Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy miał ktoś doczynienia z takim kotłem nadmuchowym? Wydaje się idealny do mojego tunelu foliowego. Ma wydajnosć 6500m3/h stary piec nadmuchowy ma około 3500m3/h i w mrozach słabo daje radę.  Sprzedawca twierdzi że na pełnym załadunku drewnem suchym bukowym wytrzymie 5-6 godzin. Wiarygodne?  https://allegro.pl/oferta/piec-nadmuchowy-50kw-blacha-kotlowa-bartmet-12268770898?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19684283430&gclid=Cj0KCQjw27mhBhC9ARIsAIFsETFr42AjzpFrM58UuL1jm0ERSq2W9ITmtQ4dkMEmkP__SQZuqnQdvK0aAu4TEALw_wcB

Opublikowano

Widziałem tą nagrzewnice , majątku nie kosztuje ,tunel zagrzeje ,jedyne co to będziesz musiał po nocach dokładać , choć można do tego dołożyć palnik automatyczny i w nocy spać a nie pilnować .

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/piec-z-nadmuchem-nadmuchowy-grzewczy-oktagon-45kw-11124504468?fromVariant=11124504468

To bralbym taki.Polanka 120 cm pochlonie.I jest to system Buleriona,latami otestowany.

Opublikowano

@Kordjano Jeżeli wytrzyma na jednym podłożeniu chociaż te 5 godzin to dla mnie wstac raz  w nocy to nie problem. Pytanie brzmi czy faktycznie wytrzyma te 5 godzin chociaż. @bercus Ten co podałeś ma blache 6mm a ten co ja wkleiłem ma 10mm, pewnie jakaś róznica jest. Ja mam obecnie podobny takie piec, wrzucam nawet 1,5m tylko 2,5 godz to max i wypalone, nie wiem jak jest w tym kotle co Ty podlinkowałeś, ile tam wytrzyma. Musiałbym potestować oba, ten Twój jest większy wiec i pewnie sporo zjada, tamten ma mniejszą komore spalania wiec teoretycznie mniej by spalał. Pytanie brzmi który by był bardziej wydajny.  Tak czy siak oba są ciekawe i na pewno  bardziej oszczedne niż moje stare i samorobne. A Pytanie troche poza schematem, ogarnia ktoś czy te ustawy antysmogowe też dotyczą nadmuchów w tunelach foliowych i muszą być 5  klasy itd?

Opublikowano
2 godziny temu, bercus napisał(a):

To bralbym taki.

Ja najpierw bym się zastanowił dlaczego kocioł o mocy rzędu 45kW wg opisu aukcji potrzebuje tylko 1,5kg paliwa/ godzinę pracy!

Opublikowano

@sambor Gdyby tyle spalał to 1 załadunek by starczył na tydzień 😄 Lepiej niż Atmosy i wszyskie inne zgazowujące drewno do c.o.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, a norma na kotły wymaga tylko 2h stałopalności przy drewnie i pewnie tyle wszystkie mają.

A te 1,5kg/h to pewnie odnosi się do 1kW mocy kotła, ale to mało prawdopodobne.

Edytowane przez sambor