Skocz do zawartości
IGNOROWANY

W Polsce kwitnie zaskakujący proceder!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po co kupować nowy piec, skoro można oszukać strażnika? W Polsce kwitnie zaskakujący proceder

Jeśli w twoim województwie działa albo rychło zacznie działać uchwała antysmogowa, pewnie musisz zmienić piec – na nowszy, mniej trujący. Ale tysiące Polaków wpadły na genialny pomysł – po co kupować nowy piec, skoro można na stary przykleić nową tabliczkę, która głosi, że to nowy piec. Eksperci ostrzegają, ale handel tabliczkami znamionowymi rośnie.

Caly artykuł pod linkiem: 

https://innpoland.pl/177052,smog-polacy-probuja-oszukiwac-straznikow

To jest największa głupota Polaków, oszukują samych siebie, zwłaszcza, że mogą dostać dotację.  

Opublikowano

Nic nowego. Takie tabliczki na allegro widziałem już dwa lata temu. Dowolne.

Opublikowano

Jeżeli kocioł 3 i 5 klasy różni się tylko tabliczką, to może nie jest takie oczywiste, kto tu jest oszustem?

• Lubię to 1
  • Haha 3
Opublikowano

tak z ciekawości jest ktoś na forum kto miał taką kontrolę? tzn sprawdzony został pod kątem istniejącej uchwały antysmogowej w danym regionie np. jaką ma klasę kotła?

nie wiem czy urzędniczka, strażnik czy inny kontroler jest w stanie na miejscu kontroli udowodnić, że nowa tabliczka jest fałszywa

Opublikowano

Nie ma co jeśli. Naklejenie podrobionej tabliczki, to oszustwo. I już. Mój kocioł na ekogroszek 3 klasy różni się od nowoczesnych 5 klasy. Jest niższy, ma mniejszy wymiennik (półkowy), widać to po temperaturze spalin. Ma mniejszą sprawność. Miałem w pewnym momencie chęć kombinowania. Kupiłem wklęsły deflektor (bo nie było), sterownik skzp 02 (bo mój pracuje tylko w dwustanie), chciałem dołożyć zawirowacze. Sytuacja na rynku jednak mnie z tych pomysłów wyleczyła. I tak za 3 lata kocioł będę musiał wymienić (o ile wcześniej go szlag nie trafi - jest z 2010 roku). Ale nawet, gdybym zrobił te wszystkie mody, to nadal nie byłby kocioł 5 klasy.

Tak wiem, da się czysto palić nawet w kopciuchu bezklasowym. Tyle, że większość ma w tyle, czy z komina idzie lokomotywa, czy nie. Dlatego próbują odgórnie narzucić przejście na nowocześniejsze kotły, w których lokomotywa jest trudniejsza do uzyskania ;) Widać to u mnie we wsi. Kilka domów od lat codziennie kopci. Wystarczyłoby, żeby palili inaczej i problem by zniknął. Ale nikt nie chce ich edukować, a i sami kopcący nie widzą problemu. Przecież tak się pali od lat, więc o co chodzi?

Opublikowano
Godzinę temu, HarryH napisał(a):

Jeżeli kocioł 3 i 5 klasy różni się tylko tabliczką, to może nie jest takie oczywiste, kto tu jest oszustem?

Aż tak to nie jest źle, najgorzej wygląda to chyba nadal z kotłami zasypowymi, kotły z podajnikiem 5 klasy mają skasowane drzwiczki  do załadunku ręcznego.   

Opublikowano

A moje dwa kotły 1 na ekogroszek jest niby 5 klasy bo taki nadal jest produkowany czyli Zębiec agat 10 kw a ma tabliczkę z 3 klasą bo palnik pancerpola nie przeszedł 5 klasy na badaniach ale palnik już sam wymieniłem ale klasy dalej nie ma bo nie , 2 kocioł to MPM 8-10 kw z 2017 roku jest niby ta nowa norma ale o klasie nie ma żadnej wzmianki więc uznać chyba trzeba że to 3 klasa tak czy siak mam to w nosie bo palę pompą ciepła robioną a mpm w razie W odpalany będzie natomiast ekogroszkowiec stoi smutny w końcie piwnicy .

