Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany potrzebna dorada, mam chęć założenia instalacji hybrydowej (on-grid mam) i tu pytanie o dobór falownika wiadomo tani więc Chińczyk do tego mam zamiar kupić 16 szt ogniw Hitium 280aha po 53 dolce sztuka i teraz wracając do falownika 24 czy 48 volt ? baterie szeregowo 48 volt czy równolegle 24 volt ?  wiadomo CCC.

Opublikowano (edytowane)

Nic z tego nie rozumiem!

Od końca: CCC- to buty?

280aha - ?

on-grid mam?

Skont klikash?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Tzn pchać się w 48 volt czy taniej 24 volt , w sumie moc tego magazynu nie musi mieć 14kwh wystarczy ok 7kwh więc 24 voltowy jakiś Easun czy anenji teoretycznie wystarczyłby , ale mam pytanie do znawców czy falowniki sa dwuzakresowe tzn 24lub48 volt czy tylko zawsze na jedno napięcie to pytanie o przyszłość jak by naszła potrzeba zwiększenia mocy choć wydaje mi się że dla normalnego domu te 7,5kwh powinno wystarczyć ,czy dobrze kalkuluję ?

co do pytania o ogniwa to hitium , takie sobie wstępnie opatrzyłem choć nie na sztywno https://www.alibaba.com/product-detail/HEKTARY-OFF-GRID-TV-Hithium280Ah-Grade_1601213456954.html

Opublikowano

Też najchętniej szedłbym w 48 v tylko wtedy ten magazyn musiałby mieć co najmniej 14kwh i obawiam się że nigdy bym go nie wyczerpał nawet w połowie bo średnie zużycie dobowe to ok 5kwh i to raczej wieczór i rano jest pobierane bo reszta dnia nikogo nie ma w doma a mam też on-grid  drugie tyczy się to tylko lata bo zimą no cuć hm ,   więc tylko taka mniej więcej moc powinna być brana pod uwagę aby to sens ekonomiczny miało tyle mądrości wyczytałem jak jest nie wiem ,

pytanie o falownik czy to prawda że falownik 4kw można obciążać tylko połową mocy czyli 2kw ? czy źle coś zrozumiałem ?

Opublikowano

Poki užyjesz 16 tych celow,zawsze beda miec 7Ah.Czy beda w zestawu 24,czy 48 V.

I jesli taki jestesz elektryk,potym nic nie rob,bo jak chcesz siebie wyliczyc bezpieczniki,ustawic falownika i.t.p.

Opublikowano

Ale chyba się zagalopowałem z tymi 16 celami bo przy szeregowym podłączeniu trzeba by mieć falownik 48 volt a to nie daje 7 tylko raczej ok 14kwh ,wiem można by je po dwa dawać równolegle co dałoby dalej 14kwh ale napięcie 24 volt więc i falownik tańszy conieco ale tak na zdrowy rozum skoro nie zużywam w czasie od wiosny do jesieni dobowo średnio ok 5kwh to zostanę na 8 ogniwach 280ah to powinno wystarczyć w tym okresie a z drugiej strony nie wiem czy 16 ogniw byłby w stanie naładować ten falownik bo one mają średnio coś ok 80 amper, sory nie jestem w tym biegły i coś może mi umykać.

Opublikowano (edytowane)

Prosze przeliczyc,czy balansujesz pomiedzy 8,czy 16 celami.....poki 16 zawsze,to przy 24V prosze 280 ah+280 ah.

https://www.inchcalculator.com/ah-to-kwh-calculator/

I kup siebie 48 volt,bo jest polowa amperow na przeplywu.Wiekszy magazyn jest zawsze na wygode.Co do ladowania,to z 10 godzin slonca na 2KW paneloch masz 20 KWh.Liepiej zmagazynowac,niž zmarnowac.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

omama, co tak długo Ciebie nie było?

Edytowane przez o6483256
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

O 25-35% przewymiarowanie magazynu uszkodzi? Poki možne wogole mowic o przewymiarowaniu w przypadku magazynu el.energii,bo zapas hybrydy mial by byc najmniej na dzien,dwa,by hybryda to byla.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Mnie nie chodzi o jakiś wielki magazyn na kilka dni tylko taki który dobowe zapotrzebowanie zaspokoi od wiosny do jesieni bo zimą to bulić trzeba i nie ma zmiłuj niestety a jesli u mnie latem wg E-licznika dobowo pobieram od 3kwh w tygodniu do 9 kwh w wekendy (żona) to nie potrzeba specjalnie generować kosztów inwestycyjnych chyba że jestem w błedzie ale mądrzejśi twierdzą że magazyn się opłaci ale musi być mały tani i zaspakajać minimalne potrzeby. są pewnie inne patrzenie na to .

Opublikowano (edytowane)

Sprzedaj tego foxessa on-grid i kup hybrydę deye, do niej podłączysz co chcesz na 48V. Proste i bezproblemowe. Po co znowu kombinujesz z jakąś tanią chińszczyzną?

Będziesz latał do rozdzielni i przełączał ciągle te falowniki? 

Tak deye w razie większego poboru niż produkcja "wpompuje" Ci na dom prad z aku.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Można taniej od deye  tylko bez certyfikatu .PS skad masz pewność że to omama  działasz intuicyjnie czy masz jakieś narzędzie do wykrywania sorry tak z ciekawości.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, marcus312 napisał(a):

Można taniej od deye  tylko bez certyfikatu .PS skad masz pewność że to omama  działasz intuicyjnie czy masz jakieś narzędzie do wykrywania sorry tak z ciekawości.

Na forum muratora też go rozpoznali 👍.

https://forum.murator.pl/topic/281502-czy-warto-mieć-dzieci-pytanie-do-facetów/page/7/#comment-9132149

Jak trochę poklikasz w necie po jego starych nickach, to dojdziesz do profilu na "fejsbóku":

https://www.facebook.com/bert.wypior

To się nazywa "biały wywiad" 👍

Wszystko legalnie, korzystamy tylko z dostępnych informacji w sieci.

Wracając do tematu, lepiej deye z papierami i zgłosić do ZE. Podobno magazynu nie trzeba zgłaszać, tylko zgłosić, że mamy tzw UPS`a na dom. Wtedy nikt nie wnika co to za aku. 

Na + takiego rozwiązania, że jest praktycznie bezobsługowe. 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Czyli kolejny SZACH MAT! 🤣

Wracając do tematu. Wstydzisz się swojego konta 

Cytat

Jak człowiek może tak nisko zejść

na fejsie?

Edytowane przez o6483256
  • marcin zmienił(a) tytuł na Dobór falownika hybrydowego