Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przewymiarowana pompa Atlantic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Może byście mi coś poradzili na poprawę pracy mojej pompy Atlantic 11kW. Pompa założona pod koniec poprzedniego sezonu grzewczego, tak więc nie miałem kiedy poobserwować jej pracy. Pompa założona do budynku z lat 80. Grzane Ok. 150-160m2 + same grzejniki panelowe. Temperatura w środku ustawiona na 22.5*C. Podwójny mur + styropian 6cm. Budynek piętrowy-  parter na gruncie bez ocieplenia ( trociny) + piętro. Strop nad piętrem ocieplony raczej dobrze- 35cm wełny. Okna podwójne. Pompa w temperaturach od 0-12 na zewnątrz pracuje około 5-12 minut i stop. Ma ustawiony czas postoju na 20 min (tyle można max)- czyli w ciągu godziny startuje 2-3 razy. Zużycie przy 10-12*C Ok. 12-16 z CWu. Uprzedzę pytania- gościu, który ją montował jest nieosiągalny.

Krzywa ustawiona jest dość nisko 0,6- czyli przy temperaturach 12*C idzie na grzejniki ok. 29*C. Wpływ temperatury wewnętrznej ustawiony na 40%. Pompa po wystartowaniu szybko osiąga temperaturę na powrocie. Grzejnik rozkryzowane  15szt.

600x2000;  550x1000; 600x1100, 600x1200; 550x1200; 600x1600; 600x800; 550x700, 550x600; 550x400; 550x400, 1400x500; pionowy dekoracyjny 1800x300; łazienkowy- drabinka 550x1100; 550x1700.

zastanawiałem się czy grzejników nie należało by pokryzować. 
pompa jest wpięta równolegle do bufora 200l. Za buforem 2 pompki. Tak było wcześniej, jak był kocioł na Eko-groszek. Jedna zasilała piętro, a druga parter. Instalacja zbudowana z miedzi lecz nie na rozdzielaczach tylko grzejniki wpięte szeregowo. Średnice od 28-15mm. Pompa podpięta miedzią 28mm.

Po przeczytaniu wielu wątków wszystko mi wskazuje, że mam przewymiarowaną pompę. Podpowiedzcie proszę, co mógłbym poprawić w pracy tej pompy, bo te włączenia są chyba zbyt często. Może ma ktoś jakieś patenty lub poradził sobie a podobnym problemem. Praca na harmonogramie powoduje obniżenie komfortu domowników.

Opublikowano

A ta pompa inwenterowa  jest?

Opublikowano

No to chyba tylko jakiś większy bufor mógł by pomóc , nie znam logiki pracy twojej pompy ,trudno powiedzieć jaki wpływ miało by zwiększenie delty grzania .

Opublikowano

No to nie pozostaje nic innego jak wstawienie bufora i regulacja delty prędkością pompy obiegowej.

Opublikowano

No bufor to już on ma .

Opublikowano

To chyba zmniejszenie prędkości pompy obiegowej tej w PC i podniesienie prędkości pomp za buforem powinno trochę pomóc?

Opublikowano

Hallo! Czy  masz regulację częstotliwości pracy sprężarki? przy niskiej  np. 20-25 Hz   będzie wolniej dochodzić do zadanej temperatury. Może inwerter nieprawidłowo jest ustawiony? Spróbuj zadzwonić do Atlantica Polska. POzdro!

Opublikowano

Pompa moduluje i schodzi do 16%. Pracuje 2minuty na 16 % i stop. Temperatura na zasilaniu osiąga zadaną, temperatura powrotu zaczyna rosnąć, osiągając różnicę zasilanie-powrót 3*C i stop.

Opublikowano

@Marcolm A czy mógł byś narysować  ile ma króćców ten bufor i w których miejscach są zasilania i powroty.

Opublikowano

Artystom nie jestem, a w zasadzie nie ma co rysować. Bufor ma 4 krócce w pionie z jednej strony i 180st z drugiej strony. Pojednaj stronie instalacja (grzejniki) góra zasilanie, dół powrót. PC to samo sama góra zasilanie z PC, dół powrót na PC. 

Opublikowano

Mnie sie wydaje ze powinien pomóc bufor 100 l wpięty szeregowo na powrocie z bufora tego co masz do pc , zamiast zmieniać na większy .

Opublikowano

Czyli jeszcze jeden bufor między istniejącym a pompą???? oczywiście zrozumiałem jak podłączyć tylko czy  to faktycznie pomoże, bo takiej konfiguracji to jeszcze nie widziałem. Intryguje mnie jeszcze jedna sprawa, czy grzejniki należy kryzować? I nie pytam tu o kryzowanie dla zrównoważenia przepływów, bo wszystkie grzejniki grzeją, tylko dla obniżenia temperatury powrotu. Oczywiście robiąc tak zmniejszam przepływ w układzie. 

