Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. 

Zaczołem robić instalację CO do kotła na drewno i zauważyłem że kiedy załączone jest PC to grzeje równiwż kocioł na drewno. Temperatura wody w kotle, buforze i instalacji CO jest taka sama.  Powinien zawór różnicowy oddciąć dopływ ciepłej wody do kotła tym bardziej że są dwa zawory. 

Skoro nie odcina teraz to jeżeli dam zawór 3D i ustawie go na 45 st to nie będzie to działało bo przez drugi zawór różnicowy będzie szła woda do kotła pompowana pompą CO lub z kotła o wyżczej temperaturze będzie omijała zawór różnicowy.

Także po wygaśnięciu kotła woda będzie z bufora szła przez kocioł i ciepło uciekało kominem bo pierwszy zawór różnicowy nie odetnie.

Czy zastosowanie zaworu klapkowego rozwiąże problem bo na kulkowym nie działa i czy na nim będzie działała grawitacja.

IMG20241002190738.jpg

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

@cezario1 Nie jestem expertem i sam z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, więc z ciekawości spytam:

1. czy jak zamkniesz zawór ręczny odcinający (ten obok zaworu różnicowego nr 1) to temperatura na kotle spada i jest niższa niż w reszcie instlacji
  2. jakie zawory różnicowe są tu zastosowano - podobno są z kulą pływającą i z kulą tonącą bo chyba inne stosuje się w zależności od tego czy woda ma iść w górę czy w dół (ale to dobrze byłoby aby jakiś ekspert się wypowiedział który kiedy się stosuje)
  3. a może jakiś zawór przyblokowały pakuły i to osłabia ich działanie
  4. a może pompka z pompy ciepła jest za daleko lub za słaba aby zawór zamknąć, a pompka CO już to zamknie

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie punktu:

1 Tak spada bo przez kocioł nie płynie woda.

2 Taki ZAWÓR RÓŻNICOWY 6/4 CALA ŻELIWNY MOCNY DN 40 (ZR40) • Cena, Opinie • Zawory 11381369989 • Allegro 

• Temperatura pracy: 0 - 90oC, max. 110oC
  • Ciśnienie nominalne: 4 bar
  • Montaż pionowy/ poziomy
  • Materiał: żeliwo, kula gumowa

Dzwoniłem do Daimonda może mieli by lepszy ale sie okazało że  sami tego nie robią tylko tym handlują pod swoją marką wiec najprawdopodobnie wszystkie zawory na allegro to jeden producent pod różnymi nazwami.

3 Na pewno nie bo uważałem żeby to się nie stało.

4. Może, ale przy grawitacji ktoś pisał żeby dać taki zawór u mnie nr 1 żeby woda z bufora nie wróciła do kotła jak kocioł przestanie grzać.

Dzwoniłem do producenta zaworu i stwierdził że oni montowali u siebie i też nie działały Doradzili żeby z zaworu różnicowego wyjąść sprężynę i wtęczas woda nie wróci. Tylko taki zawór ze sprężyną ma mały przekrój i boję się że grawitacyjnie będzie problem z grzaniem a chcę grzać z pompą CO lub bez jak nie będzie prądu.

Zawory zamykane ręcznie rozwiążą problem tylko trzeba chodzić do kotłowni i przełączać a nie oto mi chodzi. 

Gruner przerabiał narysowany prze ze mnie schemat  może coś doradzi.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Dzwoniłem do producenta Tech Met który produkuje dla Daimonda doradził żeby zamontować mój 1 zawór w pionie i dociążyć kulkę np wkręcając w nią jakoś śrubkę i ewentualnie można zasmarować tą śrubkę silikonem wysokotemperaturowym. Wtenczas kulka opadnie na dno a ciepła woda powinna ją unieść tylko ile dociążyć? Według mnie najprawdopodobnie zawór źle dociążony będzie hałasował. Podobno te zawory co mam są wadliwe czyli Hydrolandu.   

Pozostaje kwestia drugiego zaworu. Według mnie pompa CO go nie domknie. Zresztą po co ją ustawiać na maksymalne obroty.

Może ktoś coś mądrego doradzi kto ma grawitacje jak jest u niego to rozwiązane?

Trochę nie mam ochoty testować różnych typów zaworów i różnych producentów tych zaworów bo nie będę ich mógł oddać jak założę. 

Opublikowano
W dniu 2.10.2024 o 20:42, Matejko1 napisał(a):

z ciekawości chciałbym się dowiedzieć

Zawór rozkręciłem i wygładziłem silikonem kulkę i otwór który wiadomo jako odlew żeliwny był chropowaty i nierówny. Zamontowałem zawór w pionie.  Przez 1 godz testów kocioł się nie nagrzał. Dopiero jak w nim napalę to zobaczę czy dobrze działa grawitacja i czy zawór nie będzie hałasował.

Na pewno drugi zawór też trzeba zrobić silikonem. Jak podłączę pompę obiegową i zawór trójdrożny to się będę martwił jak nie będzie działało. 

• Przydało się 1
Opublikowano

A kulkę miałeś metalową czy gumową, i z rysunku widzę że zawór różnicowy masz w poziomie a wtedy nie odetnie i kulka powinna być gumowa bo wtedy utonie w wodzie, ale jeśli by to nie działało to lipa  bo mam zamiar tak zrobić u znajomego

Opublikowano (edytowane)

Kulka wygląda tak.

image.png.452d00f03d10c981aa25708486505530.png

Czyli kulka jest kauczukowa tylko ma brzegi nie równe na łączeniu które wyrównałem silikonem wysokotemperaturowym. Gniazdo w obudowie też uszczelniłem silikonem.

Zawór zamontowałem w pionie i wody nie przepuszcza przynajmniej w dużej ilości. Mnie chodziło żeby to działało z pompą lub grawitacyjnie dlatego taki zawór jak nie masz grawitacji to załóż zawór zwrotny grzybkowy tylko  wyjmij sprężynę Jest najbardziej szczelny a na pompce obiegowej będzie to działało. Zawory kulkowe montowane w pionie lubią hałasować ale to sprawdzę dopiero jak rozpalę w kotle.

Ja mam zawór skręcany śrubami. Podobno te skręcane tak jak na zdjęciu są lepsze bo w polsce robione. Ale to wiem od handlowca więc może zachwalać swoje. 

image.png.a5bbe891e5690883eb6cc9c9a2299152.png

Edytowane przez cezario1
  • Lubię to 1
Opublikowano

Hałasują te kule metalowe a ja mam też kauczuk i słychać tylko przy załączaniu takie stłumione głuche puknięcie i to tylko w kotłowni a poprzedni w starym kotle jak miałem metalową kulkę to mnie strasznie denerwował bo hałasował bardzo i to w domu po rurach

Opublikowano (edytowane)

U mnie hałasowała jak w kotle przygasło bez załączonej pompy nie było odpowiedniego ciśnienia i też bardzo dawało po rurach. Nie wiem jaką miałem kulkę w zaworze był 2 cale założony i go wywaliłem razem z pompą. Wszystko dobrze działało bez zaworu i bez pompki sama grawitacja.

Edytowane przez cezario1
  • Lubię to 1
Opublikowano

Teraz wygląda to tak.

image.thumb.jpeg.836f8a50860b50d66b3611e904420727.jpeg

• Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 11.10.2024 o 13:03, maronka napisał(a):

ale jeśli by to nie działało to lipa  bo mam zamiar tak zrobić u znajomego

Niestety przez 24 godziny grzania PC temperatura na kotle wzrosła z 20 do 31 st Po otwarciu kotła było czuć w nim ciepło. Na PC było ustawione 38 st 

Raczej jako zabezpieczenie powrotu wody z bufora ten zawór nie będzie dobrze działa.  Pompa z PC na pewno daje większe ciśnienie niż powrót grawitacyjny wody z bufora a i tak zawór przepuszcza.

Jak będziesz grzał tylko kotłem to nawet nie zauważysz czy zawór przepuszcza czy nie bo kocioł będzie rozgrzany.

