Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spalanie Popiołu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio próbuję spalać drewno w kotle górnospalającym posypując go na wierzchu popiołem z tegoż drewna. Obserwuję, że proces spalania jest wolniejszy, co mnie cieszy.

Jeden z moich znajomych w kotle SAS NWT na okrągło dosypuje suchy popiół do paliwa i praktycznie nie ma popiołu. Ciekawi mnie co się z nim dzieje - ulatuje przez komin czy co? :)

Proszę o poradę w związku z tym.

Kazik

Opublikowano

popiół idzie w komin i kosmos, w U24 bardzo mocno występuje to zjawisko,po 2 tygodniach czopuch mam do połowy zasypany pyłem (metrowej długości), a jak silny wiatr to robi się czysto :)

Opublikowano

Ten U 24 to chyba pojazd kosmiczny B)

Mój co prawda to zwykły śmieciuch, ale widzę, że popiół też spala.

Pozdrawiam

PS. Kiedy wymieniasz U 24 na coś Nowszego? :)

Opublikowano

Pozdrawiam

Opatentuj to

Opublikowano
Ten U 24 to chyba pojazd kosmiczny :)

Pozdrawiam

PS. Kiedy wymieniasz U 24 na coś Nowszego? :)

B) B) :) ten mi w zupełności odpowiada :) :) :)

Opublikowano

Ale czy aby na pewno :) .

A ja od dwóch dni nie wyrzucam popiołu, co mi trochę wyleci-pół szufelki, wrzucam na rozpalone drewno i tak w kółko. Zaczyna mi się to podobać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja mam podobną historię ale z kotłem węglowym. Cały popiół spod rusztu mieszam z nowym miałem podczas zasypu. Przynosi to kilka korzyści: - mniej do wyrzucania - a po drugie kocioł ma o wiele stabilniejszą pracę. Przedtem zdarzało się że wychodził nawet ponad 90 st.C i musiałem interweniować, a teraz temperatura utrzymuje się w stałym przedziale 60 - 70 st.C. Daje to dłuższy czas stałopalenia, nawet do 18 godz.

Opublikowano

Wydaje mi się że tu raczej nie chodzi o cuda, lecz o zwykłą fizykę. Przy dużym ciągu kominowym (jak u mnie) proces spalania ma dużą amplitudę, od 50 do 90 st.C co powoduje szybsze wypalenie wsadu w kotle. Jeżeli natomiast domieszamy popiołu do wsadu to proces się stabilizuje i zawęża amplitudę w granice 60 - 70 st.C co znacznie wydłuża (30 - 50%) czas spalania tego samego wsadu. Jest to jednak, jak sądzę, możliwe tylko przy dużym naturalnym ciągu kominowym, inaczej kocioł przygasa.