Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to błąd jakiś/literówka może, bo do PUZ-S(H)WM dokładane są właśnie te nowe jednostki wewn. generacji E czyli:

EHSF-YM9E - tylko grzanie

ERSF-YM9E - grzanie i chłodzenie 

oraz z zasobnikiem czyli wersje ERST... a nie ma takiego modelu jak EHSF-YM9D, jest natomiast EHSD-YM9D

PUZ-SHWMcennik.thumb.PNG.55e9e4e83ce6dfe0322b11d625034110.PNG

PUZ-SHWM.thumb.PNG.92ec57fe54f341097eb576edb965ad63.PNG

wg tej stronki https://erp.mitsubishielectric.eu/pl/erp/doclist/lot-1/42 modele PUZ-S(H)WM można zestawić z E*SD-****D, E*ST17/20D-****D, E*ST30D-****D    

Swoją drogą PUZ parametry mają solidne, np. 10kW przy -30C może jeszcze wydoić 8kW dla Tzasilania 35C z COP=2, no i na wyjściu max 70C przy zewnętrznej -7C.

PUZ tabela COP.pdf

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie co do optymalnych ustawien. Mam zubadana PUD-SHWM80YAA z EHST20D-YM9D w domu ok 200m2 po podlodze, 140m2 uzytkowej. 

Grzejniki/podlowka 60/40. 

Strefa1 grzejniki - autoadaptacja

Strefa 2 podlogowka - krzywa

Bufor 100L i zawor mieszający

Jak oceniacie działanie pompy z wykresów? Czy lepiej podniesc temperature na podlogowce i zmniejszyc przeplyw i czy bedzie to miało wpływ na temperature powrotu? 

image.png.377705aa3b6a2db9adb0b462830ae0d8.png

image.png.f029c61f5180533ac71da025159aec08.png

image.thumb.png.7b96ac3bc51edf85d249654649a67b0e.png

Opublikowano

W tych temp. zewn. ten model nie musi tak wysoko się wkręcać (Hz) i spokojnie bez grzałek sobie radzi. Jaki masz przepływ i bieg pompy w jedn. wewn.? Dodatkowo czy możesz określić przepływy pompek za buforem? Jeszcze sprawdź temperatury na głównym sterowniku, bo na zubadan netshow temperatury w nawiasach są duże wyższe (44,5 i 36) od tych za buforem i jeśli one są realne to te ponad 80Hz ma prawo się pojawić. Od kiedy masz autoadaptację załączoną? Ona też w początkowym okresie potrafi znacznie podnieść parametr zasilania.

Opublikowano

Musisz dłużej przytrzymać przycisk menu do momentu, aż ikonkom na głównym ekranie zmieni się tło - wówczas masz odblokowaną edycję.

Opublikowano
11 godzin temu, Patrol napisał(a):

W tych temp. zewn. ten model nie musi tak wysoko się wkręcać (Hz) i spokojnie bez grzałek sobie radzi. Jaki masz przepływ i bieg pompy w jedn. wewn.? Dodatkowo czy możesz określić przepływy pompek za buforem? Jeszcze sprawdź temperatury na głównym sterowniku, bo na zubadan netshow temperatury w nawiasach są duże wyższe (44,5 i 36) od tych za buforem i jeśli one są realne to te ponad 80Hz ma prawo się pojawić. Od kiedy masz autoadaptację załączoną? Ona też w początkowym okresie potrafi znacznie podnieść parametr zasilania.

Sprawdziłem przepływ - odczyt parametru 540 - 9. Po tym od razu wyczyściłem separator magnetyczny, który był mocno zaklejony. Bo tym czyszczeniu przepływ wzrósł do początkowo 16, a teraz stałem 14. Widać od razu niższe temperatury, chociaż zobaczymy jak autoadaptacja znów się nauczy.

Co do temperatur, to czujniki są przypięte do rur i dość mocna obłożone otuliną więc może są takie temperatury. Dołożę równolegle inne, żeby zweryfikować. Mam teraz pompę lfp epco 25/40-70. Czy jest sens wymieniać na jakąś mocniejszą? Jeżeli tak to jaką?

Opublikowano

Z wymianami to poczekaj. Jaki bieg pompy w hydroboxie ? Masz tam jeszcze kolejny filtr siatkowy, który warto sprawdzić. Jeśli pompka zasuwa co najmniej na 4. biegu to w okolice 20-22 L/min wskoczy jeśli będzie "czysto".