Opublikowano

Właśnie zasypowy się różni- praktycznie musi być dolnego spalania. A np. Defro Komfort Eko - zmieniasz talerz retorty, wkładasz ceramikę i zawirowywacze, wycinasz ruszt -i jest ecodesign. No, zapomniałem jeszcze o tabliczce ....

Opublikowano

To masz w zasadzie inny palnik, turbulatory, czy jak nazwałeś zawirowacze, wychwytują zanieczyszczenie, a ceramika dopala, ruszt wodny nie wychładza spalin, wiec nie za bardzo do porównania, spore zmiany.     

Znajdźcie coś  bardziej podobnego do pozaklasowca, albo 3 klasy.  

Przypominam, że zasypowy jedzie w 5 klasie na zaniżonych normach, w dodatku bufor w teorii obowiązkowy.

Nie czujesz tego naciągania gumy.

Opublikowano

A to taki problem był zrobić rejestr kotłów z certyfikatem ED? Teraz każdy może dymać urzędniczynę na kontroli tabliczką za stówkę. Poza tym kocioł na kontroli ma mieć 5 klasę i może mieć ruszt, a tylko wprowadzany do obrotu nie może mieć rusztu i musi mieć ED. Już w przepisach jest burdel, więc co się dziwić tabliczce?

Opublikowano

Ciekawe, czy mają prawo wejść bez nakazu, aby to wszystko sprawdzić ?

Opublikowano

Tak naprawdę to wszystko wyjdzie w praniu. Kilka wyroków sądowych ostudzi zapał do kontroli, bo dość dziwnym jest że Palicja musi mieć nakaz, a urzędnik z Gminy czy strażnik wiejski nie. Po za tym od decyzji/mandatu można się odwoływać latami, a sąd sprawdzi  kompetencje kontrolujących. 

Moim zdaniem to pokrzyczą trochę postraszą, a jak się okaże za jakiś czas że nie mają prawa to już wystraszona większość  powymienia kotły. 

Czy latanie dronem nad kominem uprawnia minie do zestrzelenia go z wiatrówki czy procy? Czy drony kontrolujące mają prawo zakłócać moją prywatność? Czy te drony kontrolujące będą inne niż prywatne zbierające dane/informacje wrażliwe?

Opublikowano

W tych nowych przepisach na razie widzę, że kontrole węglówek zaczynają się od 20kW. No to wiecie, jaką tabliczkę kupić:-)

• Przydało się 1
  • Haha 1
Opublikowano

Strażnicy miejscy/gminni  lub urzędnicy wyznaczeni do kontroli pieców mogą wejść na teren nieruchomości. Jeśli jest to nieruchomość prywatna, to kontrola może być przeprowadzona w godzinach 6:00 – 22.00. Po godzinie 22 kontroli może wyjątkowo dokonać policja. Gdy natomiast jest to teren, na którym prowadzona jest działalność gospodarcza, to będzie to możliwe przez całą dobę.

Opublikowano

Mój brat miał kontrolę z gminy tylko chodziło o deklarację ale nie chcieli nic sprawdzać dopiero po moim nacisku " to jak brat chce się pochwalić nowym kotłem to go chociaż zobaczcie " i taka była kontrola .

Opublikowano

Jeśli im powiesz, że mają "się oddalić w pośpiechu"-są jakieś tam sankcje. Ale jeśli po prostu nie otworzysz, no to nic nie mogą zrobić. Nowe przepisy dopiero wchodzą. Poza tym gmina raczej chce się pozbyć węgla (bo przyjechał dopiero w lutym, a to już z górki z sezonem), niż wnikać w szczegóły. 

Opublikowano

@Animus dlaczego twierdzisz, że zasypowy jedzie na zaniżonych parametrach dla 5 klasy? Z certyfikatu atmos dc18s mieści się w normie dla podajnikowych.

Opublikowano
5 minut temu, HarryH napisał(a):

Nowe przepisy dopiero wchodzą. 

Cytat

Kontrole pieców w polskich domach

Przypomnijmy, że dodatek węglowy to jednorazowe świadczenie w wysokości 3 tys. zł. Przysługuje ono gospodarstwu domowemu, w którym głównym źródłem ogrzewania jest węgiel, a piec węglowy został zgłoszony do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków. Polacy, którzy spełniają te warunki mogli składać wnioski o dodatek węglowy do 30 listopada 2022.

Samorządy oprócz rozpatrzenia wniosków o dodatek węglowy, muszą ruszyć w teren i skontrolować zgodność zadeklarowanego źródła ogrzewania ze stanem faktycznym. Pierwsze kontrole ruszyły już w 2022 roku. Urzędnikom pomaga straż miejska. Do takich działań zobowiązuje znowelizowana ustawa o dodatku węglowym.

Cytat

Jakie są wyniki dotychczasowych kontroli w polskich domach? Na przykład w Bydgoszczy skontrolowano 100 domów. Okazało się, że 30 gospodarstw domowych będzie musiało zapłacić karę, za palenie w piecach śmieciami, w tym starymi meblami i ubraniami, a nie węglem, tak jak zadeklarowano.

Rząd pierwotnie zapewniał, że wnioski o dodatek węglowy nie będą weryfikowane.

- Nie wyobrażam sobie, że urzędnik rusza do poszczególnych domów. Nie jesteśmy państwem policyjnym - mówiła w sierpniu Anna Moskwa.

Teraz już wiadomo, że samorządy będą musiały sprawdzać czy w naszych domach palimy węglem, jeśli złożyliśmy wniosek o dodatek węglowy.

Przypomnijmy, że w sierpniu 2022 kiedy ustawa o dodatku węglowym weszła w życie, pojawiły się informacje o próbach wyłudzenia dodatków węglowych poprzez świadome działanie wnioskujących, polegające na modyfikowaniu złożonej wcześniej deklaracji CEEB, w celu uzyskania dodatku węglowego, np. poprzez zamianę zgłoszonego kotła gazowego na kocioł węglowy lub dopisania kozy czy kominka. W związku z tym ustawa we wrześniu została znowelizowana. Wprowadzono zapis obligujący organy samorządowe do okresowych kontroli źródeł ogrzewania.

https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/kontrole-piecow-w-polskich-domach-2023-komu-grozi-kara-czy-musisz-wpuscic-urzednikow-do-domu-aa-gytk-83NJ-5WfP.html

8 minut temu, Mac08 napisał(a):

@Animus dlaczego twierdzisz, że zasypowy jedzie na zaniżonych parametrach dla 5 klasy? Z certyfikatu atmos dc18s mieści się w normie dla podajnikowych.

Przy rozpalaniu?

Ogólnie emisja  dla 5 klasy z załadunkiem ręcznym to 4 klasa podajnikowca.

Jedynie emisja CO jest pomiędzy przedziałami.

http://www.kotlyco.pl/application/data/upload/images/tabelka.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Animusmylisz pojęcia i przepisy, te kontrole, które linkujesz są już niemodne i bezsensowne, bo wystarczy mieć cokolwiek lub powiedzieć "prezes pozwolił palić wszystkim". Normy dla węgla też są  zawieszone w istocie.

Ja piszę o nowych kontrolach https://www.udt.gov.pl/ekspertyzy-techniczne/efektywnosc-energetyczna-kotlow

A akurat Ty z kotłem 38kW masz przerąbane.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano
10 minut temu, HarryH napisał(a):

A akurat Ty z kotłem 38kW masz przerąbane.

Raczej nie, prędzej na +

Korzyści z wykonanej kontroli:

• protokół do książki obiektu budowlanego opracowany zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury i Rozwoju w sprawie wzorów protokołów z kontroli systemu ogrzewania lub systemu klimatyzacji,
  • zalecenia, których realizacja może wpłynąć na zwiększenie efektywności energetycznej w trakcie eksploatacji.

Opublikowano

Jeśli ktoś zmienił czy kupował kocioł to ma na to fakturę. Wystarczy moim zdaniem pokazać taka fakturę zakupu i po temacie. Więcej z tego taki strażnik czy urzędnik zrozumie, niż z oglądania klocka w kotłowni. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A skąd wiedzą, jakiej mocy jest mój kocioł? W CEEB klasę kotła wpisałem, ale o moc nikt nie pytał.