Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka pytań co do poprawności instalacji/powrotu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Dwa tygodnie temu wymieniłem kopciucha na ekogroszek kołtoń ecomatix 25kw, sterownik TECH ST491 - i tu zaczynają się schody.

Przejęty po dziadkach dom ~130m2, nieocieplony z lat 60, grzejniki stalowe bez termostatów, doprowadzam, a przynajmniej próbuje doprowadzić go do stanu wygodnej używalności.

Dom był od kilku lat zaniedbywany, grzane tylko popołudniu, przez co zaczynał się robić grzyb na ścianach, także muszę go dogrzać ale tu nie o tym.

Przy instalacji jedyne jakie dostałem informację to jak sterować temperaturą na grzejniki i jak przestawiać tryby, oraz żeby nie przestawiać zaworu 4D (był w pozycji 100%, tj. "/")

Po tych dwóch tygodniach, kiedy w końcu zrozumiałem jak to wszystko działa rzuciła mi się jedna rzecz - mała temperatura powrotu, przy 60* na kotle i 35/37 na grzejniki temperatura na powrocie oscyluje w okolicach 41/42 stopni (chyba że się włączy pompa CWU, to wtedy 46/47) piec się bardzo szybko wychładza po dojściu do 60*, a potem bardzo długo dochodzi do tych 60*, spalanie dzienne to jest około 25kg, o ile na takich rzeczach jak CO moja wiedza oscyluje około 0, to z informacji z tego forum wydaję się to za mało, ale może ma tak być i wyprowadzicie mnie z błędu 🙂

Eksperymentowałem w taki sposób:

Ochrona powrotu kotła na 50*, kocioł z łatwością przebił tym razem nastawione CO na 65* i doszedł do 71* oraz baaaaaardzo powoli spadał, natomiast cały czas musiał sterować zaworem 4D przez co na CO szło 30/29*.

Aktualnie testuje z ochroną powrotu na 45*, ale wątpię żeby miało to przynieść jakiekolwiek lepsze skutki

A więc moje pytania brzmią, czy ta instalacja na zdjęciu jest wykonana poprawnie? czytałem o pompie na powrocie kotła - załatwi sprawę? A może po prostu jestem przewrażliwiony i wszystko jest git? Dodam, że powoli chciałbym go ocieplić oraz powymieniać grzejniki na z termostatami, jestem świadom że po modernizacji piec będzie za duży, aczkolwiek wtedy po prostu pójdę w pompę ciepła + PV

Ustawienia kotła:

CO 65*, histereza 5*

CWU 53*, Histereza 3*

Went: 30%

Czas/przerwa podawania: 5s/40s

IMG_5210.JPEG

Opublikowano

Ten 4 d to jest calowy? 

Opublikowano (edytowane)

Pompka na powrotu kotla musi byc i potym calkowo bedzie liepiej to dzialac.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
Godzinę temu, Kordjano napisał(a):

Ten 4 d to jest calowy? 

O ile dobrze zmierzyłem (średnica rurek) to tak, jest calowy

58 minut temu, bercus napisał(a):

Pompka na powrotu kotla musi byc i potym calkowo bedzie liepiej to dzialac.

Tak jak myślałem od początku że coś jest nie tak, dzięki 🙂

Opublikowano

Pompa powrotu powinna być na rurze powrotu z zaworu czterodrogowego do kotła. Oczywiście obowiązkowo zawór zwrotny, o zaworach z sitkiem i odcijanącym nie wspomnę bo to chyba oczywiste.dotyczy to też zasilania bojlera ale również zasilania c.o. chyba że przy c.o zastosowano zawór roznicowy. I jeszcze jedna kwestia powrotów. Przed wejściem do pieca powinny być spięte w jeden, tu widzę jest osobno. Co do montażu pompy na powrocie to przy zaworze 4 drogowym jest to nie tylko zalecane ale konieczne. Pozdrawiam.

podlogowe.jpg.2ec33b79bd75be4ad98a2ab30d20583d.jpg.f1f5475f7923585933df876085a0fc9c.jpg

Opublikowano
W dniu 10.11.2022 o 08:57, Digitrax napisał(a):

A gdzie jest rura bezpieczeństwa biegnąca do naczynia otwartego ?

Dobre pytanie 🙂

W dniu 10.11.2022 o 11:13, 1mps napisał(a):

Pompa powrotu powinna być na rurze powrotu z zaworu czterodrogowego do kotła. Oczywiście obowiązkowo zawór zwrotny, o zaworach z sitkiem i odcijanącym nie wspomnę bo to chyba oczywiste.dotyczy to też zasilania bojlera ale również zasilania c.o. chyba że przy c.o zastosowano zawór roznicowy. I jeszcze jedna kwestia powrotów. Przed wejściem do pieca powinny być spięte w jeden, tu widzę jest osobno. Co do montażu pompy na powrocie to przy zaworze 4 drogowym jest to nie tylko zalecane ale konieczne. Pozdrawiam.

podlogowe.jpg.2ec33b79bd75be4ad98a2ab30d20583d.jpg.f1f5475f7923585933df876085a0fc9c.jpg

Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, dodatkowo kilka grzejników nie grzeje tak jak powinna grzać, instalator ma przyjechać w poniedziałek aczkolwiek sceptycznie to widzę, dam znać co stwierdził