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Patrol napisał(a):

Z wymianami to poczekaj. Jaki bieg pompy w hydroboxie ? Masz tam jeszcze kolejny filtr siatkowy, który warto sprawdzić. Jeśli pompka zasuwa co najmniej na 4. biegu to w okolice 20-22 L/min wskoczy jeśli będzie "czysto".

Chyba jest fabrycznie na 5. Jak to sprawdzić? Jest na to jakiś kod, czy trzeba zatrzymać i dopiero w ustawieniach sprawdzić? Filtr sprawdzę i zobaczymy.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

fabrycznie jest na 5 (zarówno c.o. jak i cwu) - w ustawieniach serwisowych znajdziesz obroty pompy (nie trzeba wyłączać jednostki) - jak będzie na 5. biegu to filterek obowiązkowo do czyszczenia:

Edytowane przez Patrol
Opublikowano

Witam

Czy mój wykres jest dobry ? 

Moja pompa 8kw, 100% grzejniki, bufor 500l do CO i 200l do cwu. Dom stary, ocieplony 10cm styropianu.

Od października do dzisiaj pompa pracowała 1400 godzin i 1800 startów. Mam auto adaptacje ( chyba dobrze uruchomiona bo sam robiłem). Tak mi się wydaje że dużo tych startów.

Czasami na wykresie jest jeszcze więcej startów.

Screenshot_2024-01-21-12-09-18-862_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Witam,ekipa powiedziała że tego nie trzeba zabezpieczyć i tak to zostawiła ,czy przez ten otwór nie dostaną się myszy do płyty głównej?

Jaka jest maksymalna długość przewodów freonowych bez uzupełnienia gazów 

IMG20240121151317.jpg

IMG20240121151324.jpg

Opublikowano
W dniu 18.01.2024 o 09:38, Patrol napisał(a):

fabrycznie jest na 5 (zarówno c.o. jak i cwu) - w ustawieniach serwisowych znajdziesz obroty pompy (nie trzeba wyłączać jednostki) - jak będzie na 5. biegu to filterek obowiązkowo do czyszczenia:

Obrotu CO/CWU na 5. Filterek wewnątrz był lekko zabrudzony. Po czyszczeniu przepływ wzrósł do 18, ale teraz sprawdzając widzę, że znów jest 16. Autoadaptacja uruchomiona po czyszczeniu. Obecnie wykresy jak poniżej. Co dalej można zrobic?

image.png.df4ba2746f880262404920f046a45548.png

image.thumb.png.5b96594bec4ca3921381a99a95b21210.png

Opublikowano
19 godzin temu, lukaszon napisał(a):

Witam,ekipa powiedziała że tego nie trzeba zabezpieczyć i tak to zostawiła ,czy przez ten otwór nie dostaną się myszy do płyty głównej?

Jaka jest maksymalna długość przewodów freonowych bez uzupełnienia gazów 

Na pewno można to było ładniej zrobić. Co do myszy to jak będzie chciała to wlezie - były już przypadki zwarć z usmażonym gryzoniem, więc obawy uzasadnione. Co długości to nie podałeś jaki masz model - w książce, którą dostarczają z PC wszystko jest opisane.

2 godziny temu, lab1337 napisał(a):

Obrotu CO/CWU na 5. Filterek wewnątrz był lekko zabrudzony. Po czyszczeniu przepływ wzrósł do 18, ale teraz sprawdzając widzę, że znów jest 16. Autoadaptacja uruchomiona po czyszczeniu. Obecnie wykresy jak poniżej. Co dalej można zrobic?

Ja bym jeszcze raz zajrzał do magnetycznego, bo on sporo "przymulił" - co to za model separatora? Zobacz czy masz gdzieś jeszcze jakiś punkt krytyczny na pierwotnym obiegu bufor-hydrobox (inny filterek, może jakiś zaworek nie jest w pełni otwarty) - jeśli od tej strony wszystko jest czyste i drożne to już reszta jest kwestią instalacji (średnic / kvs) - jakie zastosował instalator rury do bufora/jakiej średnicy zawory? Generalnie 16-18 spełnia jeszcze wymagania przepływu, ale na 5 biegu można 25l/min wyciągnąć, więc sporo uciekło.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Patrol napisał(a):

Na pewno można to było ładniej zrobić. Co do myszy to jak będzie chciała to wlezie - były już przypadki zwarć z usmażonym gryzoniem, więc obawy uzasadnione. Co długości to nie podałeś jaki masz model - w książce, którą dostarczają z PC wszystko jest opisane.

Ja bym jeszcze raz zajrzał do magnetycznego, bo on sporo "przymulił" - co to za model separatora? Zobacz czy masz gdzieś jeszcze jakiś punkt krytyczny na pierwotnym obiegu bufor-hydrobox (inny filterek, może jakiś zaworek nie jest w pełni otwarty) - jeśli od tej strony wszystko jest czyste i drożne to już reszta jest kwestią instalacji (średnic / kvs) - jakie zastosował instalator rury do bufora/jakiej średnicy zawory? Generalnie 16-18 spełnia jeszcze wymagania przepływu, ale na 5 biegu można 25l/min wyciągnąć, więc sporo uciekło.

Jeszcze raz sprawdzę separator(Womix). Ostatnio wydawał się już czysty.  Czy masz dostęp do odpowiedniej karty, w której jest określony przepływ dla tej jednostki (EHST20D-YM9D)?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
4 godziny temu, Patrol napisał(a):

Przepraszam, model PUZ-SHWM80YAA,w instrukcji jest napisane maksymalna długość 30 m ,tylko nie wiem czy to jest maksymalna dozwolona długość z czynnikiem w pompie czy jak u innych producentów np maksymalna odległość 30m ale powyżej 15m trzeba uzupełnić czynnik 

Opublikowano

PUZ mają w linii prostej max 50m - w manualu jest przelicznik całk dł. + 0,3*ilość zagięć.

ZubadanPUZlength.thumb.PNG.3bc6970081d025740bd536b1bb853838.PNG

ZubadanPUZlengthpipe.thumb.PNG.b4e1fdec3f582ace1575ff78fab72916.PNG

Poniżej jeszcze jedna tabelka dot. serii PUHZ - tylko dla przykładu wrzucam. Coś się dzieje, że pytasz o te długości ?

ZubadanPUHZkg.PNG.33da3c5da9ef46dfb67a968e85beaaa9.PNG

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Patrol napisał(a):

PUZ mają w linii prostej max 50m - w manualu jest przelicznik całk dł. + 0,3*ilość zagięć.

ZubadanPUZlength.thumb.PNG.3bc6970081d025740bd536b1bb853838.PNG

ZubadanPUZlengthpipe.thumb.PNG.b4e1fdec3f582ace1575ff78fab72916.PNG

Poniżej jeszcze jedna tabelka dot. serii PUHZ - tylko dla przykładu wrzucam. Coś się dzieje, że pytasz o te długości ?

ZubadanPUHZkg.PNG.33da3c5da9ef46dfb67a968e85beaaa9.PNG

Nie,pompa dopiero zamontowana 

U mnie długość rury w linii prostej (od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej) wynosi około 15m i chciałem się upewnić czy ilość czynnika jest wystarczająca

Znajomy miał podobną odległość od jednostek (chyba Panasonic) i w jego przypadku było konieczne dobicie czynnika 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Funkcja ma zapobiegać zamarzaniu wodnych przewodów, więc zdecydowanie dla monobloków. Możesz ze swoim serwisantem potwierdzić jej wyłączenie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.01.2024 o 14:40, Patrol napisał(a):

Funkcja ma zapobiegać zamarzaniu wodnych przewodów, więc zdecydowanie dla monobloków. Możesz ze swoim serwisantem potwierdzić jej wyłączenie. 

Dziękuję za odpowiedź 😀,a orientuje się Pan czy jest możliwość kalibracji temperatury w sterowniku pokojowym? pokazuje zawyżoną temperaturę w pomieszczeniu 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie mam wiedzy jakie są możliwości/nie słyszałem o żadnych ukrytych funkcjach, więc zostaje kontakt z serwisem jeśli są znaczne odchyły - masz go pewnie na gwarancji. Ewentualnie może inne, bardziej korzystne miejsce dla termostatu znajdziesz - zalecenia dot. doboru lokalizacji na pewno widziałeś w instrukcji. Ps. na forum nie korzystamy z formy Pan 😉