentacji sprawno艣膰 bardzo ciekawie wygl膮da, ale jak jest w praktyce ? Jest kto艣 kto u偶ytkuje ju偶 tak膮 PC i mo偶e podzieli膰 si臋 opini膮 ?

Opublikowano

Taka jest cena za 12kW w cenniku LG w pdf na ich stronie. Ta wersja 16kW kosztuje ok. 46k netto.

To oczywi艣cie ich ceny, nie wiadomo jakie ceny daj膮 instalatorzy.

Opublikowano (edytowane)

Z t膮 cen膮 to jest niejednoznacznie np ja widz臋, 偶e moja hurtownia oferuje 12kW w cenie (4100+ 18000) +Vat cena sk艂ada si臋 z 2 cz臋艣ci ta艅sza cz臋艣膰 to hydrobox do monta偶u wewn膮trz budynku  i dro偶sza to jednostka zewn臋trzna.

Takie same komplety na R32 to 2,5x ni偶sza cena.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Podbijam pytanie - czy jest ju偶 kto艣 na tym forum kto mo偶e podzieli膰 si臋 opini膮 o tej pompie ?

Opublikowano

Dzie艅 dobry,

Mam t臋 pomp臋 ju偶 ponad miesi膮c. O ogrzewaniu domu si臋 nie wypowiem, bo p贸ki co jest wystarczaj膮co ciep艂o. Wod臋 grzej臋 w zbiorniku 250l do 40-44 stopni (rano do 40, p贸藕niej do 44). W臋偶ownica w zbiorniku 2,6m2.  Pob贸r na podliczniku 1,6 do 2kWh dziennie zale偶nie od pogody i zapotrzebowania na wod臋.

W trybie ECO dzia艂a do艣膰 cicho (praktycznie nies艂yszalna przy ruchu ulicznym). W trybie KOMFORT ju偶 j膮 troch臋 s艂ycha膰, ale to nie jest jaki艣 dokuczliwy ha艂as. Pod tym wzgl臋dem nie narzekam.

Od samego uruchomienia pompa pokazuje g艂upoty w monitorze pobranej i produkowanej energii i to samo przenosi do aplikacji LG ThinQ. Np. u mnie na podliczniku jest powiedzmy 2kWh energii pobranej a na sterowniku b臋dzie 12-14kWh. Samo LG wie o problemie ju偶 przynajmniej od lutego i nic do tej pory nie zrobili. Zaczynam podejrzewa膰, 偶e to mo偶e nie by膰 sprawa czysto programowa, tylko co艣 g艂臋bszego bo takie co艣 to chyba potrafi艂by poprawi膰 programista z gimnazjum.

Je艣li za艣 chodzi o sam膮 firm臋 LG i certyfikowanych instalator贸w i w og贸le obs艂ug臋, to mo偶na r臋ce za艂ama膰... Albo wyk艂adowcy na tych kursach certyfikacyjnych s膮 tak niekompetentni albo to tylko pic na wod臋, 偶eby zarabia膰 kas臋 na pseudo-certyfikacji.

Do艣膰 powiedzie膰, 偶e facet kt贸ry przyjecha艂 do mnie na odbi贸r pompy powiedzia艂 mi, 偶e pierwszy raz ma styczno艣膰 z t膮 jednostk膮. W dodatku nikt nie sprawdza艂 szczelno艣ci jednostki zewn臋trznej a technik pali艂 sobie przy niej fajk臋 jak robi艂 pomiary. Profesjonalizm pe艂n膮 g臋b膮. By艂o u mnie 3 osoby z LG i ka偶da mia艂a swoj膮 wersj臋 tego jak powinna by膰 ustawiona pompa i zbiorniki.

Najlepsze, 偶e ju偶 maj膮 na targi IFA gotowe nowe "ulepszone" wersje 7 i 9KW.

Nie m贸wi臋, 偶e to z艂e urz膮dzenia. Mo偶liwe, 偶e nawet bardzo dobre, tylko co z tego je偶eli mo偶e garstka prawdziwych spec贸w b臋dzie umia艂a je ustawi膰 prawid艂owo, a reszta po prostu pozostawi na domy艣lnych ustawieniach.

Wol臋 nie my艣le膰, co b臋dzie jak faktycznie wyst膮pi jaka艣 sprz臋towa awaria.

