Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Porada - Podłogówka tymczasowo jako dogrzewanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.
Kupiłem dom szkieletowy. Jako że ogrzewany jest pompami powietrze - powietrze, po zakupie, położyliśmy rury we frezach pod ogrzewanie podłogowe, gdyż w przyszłości chcielibyśmy na nie zmigrować jako główne źródło ogrzewania bez wielkiego remontu domu (kwestia kilku lat aż obecne ogrzewanie przestanie działać).

Potrzebuje porady - chcielibyśmy w tym międzyczasie uruchomić kilka sekcji gdzie mamy na podłodze gres / płytki (koło 50m2). Całość instalacji rozbita jest na kilkanaście sekcji w 2 rozdzielaczach znajdujących się w tym samym pomieszczeniu.

Czy ma ktoś jakiś pomysł / doświadczenie jakim sposobem będzie to najlepiej uruchomić ? Jakiś piec indukcyjny / przepływowy / bojer albo może bufor który później można by wykorzystać? 2 pompy obiegowe czy może jedna? Jakieś sprzęgło? Obecnie mamy tylko rozdzielacze i rury więc jesteśmy bardzo elastyczni.

Zaznaczę że jest to kwestia poprawy komfortu w ciągu dnia a nie ma być to główne źródło ogrzewania dlatego chcielibyśmy zrobić to ekonomicznie. W przyszłości pewnie zainwestujemy w pompę ciepła powietrze woda, by pozbyć się też bojera do cwu.
Opublikowano

Kilka sekcji raczej nie wchodzi w rachubę. Będzie się zapowietrzać. Chyba że na obu rozdzielaczach są zawory (nie słyszałem żeby ktoś tak miał). Zakręcenie rotametrów też by coś dało, ale to jest bardzo niepewne.

Co do źródła ciepła, to zależy czym chcesz w przyszłości grzać. Ja mam bufor 160 litrów (w przyszłości może nadawać się pod PC). Grzeję go w tej chwili gazem i grzałkami. Jedna z grzałek jest podłączona bezpośrednio pod PV (off-grid). W okresach przejściowych coś tam grzeje, ale to za mało, aby w domu było ciepło. Nie wiem jaką temperaturę by miały podłogi jakby grzał tylko tą grzałką. Na pewno nie byłyby zimne. Przy dodatkowym ogrzewaniu takie coś może się sprawdzić, szczególnie że to ma być tylko 50m2.

Trzeba pamiętać o tym, że OP w zimie musi mieć zapewnioną energię cieplną, aby nie zamarzło od gruntu. Jak pomieszczenie jest w inny sposób ogrzewany, to musiały by być naprawdę ekstremalne mrozy.