Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś odpaliłem kocioł ,na sterowniku pojawiły się paski .Miał ktoś podobny problem , chodzi mi czy to wina wyświetlacza czy może ktoś próbował resetować do ustawień fabrycznych. Podejrzewam że padł wyświetlacz ale to dopiero początek trzeciego sezonu  .  Zaczął również głośno chodzić wentylator w palniku na pelletIMG_0164.thumb.jpeg.3c779c1d2444e3fde2bd03d0df462bf3.jpeg

Opublikowano

Prawdopodobnie padnie za niedługo całkowicie sterownik. Przyczyna jest w zasilaczu. Ja w swoim ominąłem zasilacz i dałem zewnętrzny. Działa teraz bez problemu. Objawy miałem podobne jak u Ciebie. Na początku paski, potem mruganie, a na koniec zgasł całkowicie.

To są oczywiście tylko moje domysły. Jakiś elektronik pewnie to ogarnie bez problemu. 

Opublikowano

U mnie może to kwestia UPSa bo cały kocioł jest pod niego podpięty,mogę ominąć główny zasilacz ale UPSa nie .Jakie parametry zasilacza użyć ? a w ogóle wyświetlacz ma dodatkowe oddzielne piny na wpięcie innego zasilania ? Mam nadzieje że mój wyświetlacz  jeszcze sezon pochodzi a tak w ogóle skąd wiedziałeś  że to zasilacz, mierzyłeś  multimetrem napięcie  ile dochodzi do wyświetlacza ? ?

Opublikowano

Czasem tez tasma nie laczy od wyswietlacza.

Opublikowano

Jakiś czas temu miałem u szwagra podobny efekt z panelem pokojowym st280.
Rozebrałem panel na częściej pierwsze, przeczyściłem styki i tasiemkę ekranu i wszystko wróciło do normy. Okazało się że od wilgoci która w tym roku jest dość wysoka spowodowało że trochę się utleniło.

Opublikowano
2 godziny temu, gargulec napisał(a):

a tak w ogóle skąd wiedziałeś  że to zasilacz

Sterownik zamiast na serwis trafił do znajomego co miał go tam zawieść. A że nie chciało mu się jechać, to go rozebrał, zmierzył i naprawił. Pisząc zasilacz, miałem na myśli zasilacz w środku sterownika. Nie wiem jaki to symbol, ale to taka mała kostka. Są bardzo awaryjne te zasilacze. Koszt około 15 złotych. Kupił jeden, był niestabilny, kupił drugi, to samo. W końcu wywalił ten zasilacz, wyprowadził kabelki tam gdzie było 230V i teraz mam tam podpięte kable 12V z zewnętrznego zasilacza. Uszkodzone odesłał. Koszt naprawy wyszedł mnie zero złotych. 🙂 

Opublikowano

Dowolny mocniejszy alkohol.

Opublikowano

No to naprawa powinna kosztować około 100-150 złotych.

Opublikowano

Wspominali że ok 1/2-1/3 ceny nowego, jak będzie finalnie -nie wiem, oni zresztą  też nie wiedzą . Czas oczekiwania na zwrot sterownika  do 2 tyg. Mógłbym pobawić się z zasilaczem , jak kolega wcześniej wspominał ale to chyba nie na moje siły ale dzięki za info. .Jak kogoś to interesuje, to po wszystkim napiszę prawdziwą  przyczynę problemu.