Fajnie by by艂o gdyby ten model trafi艂 do test贸w Pana Goleniowskiego, bo chyba tylko on jest wystarczaj膮co drobiazgowy 偶eby rozkmini膰 czy ona pracuje tak jak powinna, czy faktycznie co艣 tam jest spieprzone.

Opublikowano

Dzi臋ki za opinie - o problemach z monitorowaniem energii w tej pompie faktycznie s艂ysza艂em - szkoda, 偶e tak fajnie wgl膮daj膮ca pompa (na papierach i wizerunkowo) ma ju偶 pierwsze problemy, ale mo偶e uda si臋 LG to szybko rozwi膮za膰 i zrekompensuje te niedogodno艣ci niezawodno艣膰 i brak awaryjno艣ci.

Co do samej obs艂ugi przez LG APS to niestety, ale s艂ysza艂em podobne opinie.

Jak膮 masz powierzchnie domu i ile KW ma pompa, grzejniki/pod艂og贸wka ?

Opublikowano

Pompa 12kW, bo my艣l臋 kiedy艣 zrobi膰 transfer ciep艂a do drugiego budynku. P贸ki co b臋dzie pewnie chodzi膰 w trybie cichym, 偶eby zu偶ycie energii by艂o mniejsze i 偶eby zmniejszy膰 cz臋stotliwo艣膰 za艂膮czania pompy. Wola艂bym 9kW, ale chcia艂em nowy model, a dziewi膮tek wtedy nie by艂o. Dom ma jakie艣 150-160m2 powierzchni ogrzewanej + jakie艣 50m2 gdzie powietrze ma by膰 tylko prze艂amane.  Dwa pi臋tra + piwnica. Jeszcze nieocieplony, ale w najbli偶szym czasie b臋dzie 15cm styropianu bia艂ego. Mam tylko grzejniki - po艂owa 偶eliwnych + po艂owa aluminium.

Jak pyta艂em speca z LG, kt贸ry u mnie zbiera艂 dane z pompy, dlaczego wypu艣cili na rynek urz膮dzenie z takimi babolami, to twierdzi艂, 偶e te kilka pomp kt贸re by艂y testowane przez rok w polskich warunkach by艂o na innym oprogramowaniu. Tylko pytanie po kiego grzyba zmieniali co艣 co dzia艂a艂o i by艂o sprawdzone, na co艣 co pokazuje bezsensowne dane i dlaczego nie wr贸cili do poprzedniego oprogramowania, kiedy ludzie zacz臋li zg艂asza膰 problemy?

Moim zdaniem strasznie mieszaj膮 i ja w tym nie znajduj臋 偶adnego sensu. Du偶a firma, produkty id膮 na ca艂y 艣wiat, a cz艂owiek nie jest o niczym informowany, tylko karmiony jak膮艣 marketingow膮 papk膮. Podobno w Polsce pierwsi te problemy zg艂aszali sprzedawcy z kana艂u InnowacyjnyDomu kt贸rzy montowali t臋 pomp臋 u siebie, a to by艂o w lutym, wi臋c wida膰 jak LG zale偶y na klientach i og贸lnie opinii na temat firmy.

Pompa niby nowoczesna  i droga, a nawet nie ma pod艂膮czenia do chmury w standardzie, 偶eby technicy widzieli czy wszystko jest OK, tylko potem trzeba takiego technika 艣ci膮ga膰 z miejscowo艣ci oddalonej o kilkadziesi膮t kilometr贸w. Dopiero my艣l膮 nad wprowadzeniem tego. Podobno w Holandii testuj膮. Niestety, czynnik ludzki w tym wszystkim zawsze zawodzi najmocniej, bo chodzi o wi臋ksz膮 kas臋 dla personelu, kt贸ry mia艂by to obs艂ugiwa膰.

Opublikowano

Dziwne, 偶e LG nie reaguje na problemy skoro zg艂aszane s膮 od lutego - zebrali od Ciebie dane i co dalej ?

Masz obiecane jakie艣 dzia艂ania w zwi膮zku z tymi problemami kt贸re zg艂asza艂e艣 ? To ogarnia LG APS czy kto艣 wy偶ej / centralnie ?

Opublikowano (edytowane)

U mnie pompa by艂a montowana ko艅cem maja. Wtedy nie mia艂em jeszcze podlicznika. Nie montowa艂em go, bo m贸j "sprawdzony" certyfikowany instalator dwustu pomp LG powiedzia艂, 偶e to raczej zbyteczne. Wed艂ug niego pompy LG pokazuj膮 zu偶ycie naprawd臋 do艣膰 dok艂adnie z odchyleniem kilku procent.

Pos艂ucha艂em a potem 艂apa艂em si臋 za g艂ow臋, bo dzienne zu偶ycie za ciep艂膮 wod臋 by艂o w okolicach 14kWh. Najpierw jego alarmowa艂em, potem w trakcie odbioru pompy po tygodniu od monta偶u informowa艂em o tym technika z APSu. W ko艅cu wys艂ali do mnie swojego speca szkoleniowca, kt贸ry pod艂膮cza艂 logger i zgrywa艂 informacje z pompy i mia艂 to przekaza膰 do oddzia艂u w Warszawie, a ci dalej do Korei.

Jak trzeci raz ode mnie odje偶d偶a艂, to m贸wi艂 偶e chyba w LG ju偶 wiedz膮 co jest grane i w najbli偶szym czasie powinna wyj艣膰 aktualizacja. To by艂o grubo ponad miesi膮c temu. Samo LG (w sensie przedstawiciel) w og贸le si臋 ze mn膮 nie kontaktowa艂o, nic nie wyja艣niali, a nawet nie przeprosili.

Wygl膮da na to, 偶e osoby kt贸re kupi艂y te pompy to betatesterzy i robi膮 za free to, co LG samo powinno by艂o rozkmini膰 w czasie test贸w wewn臋trznych. UKE powinno si臋 tym zaj膮膰. Najpierw wszyscy "eksperci" od pomp namawiaj膮, 偶eby bra膰 urz膮dzenia od sprawdzonych europejskich producent贸w (za 3x wi臋ksz膮 cen臋), bo od Chi艅czyka nie wiadomo co si臋 dostanie. Prawda jest taka, 偶e tutaj te偶 nie wiem i nie ma w tym momencie wiarygodnej osoby, kt贸ra by mog艂a w tym temacie co艣 wyja艣ni膰. W moich oczach wiarygodno艣膰 LG idzie mocno w d贸艂.

Edytowane przez toyokolarav
Opublikowano

Oczywi艣cie, 偶e mog臋 wstrzymywa膰 si臋 z opiniami, a ludzie mog膮 czeka膰 z zakupem kolejny rok. Opisa艂em swoj膮 sytuacj臋, prac臋 urz膮dzenia w trybie grzania ciep艂ej wody i podej艣cie producenta do zg艂aszanych b艂臋d贸w. Sezon grzewczy si臋 zbli偶a. Nikogo nie reklamuj臋. W czym widzisz problem?

Opublikowano

Z Twojego wcze艣niejszego posta zrozumia艂em, 偶e mam si臋 nie wypowiada膰.

Ja my艣l臋, 偶e ca艂a rzecz w tym, 偶e firma LG raczej nie ma swoich fachowc贸w tutaj (nie wiem czy tylko w Polsce, czy w og贸le na rynku europejskim). To zwykle s膮 ludzie, kt贸rzy obs艂uguj膮 urz膮dzenia kilku, a mo偶e kilkunastu r贸偶nych firm. A jak chcesz dowiedzie膰 si臋 o sprz臋cie czego艣 konkretnego, to szukaj膮 po instrukcjach, bo tak naprawd臋 nie wiedz膮 co i jak. Maj膮 jak膮艣 tam og贸ln膮 wiedz臋.

Podam taki przyk艂ad. Jeden spec m贸wi艂 mi, 偶e pompy LG Therma V na R290, to jest w zasadzie to samo tylko r贸偶ni膮 si臋 oprogramowaniem (9, 12, 14, 16kW). Przyjecha艂 facet z APSu i powiedzia艂, 偶e to zupe艂nie inne jednostki. Przyjecha艂 kolejny spec z loggerem i m贸wi艂, 偶e to jednak te same urz膮dzenia. Jak pyta艂em, czy by艂by sens programowo zej艣膰 z 12kW na 9kW, bo mo偶e na t臋 chwil臋 nie potrzebuj臋 a偶 12kW, to powiedzia艂, 偶e pewnie tak, ale to g艂upota, bo pompa sobie b臋dzie modulowa艂a w takim zakresie jak j膮 zaprojektowano.

