Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. 

Posiadam kocioł Ferroli Bio pellet do którego mam podpięty regulator temperatury Engo E901 z którym piec działa bez zarzutu.

Chciałem podłączyć chiński termostat z funkcją wifi aby mieć podgląd z telefonu.

Zakupiłem urządzenie i po podłączeniu niestety nie uruchamia pieca. Mimo że temperatury są ustawione ok.

Podłączałem według schematu na zdjęciu w załączniku.

Niby wszystko jest ok, ale kocioł nie reaguje.

TUtaj pytanie do Was czy ten termostat to po prostu szmelc czy coś źle ustawiam.

Oraz jaki ewentualnie regulator z wifi działał by z tym piecem.

nie ukrywam że ten chiński ma fajne opcje takie jak pogoda itp.

IMG_20231208_164957.jpg

Screenshot_2023-12-08-16-51-33-135_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

dokładnie, to proste urządzenia które tylko zwiera styk, dobrze podłączone musi działać

Opublikowano

Też tak sądziłem. Ale na allegro pokazane 3 opcje podłączenia tak jak w załączniku.

Chce podłączyć tym środkowym sposobem, ale.na samym urządzeniu są tylko oznaczenia jak na tym pierwszym czyli z czujnikiem temperatury.

Pytanie czy to uniwersalne urządzenie czy poprostu źle mi wysłali.

Napisałem do tego chińskiego sprzedawcy ale powiem szczeze że nie spodziewam się odpowiedzi.

Szukałem też w opcjach i niby włączałem manualne ustawienie temperatury itp ale pięć cały czas pokazywał że termostat osiągnął temperaturę w pomieszczeniu chociaż tak nie było. 

Screenshot_2023-12-08-16-54-56-461_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Miałem podłączone według tego połączenia jak w załączniku. 

Z tą rożnica że zamiast kotła na gaz, mam kocioł na pellet.

Niby na termostacie okazuje że nie ma osiągniętej temperatury i załącza piec. Jednak piec się nie uruchamia i na nim jest info że termostat osiągnął temperaturę.

Aktualnie zamontowałem stary termostat aby mieć ogrzewanie.

W poniedziałek spróbuję jeszcze raz, może to kwestia ustawienia tego termostatu.

Zastanawia mnie tylko ten schemat na aukcji (ten co jest w załączniku) bo tył termostatu ma trochę inne oznaczenia. Dokładnie to takie jak na pierwszym schemacie gdzie jest podłączona sonda od temperatury 

IMG_20231208_165530.jpg

Opublikowano

Kocioł działa tak że jak połączysz ze sobą 2 przewody połączeniowe termostatu to powinien się załączyć, jak je rozłączysz - ma się wyłączyć. Możesz sprawdzić czy tak jest.
A sam termostat powinien działać tak że wyprowadzenia K1 i K2 (te po lewej, prowadzące do pieca) są połączone ze sobą gdy temperatura jest poniżej zadanej i rozłączone gdy osiągnie zadaną - czyli dokładnie to co wyżej, zwiera ze sobą przewody termostatu gdy kocioł ma się załączyć. Możesz to sprawdzić miernikiem żeby mieć pewność że termostat działa prawidłowo

Opublikowano

I po co tam 230V? Czy ruszy tym przekaznikom?