mariuszc615 Opublikowano 31 Lipca 2023 #1 Opublikowano 31 Lipca 2023 Będę wymieniał kocioł w domu z lat 70-tych, powierzchnia około 200m2, ogrzewanie - grzejniki żeliwne starego typu (każdy z kim rozmawiałem twierdzą, że takie są najlepsze i żeby ich nie wymieniać), co do instalacji, to prawdopodobnie jest to "oryginalna" stalowa instalacja z lat 70-tych, jeśli nie będzie przeciekać, to prawdopodobnie zostanie. Dom nieocieplony, stara drewniana stolarka okienna, jednoszybowa, skrzynkowa. Obecnie jest tam kocioł zasypowy, nie wiem jakiej firmy i jakiej mocy, nie wiem też ile węgla spalał rocznie do ogrzania tego budynku. Poza tym zasobnik CWU będzie pewnie 400L bo planuję w niedalekiej przyszłości zainstalować solary. Również w przyszłości planowane jest ocieplenie domu i wymiana okien, ale kilka lat kocioł będzie musiał sobie poradzić z obecnymi warunkami. Poddasze jest nieużytkowe ale ma potencjał na zagospodarowanie więc powierzchnia może się w przyszłości powiększyć o jakieś 40-50m2, dobrze by było mieć niewielki zapas mocy. Rodzice mają kocioł na ekogroszek firmy Metal-Fach, sprawuje się nieźle, nie jest idealny, ale mimo wszystko myślałem nad podobnym. Dziś mi poradzono wybrać kocioł na pellet z możliwością palenia drewnem. Potrzebuję porady. Jaką moc kotła wybrać? Jakiej firmy i jaki model polecacie. Nie wiem czy w przypadku kotłów na pellet zdarzają się takie bez automatycznego rozpalania, ale zależy mi na pełnej automatyzacji. Kotłownię mam raczej dużą więc rozmiar kotła to raczej sprawa drugorzędna. Cytuj
Kordjano Opublikowano 1 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Raczej nikt nic nie poleci . Czy wiesz ile taki kocioł kosztuje ? nowy z piątą klasą plus bufor do tego. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Jak możesz zrób w miarę dokładnie https://cieplo.app/start Wynik jest obarczony błędem ale będzie wiadomo mniej więcej jakie teraz dom ma zapotrzebowanie na ciepło. Do tego zrób drugie po planowanych modernizacjach w postaci ocieplenia jakie przewidujesz wykonać. Cytuj
mariuszc615 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) Zrobiłem na tyle dokładnie na ile mogę, niestety nie podałem ilości opału, nie wiem ile było potrzebne. Dom niedawno kupiłem. W świadectwie energetycznym: - wskaźnik rocznego zapotrzebowania na nieodnawialną energię pierwotną: 558,97 kWh/(m2 * rok) - obliczeniowa roczna ilość węgla do ogrzewania: 54,59 kg/(m2 * rok) - obliczeniowa roczna ilość węgla do przygotowania CWU: 26,92 kg/(m2 *rok) Teraz: https://cieplo.app/wynik/1qc6x Po planowanych modernizacjach: https://cieplo.app/wynik/1qccj Ale modernizację planuję za jakieś 5 lat bo obecnie niestety nie posiadam środków. Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez mariuszc615 Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) Moim zdaniem 25kW będzie ok, chociaż sądzę że i tak może się nudzić w okresie przejściowym. Natomiast co do palenia samym drewnem a jednocześnie i pelletem to zobacz kotły Atmos DC25SP https://allegro.pl/oferta/atmos-dc25sp-25kw-palnik-pelletowy-podajnik-11689273426 Jest to kocioł zgazowujący drzewo z możliwością dołożenia palnika. Są też oferty już kompletne. Sam kocioł to ok 24k zł + palnik + zasobnik + podajnik to może wyjść 32-24k zł. Natomiast przy takim zapotrzebowaniu budynku na ciepło bufor raczej potrzebny nie będzie. Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez Przemyslaw85 Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Sierpnia 2023 #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Ale zdajesz sobie sprawę że pelletu minimum 10 ton będziesz potrzebował na sezon ? Cytuj
mariuszc615 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) @Przemyslaw85 dzięki za sugestię. Bardziej chodzi mi o kocioł na pelet z możliwością palenia drewnem, czyli raczej jakiś kocioł z podajnikiem i dodatkowym, dokładanym rusztem dla drewna. Co do ceny, to się właśnie czegoś podobnego spodziewałem @Kordjano te 10 ton to przed termomodernizacją? A jak by to mniej-więcej wyglądało przy ekogroszku? Niestety mam doświadczenie tylko z ekogroszkiem. Przy budynku około 120m2, z tym, że ocieplonym, z wymienionymi oknami i solarami na wodę, ten sezon (liczę od zeszłego sierpnia) wyszedł mi 2 tony ekogroszku. Owszem grzałem trochę oszczędniej bo był problem z kupieniem opału, ale 20 stopni w dzień zawsze było. Trochę mnie zszokowało 10 ton, może lepiej się trzymać węgla? Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez mariuszc615 Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Sierpnia 2023 #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Tak przed modernizacją , po modernizacji o połowę mniej , czy się trzymać ekogroszku sam nie wiem . Najlepiej dom docieplić , no ale... Taki kocioł z rusztem awaryjnym do drewna , na wiele się nie zda ,raz że nie ma piątej klasy ,a po drugie przeciesz nie będziesz tam siedział całymi godzinami i pilnował ognia . Ja taki mam ,ale mam i bufor więc jakiś sens jest jak zagrzeje ten bufor to na kilka godzin jest , potem jak bufor się rozładuje to odpali się pellet tylko że mój dom docieplony .póki co może dla ciebie by był dobry kocioł z palnikiem sv 200 na ekogroszek i pellet z zapalarką Jak dom doocieplisz to wstawić bufor , bo kocioł będzie za duży . Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 #9 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 W dniu 3.08.2023 o 15:05, Kordjano napisał(a): Ale zdajesz sobie sprawę że pelletu minimum 10 ton będziesz potrzebował na sezon ? Te 10 ton pelletu to bardzo, bardzo optymistyczne zużycie przy zapotrzebowaniu na ciepło 63 000 kWh/rocznie Cytuj
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2023 #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Raczej na pewno w 15 tonach się zmieści, ale polecałbym temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13619-ilość-ciepła-potrzebna-do-ogrzania-budynku/page/2/#comments w którym są opisane moje boje i wyniki z ogrzewaniem pelletem. Wyniki w GJ były z pomiarów na wyjściu kotła. Wnioski powinny się same nasunąć. Cytuj
piastun Opublikowano 5 Sierpnia 2023 #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Mam podobnej wielkości dom i przed termomodernizacja spalałem (raczej teściowa) 4-5t węgla ale mieliśmy okna plastikowe (15-20letnie ale jednak). W twoim przypadku przy dziurawych oknach, gołych ścianach i strychu i cenach opału to może być zabójstwo ekonomiczne. Na twoim miejscu zostałbym chyba przy węglu do czasu ukonczenia modernizacji. Myślę, że 5-6t węgla z pgg pozwoliłoby Tobie jako tako przetrwać zimę. Cytuj
SUSPENSER Opublikowano 10 Sierpnia 2023 #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2023 W dniu 3.08.2023 o 15:40, mariuszc615 napisał(a): @Przemyslaw85 dzięki za sugestię. Bardziej chodzi mi o kocioł na pelet z możliwością palenia drewnem, czyli raczej jakiś kocioł z podajnikiem i dodatkowym, dokładanym rusztem dla drewna. Co do ceny, to się właśnie czegoś podobnego spodziewałem @Kordjano te 10 ton to przed termomodernizacją? A jak by to mniej-więcej wyglądało przy ekogroszku? Niestety mam doświadczenie tylko z ekogroszkiem. Przy budynku około 120m2, z tym, że ocieplonym, z wymienionymi oknami i solarami na wodę, ten sezon (liczę od zeszłego sierpnia) wyszedł mi 2 tony ekogroszku. Owszem grzałem trochę oszczędniej bo był problem z kupieniem opału, ale 20 stopni w dzień zawsze było. Trochę mnie zszokowało 10 ton, może lepiej się trzymać węgla? Cena kosmiczna za tego atmosa. Za 10k kupisz Skamp-pv z dużym palnikiem 30 kW, do tego dołóż wełnę na skosy dachu ile wejdzie np. 15 cm między krokwie, a jak się da to też ile wejdzie w strop pomiędzy ostatnim piętrem a dachem, okna możesz kupić używane na olx i to wszystko powinno wyjść z montażem mniej niż ten atmos a do tego znacznie mniej za ekogroszek zapłacisz niż za pellet - taki jest mój pomysł na tą sytuację. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi