mkwapisz Opublikowano 16 Maja 2024 #1 Opublikowano 16 Maja 2024 Zamieszkały mi gołębie na dachu pod panelami PV. Walczę twardo z nimi codziennie, usunąłem gniazda, a dziady cholerne cały czas pod tymi panelami egzystują. Macie może jakiś dobry sposób na pozbycie się tego ptactwa z dachu? Cytuj
carinus Opublikowano 16 Maja 2024 #2 Opublikowano 16 Maja 2024 Nie masz gdzieś zaprzyjaźnionego kota? Cytuj
Panstan Opublikowano 26 Maja 2024 #3 Opublikowano 26 Maja 2024 Zaprzyjaźniony sokolnik. Kot może się zniechęcić wielkością niedostępnego z reguły problemu. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 26 Maja 2024 Autor #4 Opublikowano 26 Maja 2024 Kota na dach nie wyślę, bo wysoko (10m) i nie ma możliwości wejść/zejść samodzielnie. Na razie skasowałem gniazda już 3 razy, za każdym zostały odbudowane. Staram się przeganiać je z dachu, ale to robota głupiego. Gołębie robią rundkę po niebie i zaraz wracają. Sokolnicy są chyba na tyle rzadcy, że znać jakiegoś to sztuka. Ludzie w sieci pytają jak przyciągnąć sokoły, żeby zamieszkały koło domostwa. Ale też nie każdy sokół będzie polował na to ptactwo. Tu gdzie mieszkam to taka wieś w mieście. Sokoły na niebie widuję, ale też nie za często. No i się człowiek na tym kompletnie nie zna. Dla mnie sokół to taki mniejszy orzeł, z okazuje się że jest całe mnóstwo gatunków. Cytuj
carinus Opublikowano 26 Maja 2024 #5 Opublikowano 26 Maja 2024 Spróbuj zrobić odstraszanie jak na lotniskach. Coś co systematycznie na dachu zasymuluje obecność drapieżnika. Poczytaj czego boją się gołębie. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 27 Maja 2024 Autor #7 Opublikowano 27 Maja 2024 Właśnie doczytałem że są jakieś środki zapachowe odstraszające gołębie. Ale niestety opinie są bardzo rozbieżne. Cytuj
bercus Opublikowano 28 Maja 2024 #8 Opublikowano 28 Maja 2024 "Jak przyciagnac sokoly'--to oczywiscze tych golebow na dachu musisz miec. Cytuj
buska3 Opublikowano 7 Czerwca 2024 #9 Opublikowano 7 Czerwca 2024 Może zastosować odstraszacz na ptaki dźwiękowy, Ja osobiście używam ale na szpaki i powiem, że działa. U sąsiada wszystkie czereśnie padły pod szarańczą szpaków - miał wcześniejszą odmianę, a ja od 2 lat używam i nie zbliżają się do drzew. To nie jest reklama jak by co, po prostu u mnie działa więc podklejam link jaki mam https://viano.pl/produkt/solarny-odstraszacz-ptakow/ 1 Cytuj
mkwapisz Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor #10 Opublikowano 7 Czerwca 2024 Dzięki, u mnie czereśnie objadły gołębie i szpaki. Cholery się w ogóle nie boją. Odlatują dopiero jak jestem przy samym drzewie. Widziałem odstraszacze na polach, ale to przeciwko np. sarnom. Trzeba będzie spróbować, bo słabo mi się widzi wchodzenie na dach i likwidowanie gniazd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi