syko1992 Opublikowano 23 Lutego 2024 #1 Opublikowano 23 Lutego 2024 (edytowane) Dzień dobry, ogólnie jestem zadowlony z tego podłączenia mimo że nie jest idealne, ALE jestem typem człowieka który lubi działać jeżeli jest możliwość poprawy działania danej rzeczy. Obecnie instacja wygląda następująco: - Kaisai 8kw monoblock podłączony miedzią 35mm do bufora 1000l ( bez wężownicy ) - Wyjście z bufora na podłogówki miedź 28mm które rozdziela się na dwie tanie pompy obiegowe ibo 25-60/180 z której wychodzi pex 25mm ( szkoda że nie 32 ) do rozdzielaczy: dół 8 sekcji oraz góra aż 10 sekcji ( max długość 76m ) Moim głównym problem jest zrównoważnie przepływu pompa ciepła -> bufor z pompki -> bufor, Jeżeli pompa ciepła ma przypływ mniejszy niż pompy od podłogówki tracę temperaturę. Górna pompka na 2/3 mocy oraz dolna na 1/3. Średni przepływ na podłogówkę wychodzi 1.3l na pętlę czyli ok 1.4 m3 na h. Ostatnio zainstalowałem czujniki na wejściu / wyjściu z pompy ciepła oraz wejściu / wyjściu z podłogi. I chciałbym przedstawić dwie sytuacje: 1. Gdy pompa ciepła pracuje z przepływem 1.4 albo większym to różnica temperatury wyjście pompa ciepła / wyjście podłoga wynosi zaledwie 0,4 - 0,7 stopnia i tutaj jestem bardzo zadowlony. 2. Gdy pompa ciepła mocno moduluje i pracuje z przepływem 0,7 m3 to różnica temperatury potrafi wynieść nawet 2c ( dość logiczne ponieważ więcej wody ciepłej zabieram niż dostarczam do bufora i występuje jej podmieszanie ) Rozważam parę rozwiązań z moimi obawami: 1. Wywalenie bufora i podłączenie pompy bezpośredio pod rozdzielacze od podłogówki, obawiam się żę pompa wbudowana w kaisai nie zapewni odpowiednich przepływów przy podłogówce, szczególnie przy modulacji 0,6 m3 to wyjdzie ledwie 0.65l na pętlę. 2. Wywalenie bufora i podłączenie pompy ciepła pod rozdzielacz z pompkami obiegowymi do podłogówki ( i zachowanie tych pompek by mieć duży przepływ ), tutaj obawiam się że pompa ciepła zgłupieje gdy dostanie stały duży przepływ. 3. Zmniejszenie mocy pompek obiegowych ( 1 bieg ), w tym przypadku uzyskam bliższą temperaturę ale za to mniejszy przepływ ( więc mimo większej temperatury oddam mniej ciepła w podłogę). 4. Zostawienie bufora ale podłączenie go szeregowo ( trochę bez sensu bo ten zład wody nic mi raczej nie da ) Z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2024 przez syko1992 Cytuj
cezario1 Opublikowano 23 Lutego 2024 #2 Opublikowano 23 Lutego 2024 Nie znam tej pompy ale w panasonicu da się ustawić pompę obiegową w PC na stały przepływ. Czyli przepływ mam zawsze taki sam dopasowany do instalacji CO a PC moduluje tylko mocą sprężarki. Poszukaj w instrukcji lub w menu konfiguracji pompy. 1 Cytuj
syko1992 Opublikowano 23 Lutego 2024 Autor #3 Opublikowano 23 Lutego 2024 W panasonicu przestawia się to przez strownik czy jakieś zworki na płycie głównej? Widzę w instrukcji opcję stałego za pomocą przestawień zworek DIP, ciekawe jaką prędkość to osiągnie. pozdrawiam Cytuj
cezario1 Opublikowano 23 Lutego 2024 #4 Opublikowano 23 Lutego 2024 W menu imstalatora jest przestawienie z delty na stały przepływ. A w inym miejscu ustawja sie jaki ma być ten przepływ. Można też ustawić na maksymakny przepływ. Powinneś mieć regulację przepływu w menum. Każda instalacja CO ma inne opory to się przepływ powinno regulować przy instalacji PC. Cytuj
syko1992 Opublikowano 23 Lutego 2024 Autor #5 Opublikowano 23 Lutego 2024 Z tego co widziałem kaisai ma tak biedne sterowanie że w przypadku podłogówki trzyma deltę 4 i do tego dostosowuje przepływ 😞 Cytuj
cezario1 Opublikowano 23 Lutego 2024 #6 Opublikowano 23 Lutego 2024 (edytowane) Nie znam sterowania tego PC Jak inwerterowy PC to sprężarka powinna modulować Edytowane 23 Lutego 2024 przez cezario1 Cytuj
Tedisan Opublikowano 23 Lutego 2024 #7 Opublikowano 23 Lutego 2024 (edytowane) Hej, ja już po raz kolejny polecę podłączenie 3T, ogólnie w mojej ocenie tak wielki bufor bez dodatkowego źródła ciepła to trochę pomyłka w przypadku pompy ciepła gdyż jedną z jej największych zalet jest wyrzucanie z siebie energii w punkt by jak najbardziej zoptymalizować jej stratę a nie nabijanie bufora, zobacz mój wątek, sambor jak zwykle pomógł 😉 może coś z niego wyniesiesz i Ty. Edytowane 23 Lutego 2024 przez Tedisan Cytuj
syko1992 Opublikowano 23 Lutego 2024 Autor #8 Opublikowano 23 Lutego 2024 Dałem taki bufor właśnie ze względu na to że chcę podłączyć zwykły piec by grzać w zimne dni ( -10> ) gdzie pompa ciepła dość mocno traci sprawność, ale to zamierzam zrobić dopiero latem. Dzięki i poczytam o tym podłączeniu Cytuj
cezario1 Opublikowano 23 Lutego 2024 #9 Opublikowano 23 Lutego 2024 18 minut temu, Tedisan napisał(a): Hej, ja już po raz kolejny polecę podłączenie 3T Doreguluje precyzyjnie przepływy w tym podłączeniu jak ma zmienny przepływ w PC ? Jaki masz PC? Cytuj
Tedisan Opublikowano 23 Lutego 2024 #10 Opublikowano 23 Lutego 2024 PC mam mono Samsung EHS 8kW, z pompą po mojej stronie z sygnałem PWM więc pompa sama reguluje sobie przepływ, ta pompa pcha wodę do wymiennika. Po stronie odbioru mam dwie pompy i ustawiony stały na nich przepływ, jedna pcha w podłogę, druga w grzejniki na piętrze. Cytuj
cezario1 Opublikowano 23 Lutego 2024 #11 Opublikowano 23 Lutego 2024 (edytowane) Ja mam podłączenie szeregowe. Wszystko działa na pomie z PC tylko musi być ustawiona na stały przepływ bo inaczej piętro niedogrzane. Wszysto zależy od instalacji CO które podłączenie jest najlepsze. Godzinę temu, syko1992 napisał(a): Dałem taki bufor właśnie ze względu na to że chcę podłączyć zwykły piec by grzać w zimne dni Tylko czy PC bedzie działać w układzie otwartym CO? (niektórym działa} Przy takim dużym buforze będą problemy z ciśnieniem w CO przy pracy kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym. Jak zamieżasz rozwiązać kwestię nie zamarznięcia PC przy grzaniu kotłem ? Bo albo musi być włączone PC albo spuścić z niej wodę. Ewentualnie dodatkowa pompa CO żeby był przepływ zapewniony przez PC. Może jakieś inne pomysły. Edytowane 23 Lutego 2024 przez cezario1 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Lutego 2024 #12 Opublikowano 23 Lutego 2024 6 godzin temu, syko1992 napisał(a): ,,,, Obecnie instancja wygląda następująco: - Kaisai 8kw monoblock podłączony miedzią 35mm do bufora 1000l ( bez wężownicy ) ,,,, Pozwolisz kolego @syko1992, że dociekliwie spytam, czyta ta instalacja hydrauliczna jest typu zamkniętego czy otwartego ?. Cytuj
sambor Opublikowano 23 Lutego 2024 #13 Opublikowano 23 Lutego 2024 To może ja spytam jaka to różnica czy otwarta czy zamknięta instalacja? Cytuj
cezario1 Opublikowano 23 Lutego 2024 #14 Opublikowano 23 Lutego 2024 (edytowane) Bo u mnie np. PC nie działa na otwartej a raczej coś tam grzeje tylko słabo i nierówno. O dziwo na PC błedu nie wywala. Tylko w połączeniu równoległy coś grzeje czyli ładuje bufor a jak przełącze na szeregowo to wcale. Edytowane 23 Lutego 2024 przez cezario1 Cytuj
Djuro Opublikowano 12 Maja 2024 #15 Opublikowano 12 Maja 2024 (edytowane) Witam, moja instalacja grzewcza jest podłączona poprzez bufor 100l na 4 rury, chcę to podłączyć na 3 rury, jak najlepiej to zrobić, w załączeniu zdjęcie aktualnej instalacji Edytowane 12 Maja 2024 przez Djuro Cytuj
Patrol Opublikowano 27 Maja 2024 #16 Opublikowano 27 Maja 2024 Tu masz opcje podłączenia 3T: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/47720-czy-posiadam-wiedzę-aby-zbudować-pompę-ciepła-czy-wiem-jak-działa-pompa-ciepła/?do=findComment&comment=679325 1 Cytuj
Djuro Opublikowano 27 Maja 2024 #17 Opublikowano 27 Maja 2024 (edytowane) W dniu 27.05.2024 o 12:48, Patrol napisał(a): Ево ваших опција 3Т везе: хттпс://форум.инфо-огрзение.пл/топиц/47720-цзи-посиадам-виедзе-аби-збудаћ-помпе-циепłа-цзи-вием-јак-дзиаłа-помпа-циепłа/?до=финдЦоммент&цоммент=679325 Edytowane 4 Czerwca 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 28 Maja 2024 #18 Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) Witamy serdecznie kolegę @Djuro z "gorącej" Serbii, na forum Info-Ogrzewanie. Moim zdaniem przerobienie Twojej instalacji hydraulicznej zasilanej pompą ciepła z buforem wpiętym równolegle tzw. "4T", na podłączenie bufora tzw. "3T", zmieni nieco sprawność układu grzewczego na "+". Ja bym zaproponował przy tym Twoim prostym układzie hydraulicznym, podłączenie bufora szeregowo tzw. "2T". Czyli łączysz powrót obiegu grzewczego z górnym wejściem bufora, a przeciwległe dolne wyjście bufora łączysz poprzez magnetyczny separator zanieczyszczeń z powrotem pompy ciepła. Dodatkowo musisz zamontować zawór upustowo-różnicowy, ale pozbywasz się za to pompy obiegowej CO i jej dodatkowego zużycia energii elektrycznej. Poniżej schemat poglądowy instalacji hydraulicznej, proponowanej przez firmę Panasonic (zawór H8). Schemat hydrauliczny pompy ciepła.pdf Edytowane 28 Maja 2024 przez Andrzej_M_ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi