Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak zbadać ocieplenie ścian zewnętrznych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy,

1,5 roku temu kupiłem dom. Całe życiu w bloku i pyk - przed 50ką zakup. Nie kumałem, co do mnie mówi sprzedający, dotarło tylko, że jakoś ocieplony. Zaprosiłem rzeczoznawcę - obejrzał - stwierdził - kupować. Dom w dobrym stanie. Zostało mi tylko w głowie - ściana warstwowa / ceramika. Pożyczyłem niedawno kamerę termowizyjną i zauważyłem, że z zewnątrz domu w mróz widać fugi - więc styro, o ile jest, nie jest na zewnątrz 😄 Wlazłem na strych i widzę takie coś. Dwie warstwy Porothermu (zewnętrzna z moim obliczeń wynika, że ma ponad 20cm, wewnętrzna około 12, to, co pomiędzy nimi - 8-10cm) i coś w środku. Jest jakaś metoda, żeby zbadać, co to? Przychodzi do głowy "na proktologa" - czyli wywiercić dziurę i macać 😉 Ale mi to nic nie powie. Może są inne metody?

Wiem - pierdoła jestem, ale trudno. Chciałbym albo docieplić, albo zająć się innymi zmianami w domu i warto wiedzieć, co się ma 🙂 Na parterze jest ciepło. Przy temperaturach poniżej zera kaloryfery nie muszą być gorące - mają maks 40 stopni i jest naprawdę ciepło. W tym roku wystarczało grzanie piecem Kuzniecowa. Na poddaszu jest gorzej, ale to już inny temat.

PXL_20230317_152755179.jpg

Edytowane przez miklo

Opublikowano

Pod warstwą zaprawy ( tzw szlichta grubości ok 1-2 cm.) w przestrzeni pomiedzy bloczkami najpraawdopodobniej znajduje sie wełna mineralna prasowana. Skuj kawałek i zobaczysz.

Opublikowano
  • Autor

Będę musiał tak uczynić 😄 Potem to zaklajstrować czym? 😄

Opublikowano

Dziwi mnie trochę kolejność pustaków. Dlaczego ten cieńszy nie jest od zewnątrz? Chyba że ściana nośna to ten zewnętrzny grubszy pustak a dwie warstwy wewnętrzne są ociepleniem.
Pod cegłami w szczelinie równie dobrze może być styropian a zaklajstrowane po to by myszy w tym nie grasowały.

Opublikowano
  • Autor

Mnie też dziwi, no ale cóż... Tak jest 🙂 Może być i styropian. Obczaję.

Opublikowano

Jeśli to poddasze nie ogrzewane to ten kawałek izolacji na ścianie może być po prostu dociepleniem sciany nad stropem - prawidłowo wykonana izolacja którą ciężko czasem spotkać.

Opublikowano
  • Autor

Tak. To jest nieogrzewany strych nad użytkowym poddaszem. Czyli poniżej - na parterze na przykład wcale tak nie musi być? 🙂 Mam zagwozdkę, bo mur na partrze, ale i poddaszu użytkowym - ma 48cm. Za dużo chyba na jeden pustak 🙂

Opublikowano
34 minuty temu, miklo napisał(a):

bo mur na partrze, ale i poddaszu użytkowym - ma 48cm. Za dużo chyba na jeden pustak 🙂

I prawidłowo- pustak Max 24cm + pustak Max 12 cm+ wełna 10cm + jakieś luzy czy tynki tyle daje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No to już wiem. Udało mi się skontaktować z byłym właścicielem i jednocześnie inwestorem (bo to on budował ten dom). Na ścianie nie ma ocieplenia. Jest porotherm 44cm. Na dachu jest 25cm wełny, a na podłodze styropian (10cm). Pomyślę o dociepleniu ścian, ale nie teraz raczej.