Opublikowano

Jak zmniejszysz przeplywy to trzeba bedzie isc z temperatura w gore aby zachowac moc cieplna - wiec to bez sensu.

Te 200l o dT =5C to 11kW zagrzeje cos w czasie 7min (przy braku odbioru lub znikomym odbiorze). Pozniej jest czas na rozladowanie tego ciepla przez instalacje (pauza PC). Znajac to wyliczysz mniej-wiecej jaka jest produkcja i odbior.

Czy ta pompa moduluje i jak to robi? Bo wychodzi na to ze goni jak glupia na max.

• Przydało się 1
Opublikowano
12 minut temu, PioBin napisał(a):

.

Czy ta pompa moduluje i jak to robi? Bo wychodzi na to ze goni jak glupia na max.

No tak to wygląda , Kolega powinien się przyjrzeć jak się pompa załączy i czy zwalnia , zmierzyć temperatury co wychodzi z pompy a co wraca co idzie na grzejniki i co wraca do bufora .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Skoro grzejniki śmigają na full i nic ich nie ogranicza to sprawdziłbym czy PC "wie", że ma bufor (może być ustawienie w sterowniku lub dip switch na płycie głównej) i drugi trop to ograniczenie lub wykluczenie wpływu termostatu pokojowego, tj. puścić ją na samej krzywej grzewczej bez korekty od temp. wewnętrznej, testowo krzywą można zaniżyć o 2-3C, bo na pewno ma jakieś widełki +- od zadanej (nie znam sterowania Atlantica)

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Patrol napisał(a):

drugi trop to ograniczenie lub wykluczenie wpływu termostatu pokojowego

Dobry trop. Jesli jest tam takie cos zalaczone i ustawione bardzo “agresywnie” to np. sygnal od termostatu w trakcie pracy pompy spowoduje obnizenie zadanej o 2-3 stopnie i wylaczenie PC. Za chwile sygnal od termostatu spowoduje podbicie zadanej o 2-3 stopnie i jej zalaczenie. Musialo by byc to bardzo czule ustawione (termostat).

Bufor pompe nie interesuje.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
W dniu 3.11.2023 o 09:16, PioBin napisał(a):

Bufor pompe nie interesuje.

m.in. użytkownicy Aquarea wskazywali, że  takie oszukanie pompy ciepła opcją "brak bufora" poprawia płynność pracy (moduluje mocą, a nie zachowuje się jak on/off wiedząc, że ma bufor). 

• Przydało się 1
Opublikowano

Problem softu. No coz nie wszystkim producent wychodzi “optymalizacja”

Opublikowano

Ta pompa nie ma takich opcji jak bufor lub nie. Generalnie w instrukcji pokazany jest jeden schemat podłączenia bufora-na powrocie. Producent zakłada, że pompa pracuje bez bufora gdy minimalny zład jest zachowany. W menu czy to użytkownika czy instalatora nie ma opcji pozwalających cokolwiek ustawić związanego z buforem. Nie ma nawet opcji zmiany delty, bądź histerezy załączenia po postoju jak to ma miejsce np w Panasonicu lub innych nawet mało markowych pompach. Nie wiem kto projektował tą pompę. Wg moich obserwacji to ona się nadaję do pracy z podłogówką a nie z grzejnikami, bo przy przewymiarowaniu nie ma jak ogarnąć ustawień. Nie wiem czy jest tu jakieś ukryte menu lub konieczność podłączenia zewnętrznego kompa, który pozwoli coś ustawić. 

Opublikowano

A możesz wymusić minimalny czas pracy sprężarki? Zajrzyj jeszcze tu:

I mimo wszystko warto odezwać się do serwisu producenta - oni przynajmniej w dostępnych opcjach powinni się najlepiej orientować .

Opublikowano

Próbowałem różnych podłączeń. Bufor równolegle, na powrocie, bez bufora. Nie wiele zmienia to w pracy pompy. Zastanawiam się jeszcze, czy stosuje się jeszcze takie rozwiązanie jak bufor na zasilaniu. Czy takie rozwiązanie się stosuje? Czy przy takim podłączeniu stosuje się pompkę za buforem? Przyszło mi to do głowy, że gdyby możliwe było stworzenie zapasu ciepła na zasilaniu i gdy dojdzie do wyłączenia pompy z uwagi na wzrost temperatury na powrocie, to ta temperatura utrzymywała by się przez dłuższy czas i możliwe, że nie doszło by do uruchomienia pompy np prze 30 min?