• Lubię to 1
Opublikowano

No dobra to jak zabezpieczyć grzanie wygaszonego kotła by działała grawitacja i możliwość włączania pompy, i czy to są duże straty, gość będzie palił tanim drewnem,ja myślę że grawitacyjnie z bufora przez tą kulkę nie dużo kw spieprzy,ale się przekonamy bo i tak chyba tak zrobimy ,chyba że hydraulik zaskoczy mnie jakimś ekstra pomysłem,jak chociażby laddomat z działaniem grawitacyjnym przy braku prądu ,ale czy on zatrzyma nagrzewanie kotła przez bufor to szczerze  wątpię, a zawory zz wykluczają działanie grawitacji przy rozgrzanym kotle

Opublikowano (edytowane)

https://www.youtube.com/shorts/aKsBOeQSSeA?feature=share

Doszlifowałem wodny papierem korpus osadzania kulki ,zlikwidowałem zadziorki na kulce i efekt na filmie ,a przed woda leciała delikatnym ciurkiem 

Edytowane przez maronka
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, maronka napisał(a):

No dobra to jak zabezpieczyć grzanie wygaszonego kotła by działała grawitacja i możliwość włączania pompy

Zawór z siłownikiem/serwem albo elektrozawór. Te zawory zwrotne nie działają. 
Zawór zwrotny ze sprężyną, grawitacja go nie otworzy. 
Zawór różnicowy, niepożądany przepływ grawitacyjny  z bufora do kotła jest zbyt mały by go zamknął. 

Opublikowano (edytowane)

Pozostaje założyć zwykły zawór kulkowy dodatkowo i biegać do kotłowni jak wygaśnie w kotle to go zamknąć. A różnicówka jak zamontowana w pionie to zawsze zmniejszy powrót wody do kotła. Tylko trzeba ją zrobić silikonem albo to jak kolega napisał do szlifować.

Zresztą powrotu nie będę robił tak jak na załączonym schemacie. Namawiał mnie @Gruner żeby tak zrobić ale to nie będzie dobrze działało. Zwykła grawitacja z kotła do bufora wystarczy Uważam że żadnego zabezpieczenia temperaturowego na powrocie nie potrzeba przy grawitacji. A powrót z CO  zrobię nie do kotła tylko do bufora. Z bufora powinien powrót być cieplejszy przez większość czasu niż bezpośrednio z instalacji.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
5 godzin temu, maronka napisał(a):

No dobra to jak zabezpieczyć grzanie wygaszonego kotła by działała grawitacja i możliwość włączania pompy,

Wystarczy zawór klapkowy w poziomie i wszystko będzie działać. W gratisie dostaniesz ciepły start grawitacji, czyli obieg zacznie działać dopiero gdy na kotle będzie znaczna temperatura. U mnie akurat jest to okolica 60*.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@carinusI powrót wody z bufora grawitacyjnie zamknie taki zawór w 100%. Słyszałem opinie że nie dlatego założyłem kulkowy.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli sprawdza się u mnie, to dlaczego nie zadziała u Ciebie. Nie ma mnie teraz w domu żeby to sprawdzić, ale nie jestem pewny czy na rurze 6/4;; nie zamontowałem zaworu 2'' dla poprawy przepływu i zwiększenia powierzchni naporu wody.

2 minuty temu, carinus napisał(a):

Edytowane przez carinus
  • Przydało się 1
Opublikowano

Jakbyś mógł to sprawdzić w wolnym czasie i jeszcze jakiej firmy ten zawór masz to bym był wdzięczny.

Opublikowano

To dopiero za 2 tygodnie. Zawór najzwyklejszy, mosiężny klapkowy.

Opublikowano
W dniu 15.10.2024 o 18:38, Matejko1 napisał(a):

@maronka Nie da się obejrzeć bo pojawia się informacja "Film niedostępny.Ten film jest prywatny"

Nie umiem tego przeskoczyć ale jak go wklejałem to było napisana że nie wolno z yutube tu wklejać ,może to przez to,w każdy razie nie przecieka po doszlifowaniu ,a przed przeciekał