pawelb5913 Opublikowano 13 Października 2023 #1 Opublikowano 13 Października 2023 Witam. Miałem zawór mieszający z ręcznym sterowaniem ale ustawienie stałej temperatury było uciążliwe. Zawór mieszający jest przed zasilaniem rozdzielacza na grzejniki. Źródłem ciepła jest bufor. Kupiłem siłownik i sterownik. Mam mały problem z odpowiednim podłączeniem tego zestawu. Pomoże ktoś.? Siłownik jest zamontowany już na zaworze mieszającym i nawet obrócił już zawór, raz go zamknął, raz otworzył ale działo się to po zmianach w podłączeniu ze sterownikiem. Ewidentnie coś źle podłączam. Żadnego schematu nie mam. O ile przy siłowniku są oznaczone przewody, tak przy sterowniku - wcale. Zdjęcia przedstawiają zakupiony siłownik i sterownik Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 13 Października 2023 #2 Opublikowano 13 Października 2023 Kolego to nie jest sterownik do siłownika zaworu. Czytałeś opis do niego zanim kupiłeś? Cytuj
pawelb5913 Opublikowano 13 Października 2023 Autor #3 Opublikowano 13 Października 2023 Czytałem że jest to sterownik pompy c.o. skontaktowałem się ze sprzedawcą bo to sprzedawca dobierał ten zestaw. Ale twierdzi że ten sterownik będzie sterował sterownikiem i odsyła mnie do instrukcji która mówi że to sterownik pompy 🙃 Nie ukrywam że się nie znam więc pomyślałem, co się będę z gościem kłócił, zapytam Was.. Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 13 Października 2023 #4 Opublikowano 13 Października 2023 https://allegro.pl/oferta/cs-07-sterownik-do-pompy-obiegowej-kg-elektronik-5284924736Przeczytaj opis,a potem zwróć gościowi ten sterownik. On jest do sterowania pompą CO. Cytuj
pawelb5913 Opublikowano 13 Października 2023 Autor #5 Opublikowano 13 Października 2023 (edytowane) Tak muszę zrobić. Jaki sterownik do siłownika polecasz.? Chcę najprostszy sterownik żeby trzymał temperaturę i tylne, bez żadnych czujników pokojowych i co ważne - żeby można było ustawić temp. np 50 stopni a nie w zakresie 20 do 40 bo to grzejniki a nie podłogówka Edytowane 13 Października 2023 przez pawelb5913 Cytuj
sambor Opublikowano 13 Października 2023 #6 Opublikowano 13 Października 2023 Teoretycznie tej firmy CS-13, ale najlepiej złap kogoś z tej firmy i podpytaj. Sam CS-13 steruje tylko samym siłownikiem aby było sterowanie pompą to potrzeba następny sterownik np ten co już masz czyli CS-7. Są na rynku sterowniki obsługujące zarówno pompę jak i siłownik np z Tech-a 1 Cytuj
wacio1967 Opublikowano 14 Października 2023 #7 Opublikowano 14 Października 2023 23 godziny temu, pawelb5913 napisał(a): Chcę najprostszy sterownik Tak jak kolega wyżej napisał. Zobacz sterownik Tech i-1. Masz tam wszystko co potrzebujesz, a jak zapragniesz mieć coś więcej, to można rozbudować. Poniżej krótki opis ze strony producenta. Termoregulator typu i-1 przeznaczony jest do obsługi zaworu mieszającego trój lub czterodrożnego z możliwością podłączenia dodatkowej pompy zaworu. Opcjonalnie sterownik ten może współpracować z dwoma modułami zaworu i-1, i-1M lub ST-431N, co daje możliwość sterowania w sumie trzema zaworami mieszającymi. Sterownik ten jest wyposażony w funkcję sterowania pogodowego, program tygodniowy oraz może współpracować z regulatorem pokojowym. Dodatkowym atutem urządzenia jest zabezpieczenie temperatury powrotu przed zbyt niską temperaturą wody powracającej do pieca. Funkcje realizowane przez sterownik: • płynne sterowanie zaworem trój lub czterodrogowym • sterowanie pracą pompy • możliwość sterowania dwoma innymi zaworami za pomocą dodatkowych modułów (np. i-1) • możliwość podłączenia modułu ST-505 ETHERNET, WiFi RS • zabezpieczenie temperatury powrotu • sterowanie pogodowe i tygodniowe • współpraca z regulatorem pokojowym z komunikacją RS lub dwustanową Wyposażenie sterownika: • wyświetlacz LCD • czujnik temperatury kotła • czujnik temperatury zaworu • czujnik temperatury powrotu • czujnik pogodowy zewnętrzny • obudowa przystosowana do montażu na ścianie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi