Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wysoko 3/4 wysokości będzie ok ja jestem zadowolony. 

Opublikowano

A ja mam powrót z CWU na samym dole bufora nr 2 i jest ok.

Faktycznie że woda wraca z CWU cieplejsza niż jest na dole bufora, ale nie jest to ciepło zmarnowane i zauważam że bufor nr 2 szybciej się dogrzewa na dole względem bufora nr 1.

Generalnie jak mam nabite 300l CWU do 65° to spokojnie wystarcza na 24h dla 4 kobitek z długimi włosami.😁 Po 24h mam na czujniki w połowie zbiornika 47°, a na zegarze w górnej części pokazuje 60°.

Opublikowano (edytowane)

@600 Nie jestem ekspertem, ale mam taki nietypowy pomysł – a jakby boiler podłączyć szeregowo tzn. ciepła woda idzie z bufora przez boiler CWU dalej na grzejniki i dopiero z grzejników wraca do bufora?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

Na grzejniki puszczam wodę przez zawór 3d. Ustawiam na nim temperaturę 40-45 stopni wiec trochę mało jak na CWU. Druga sprawa że byłby problem z utrzymaniem zadanej temperatury na grzejnikach. Woda przechodząc przez bojler coś by zawsze oddała i nie osiągnął bym zadanej temperatury wody na grzejnikach. 

Po sezonie przepnę powrót z CWU wyżej w buforze. 

@Tuptus ja mam bojler 120 litrów poziomy i generalnie jeden prysznic i temperatura na czujniku spada poniżej zadanej histerezy. Woda w bojlerze podgrzewa mi się 3-4 razy w ciągu dnia. Grzeję go też grzałka zasilana z PV więc w słoneczny dzień szybko nagrzewa się do 70 stopni. Problem jest taki że najwięcej wody schodzi późnym wieczorem więc ładuje się z bufora.  Podczas ładowania z bufora temperatura na górnym czujniku potrafi spaść od 5 do 10 stopni . 

Edytowane przez 600
Opublikowano

@600 Nie jestem eksperetem i ktoś kto się zna musiłaby na to spojrzeć, ale zastanawiam się nad takim szeregiem aby woda szła najpierw z bufora potem na boiler CWU za boilerem CWU byłby zawór trójdrożny potem pompka i dalej grzejniki i z grzejników woda by wracała do bufora. W ten sposób woda w boilerze CWU nie musiałby być schładzana do temperatury grzejników.

image.png.8cb02083d0a03637b74f603a7975b7de.png

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej_M_ Ja nie jestem ekspertem i stąd pytanie do ekspertów. Oczywiście, że nie widziałem, ale tu nie ma być szeregowego podłączenia grzejników, a jedynie kolejno bufor, dalej boiler CWU i dalej grzejniki. Da się coś takiego, czy nie da się?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Nie jestem "ekspertem" ani forumowym, ani YT-owym, ani żadnym innym.

Ale takich bzdetów w postach nie piszę, choć te 3 słowa , które w poprzednim poście zacytowałem to jedyna prawda, którą piszesz.

Forum wie co jesteś warty, więc nie musisz się w kółko "reklamować".

Opublikowano
15 minut temu, Matejko1 napisał(a):

,,,, Oczywiście, że nie widziałem, ale tu nie ma być szeregowego podłączenia grzejników, ,,,,

Dlatego specjalnie zasugerowałem takie połączenie grzejników, byś mógł łatwiej, szybciej i lepiej zrozumieć te proste zależności.
Więc w spokoju rozważ to, co się dzieje w przypadku takiego połączenia hydraulicznego i opisz to nam na forum.  

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej_M_ W takim połączeniu woda ciepła z bufora najpierw oddaje ciepło w boilerze CWU, potem ta woda dalej rozchodzi się na grzejniki.

Ewentualny problem jaki widzę jest taki, że póki boiler się nie zagrzeje to ta woda będzie chłodna, ale chyba to będzie raczej krótko? Chyba że problem ma być taki, iż woda w boilerze w praktyce w długim okresie powinna być o wyższej temperaturze niż ta jaka idzie na grzejniki i została w buforze, czyli przykładowo na grzejniki wystarczy 40 stopni, w buforze już spadła woda do 40 stopni, ale w boilerze chcielibyśmy mieć przynajmniej 55 stopni, czyli przepychając zład wody z bufora przez boiler CWU go wystudzimy i już nie będzie można się wykąpać, więc mówiąc prościej rozjedzie nam się temperatura jaką chcemy mieć na grzejnikach i na boilerze CWU. Przekładając to na szeregowe grzejniki mielibyśmy problem z ogrzewaniem strefowym (na grzejniku boilerze cieplej) a na grzejniku zwykłym zimniej.

Ale z drugie strony część ludzi ma wężownice CWU w buforze więc mają ten sam problem (bufor może być wystarczająco ciepły na grzanie grzejników a za zimny do kąpieli), ale to rozwiązanie stosują. Chodź z drugiej strony skoro już mamy boiler CWU to łącząc szeregowo stracimy tą potencjalną przewagę nad systemem gdzie mamy bufor z wężownicą CWU i możemy tam "zachomikować" ciepłą wodę.

Czy też problem jest przepustowość boilera CWU, że będzie stawiał za duży opór do przepływu wody aby dalej pchać na grzejniki?

Może jest jeszcze coś innego?

Edytowane przez Matejko1