Teraz na targach IFA maj膮 by膰 prezentowane 7kW i 9KW na R290 i pytanie. To dalej to samo urz膮dzenie, czy mo偶e jednak nie?

I jeszcze takie spostrze偶enie. Do tej pory wsz臋dzie widzia艂em wypowiedzi, 偶e pompy powinny by膰 dobrane w punkt, bo wtedy najwydajniej pracuj膮 i to jest ekonomicznie uzasadnione. Og贸lny pogl膮d by艂 taki, 偶e owszem pompy inwerterowe moduluj膮, ale i sprawno艣膰 spada. Na Youtube Pan Goleniewski robi艂 testy grzania wody do CWU i wysz艂o, 偶e pompa w trybie cichym pobiera艂a mniej energii, ni偶 w trybie domy艣lnym, wi臋c wychodzi 偶e przewymiarowanie w sensownych granicach mo偶e mie膰 sens, o ile koszty zakupu/monta偶u nie b臋d膮 zbyt du偶e.

Jak cz艂owiek sam nie sprawdzi, to ca艂a reszta to gdybanie i bicie piany. Taka prawda. U mnie na podliczniku przy grzaniu wody na harmonogramie 2 razy dziennie: rano do 40, a w po艂udnie do 44 stopni pompa przy ustawieniach domy艣lnych (tryb komfort) bra艂a 2,50KW dziennie. Przy trybie EKO (czy tam cichym jak kto woli) do tych samych temperatur grza艂a ju偶 pobieraj膮c 1,60kW. To jest ca艂y pob贸r razem z czuwaniem. Na pewno mam jakie艣 straty na rurach, bo jednostka zewn臋trzna jest oddalona o dobre 7-8m od zbiornika CWU. Pewnie gdyby wszystko by艂o nagrzane (jednostki i rury), to sprawno艣膰 by艂aby lepsza, ale jest jak jest.

• 4 miesi膮ce temu...
Opublikowano

Bardzo tu cicho, a powoli zbli偶a si臋 po艂owa sezonu grzewczego. Podobno te pompy bardzo dobrze si臋 sprzedaj膮, a nie wida膰 u nas, 偶eby kto艣 na ten temat si臋 wypowiada艂. Zwykle jest tak, 偶e ludzie si臋 nie wypowiadaj膮 jak wszystko jest ok. Druga opcja jest taka, 偶e wcale tak dobrze si臋 nie sprzedaj膮. Nie znam niemieckiego, ale tyle co uda艂o mi si臋 wy艂apa膰 z translator贸w, to wychodzi, 偶e Niemcy nie s膮 specjalnie zadowoleni z tej pompy, a du偶o ludzi teraz u nich sk艂ada wnioski o dofinansowanie, bo podobno kasa ma si臋 sko艅czy膰 no i si臋 wahaj膮 co tu wybra膰.

Pompa dzia艂a od po艂owy pa藕dziernika w trybie grzania CO+CWU. Wcze艣niej od maja grza艂a tylko CWU. Na podliczniku mam 2177kWh (pompa z ca艂膮 elektronik膮 i pomp膮 obiegow膮 za buforem). Temperatura zasilania 33-32 stopnie (histereza +2, -2), w nocy czasem 30-31, CWU 42-41. W domu jakie艣 22 stopnie.

Moje dotychczasowe wnioski s膮 takie:

Pompa jest dla mnie za du偶a, ale... typoszereg 9,12,14,16kWh wskazywa艂by, 偶e to jest to samo urz膮dzenie, a u mnie obliczeniowo z audytu wychodzi艂o nieca艂e 9kWh dla -20 stopni.

W trybie cichym wentylator pracuje cicho, ale z tego co si臋 orientuj臋 to wydajno艣膰 pompy jest ograniczona o po艂ow臋. O ile do grzania CO jest ok, to na ciep艂膮 wod臋 trzeba poczeka膰 do godziny i w okolicach -1 0 1 stopni, ci臋偶ko dogrza膰 wod臋 powy偶ej 38 stopni w jednym cyklu (zbiornik 300l histereza 7 stopni), bo pompa si臋 szroni, a odszranianie bez grza艂ki sprawia, 偶e d艂u偶ej schodzi jej wr贸cenie do poprzedniej temperatury wylotowej.

W trybie normalnym grzeje CWU bez problemu do wy偶szych temperatur i znacznie szybciej, tak ko艂o p贸艂 godziny. Ja w zimie wi臋cej jak 45 nie potrzebuj臋.

