Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zarządzanie pompą obiegową bufor - grzejniki

givampa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam instalacje z pompą ciepła on off podpiętą pod bufor 1000 litrów. Bufor mam podłączony pod grzejniki, które nie mają założonych termostatów. Między buforem a grzejnikami jest pompa obiegowa.

Pytanie - jak sterować pompa obiegową? 

1. Założyć termostat pokojowy na parterze, na którym ustawić zadana temperaturę. Jeśli temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej np 20 stopni załącza się pompa i ciepła woda z bufora idzie na grzejnik

2. Włączyć pompkę na najniższym biegu (pobor prądu niecałe 10w), ktora będzie chodziła 24 h. Temperatura bedzie regulowana tylko przez pompę ciepła.

A może inne rozwiązanie?

3 godziny temu, givampa napisał(a):

A może inne rozwiązanie

Pompke obiegowa na kaloryfery zalaczyc caly czas przez okres/sezon grzewczy.

Na grzejniki pozakladac glowice termostatyczne i regulowac lokanie temperatura w pomieszczeniu.

Na PC. Ustawic najnizsza krzywa grzewcza (zmienna temperature) dla ktorej wszystkie pomieszczenia beda ogrzane.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby założenie głowic termostatycznych, ale przy 14 grzejnikach wiąże się to z wydatkiem rzędu 3 000- 4 000 zł przy najtańszej opcji. Wiem, że nie jest to duża kwota biorąc pod uwagę instalację pompy ciepła ale wyczerpałem już limit wydatków na CO na ten rok 🙂

Na chwilę obecną zakładam, że nie będę miał głowic termostatycznych w przyszłym sezonie grzewczym. 

W takim razie lepszym rozwiązaniem jest termostat pokojowy, czy pompa dzialajaca 24h? Czy oba te rozwiązania mają swoje wady i zalety i nie ma jednej prostej odpowiedzi?

Pompa powinna chodzić cały czas.

Temperatura na bufor ustawiona dosyć nisko. Ale tak aby pompa grzejąca bufor nie załączała się częściej niż raz na godzinę

Termostatów wymagają pomieszczenia albo z dużymi zyskami cieplnymi albo z nieproporcjonalnie dużymi grzejnikami w stosunku do innych pomieszczeń.

Można założyć termostatyczne na kilku grzejnikach tych które najbardziej grzeją w pomieszczeniach w których jest najcieplej , na kolejny sezon zawsze można podokładać w razie konieczności .

Dziękuję kult5, w takim razie pompka będzie w tym sezonie włączona cały czas. Zobaczymy, jak to będzie działać. 

Kordjano, to też jest dobre rozwiązanie, może faktycznie wysupłam trochę grosza i 4 termostaty założę.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Pozdrawiam