Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Połączenie siłownika zaworu mieszającego ze sterownikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Miałem zawór mieszający z ręcznym sterowaniem ale ustawienie stałej temperatury było uciążliwe. Zawór mieszający jest przed zasilaniem rozdzielacza na grzejniki. Źródłem ciepła jest bufor. 

Kupiłem siłownik i sterownik. Mam mały problem z odpowiednim podłączeniem tego zestawu. Pomoże ktoś.? Siłownik jest zamontowany już na zaworze mieszającym i nawet obrócił już zawór, raz go zamknął, raz otworzył ale działo się to po zmianach w podłączeniu ze sterownikiem. Ewidentnie coś źle podłączam. Żadnego schematu nie mam. O ile przy siłowniku są oznaczone przewody, tak przy sterowniku - wcale. 

Zdjęcia przedstawiają zakupiony siłownik i sterownik 

Screenshot_2023-10-13-09-14-35-981-edit_pl.allegro.jpg.a92e07532537a27953a9e60cd84c43f6.jpgScreenshot_2023-10-13-09-14-55-861-edit_pl.allegro.jpg.a0ab3f6596f77eda556450a6fd3695cc.jpg

Opublikowano

Kolego to nie jest sterownik do siłownika zaworu. Czytałeś opis do niego zanim kupiłeś?

Opublikowano
  • Autor

Czytałem że jest to sterownik pompy c.o. skontaktowałem się ze sprzedawcą bo to sprzedawca dobierał ten zestaw. Ale twierdzi że ten sterownik będzie sterował sterownikiem i odsyła mnie do instrukcji która mówi że to sterownik pompy 🙃 

Nie ukrywam że się nie znam więc pomyślałem, co się będę z gościem kłócił, zapytam Was..

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/cs-07-sterownik-do-pompy-obiegowej-kg-elektronik-5284924736
Przeczytaj opis,a potem zwróć gościowi ten sterownik. On jest do sterowania pompą CO.

Opublikowano
  • Autor

Tak muszę zrobić. 

Jaki sterownik do siłownika polecasz.?

Chcę najprostszy sterownik żeby trzymał temperaturę i tylne, bez żadnych czujników pokojowych i co ważne - żeby można było ustawić temp. np 50 stopni a nie w zakresie 20 do 40 bo to grzejniki a nie podłogówka 

Edytowane przez pawelb5913

Opublikowano

Teoretycznie tej firmy CS-13, ale najlepiej złap kogoś z tej firmy i podpytaj.

Sam CS-13 steruje tylko samym siłownikiem aby było sterowanie pompą to potrzeba następny sterownik np ten co już masz czyli CS-7.

Są na rynku sterowniki obsługujące zarówno pompę jak i siłownik np z Tech-a

Opublikowano
23 godziny temu, pawelb5913 napisał(a):

Chcę najprostszy sterownik

Tak jak kolega wyżej napisał. Zobacz sterownik Tech i-1. Masz tam wszystko co potrzebujesz, a jak zapragniesz mieć coś więcej, to można rozbudować. Poniżej krótki opis ze strony producenta.

Termoregulator typu i-1 przeznaczony jest do obsługi zaworu mieszającego trój lub czterodrożnego z możliwością podłączenia dodatkowej pompy zaworu. Opcjonalnie sterownik ten może współpracować z dwoma modułami zaworu i-1, i-1M lub ST-431N, co daje możliwość sterowania w sumie trzema zaworami mieszającymi. Sterownik ten jest wyposażony w funkcję sterowania pogodowego, program tygodniowy oraz może współpracować z regulatorem pokojowym. Dodatkowym atutem urządzenia jest zabezpieczenie temperatury powrotu przed zbyt niską temperaturą wody powracającej do pieca.   Funkcje realizowane przez sterownik:

• płynne sterowanie zaworem trój lub czterodrogowym

• sterowanie pracą pompy

• możliwość sterowania dwoma innymi zaworami za pomocą dodatkowych modułów (np. i-1)

• możliwość podłączenia modułu ST-505 ETHERNET, WiFi RS

• zabezpieczenie temperatury powrotu

• sterowanie pogodowe i tygodniowe

• współpraca z regulatorem pokojowym z komunikacją RS lub dwustanową

Wyposażenie sterownika:

• wyświetlacz LCD

• czujnik temperatury kotła

• czujnik temperatury zaworu

• czujnik temperatury powrotu

• czujnik pogodowy zewnętrzny

• obudowa przystosowana do montażu na ścianie