Normalny tryb na pewno nie mo偶na nazwa膰 cichym, bo chocia偶 spr臋偶arka pracuje kulturalnie, to ju偶 艂opot 艣mig艂a jest dobrze s艂yszalny szczeg贸lnie, kiedy jednostka zaczyna si臋 oszrania膰...

No i tutaj zaczynaj膮 si臋 schody, bo temperatury i wilgotno艣膰 s膮 przez wi臋kszo艣膰 tego sezonu takie, 偶e tego szronu nie brakuje. Producent si臋 nie pierdzieli艂, tylko zrobi艂 tak, 偶e przy defro艣cie uruchamia si臋 grza艂ka 9kW, wi臋c w trybie normalnym przez te 4 minuty jakie pompa bierze na defrost pob贸r mocy potrafi dobi膰 do 14kW! Zr贸bcie sobie 10 takich defrost贸w dziennie, to si臋 ju偶 robi niez艂a sumka.

Gdyby pompa chocia偶 potrafi艂a si臋 trzyma膰 minimalnej mocy... no, ale niekt贸rzy twierdz膮, 偶e to konieczne, 偶eby spr臋偶arka by艂a odpowiednio smarowana, to praktycznie co godzin臋 musi wchodzi膰 na maxa, a to jakby nie by艂o te偶 zwi臋ksza pob贸r. Pompa obiegowa w jednostce zewn臋trznej przy pe艂nej mocy ci膮gnie 150W. Nie mogli da膰 czego艣 oszcz臋dniejszego?

Nie wiem, jak oni te COPy sropy wyliczali do certyfikacji, czy brali pod uwag臋 grza艂k臋, czy nie. Niemcy w swoich rankingach ju偶 jej nie wychwalaj膮, m贸wi膮 偶e to jest raczej 艣rednia p贸艂ka. Wed艂ug nich lepsze s膮 cho膰by pompy Ovum czy Lambda. W LG support nie istnieje, nie ma kompetentnych ludzi, kt贸rzy potrafi膮 co艣 sensownego o tej pompie powiedzie膰. Je偶eli ju偶 to tylko znajdziecie materia艂y promocyjne na youtube. Sterownik pompy to bieda z n臋dz膮. Informacje jakie pokazuje, to chyba najbardziej podstawowe jakie si臋 da. To samo w aplikacji. B艂臋du zu偶ycia i produkcji energii nie naprawili do tej pory, a to ju偶 prawie rok.

Gdyby nie ta cena (12kW teraz to chyba minimum 27500), to te bol膮czki by艂yby do prze偶ycia, ale to mia艂 by膰 produkt premium, a poza 艂adnym wygl膮dem (kwestia gustu), to ja tu premium nie widz臋. Skoro pompy Haiera mo偶na ju偶 kupi膰 za oko艂o 3 tysiaki, to LG w ko艅cu mog艂oby si臋 postara膰, ale maj膮 to daleko w tyle.

Zu偶ycie pr膮du nie jest p贸ki co najgorsze, ale to zas艂uga 艂agodnej zimy i tego, 偶e pilnuj臋 podlicznika 馃槢 Zmieniam tryby pracy i temperatury r臋cznie. Gdybym zostawi艂 wszystko na automacie i krzywej grzewczej, to pewnie trzeba by doliczy膰 jeszcze 15-20%, mo偶e nawet wi臋cej.

Podej艣cie LG jest takie, 偶e to wszystko wygl膮da na jaki艣 wielki przekr臋t. Zero przejrzysto艣ci. U innych producent贸w takie dane jak COP, pob贸r mocy dane spre偶arki s膮 艂atwo dost臋pne, a tutaj nawet w opcjach instalatora ci臋偶ko co艣 przydatnego znale藕膰. Na youtube reklamuj膮 si臋, 偶e spr臋偶arka potrafi zej艣膰 z wytwarzan膮 moc膮 do 10%, co daje 1,6kW... a u mnie taktuje nawet jak jest minusowa temperatura. W trybie cichym przy 0 -1 stopni i temperaturze 33 stopni na wylocie nie taktuje, ale na pewno wtedy nie jest to 1,6kW mocy grzewczej tylko raczej co艣 ko艂o 3 mo偶e 3,5kW, ale to moje gdybanie, bo sterownik takich danych nie udost臋pnia.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.