Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przegrzewanie podajnika podczas silnego wiatru.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z przegrzewaniem podajnika podczas silnego wiatru. Wystarczy że mocniej powieje i temperatura od razu rośnie aż dojdzie do progu alarmu i włączy się podajnik. Czasami włączenie podajnika nie pomaga i jest problem z wygaszeniem pieca - temperatura cały czas rośnie. Jak nie ma odbioru ciepła to rośnie od razu temperatura pieca i jest dodatkowy problem (raz zagotowało mi wodę).
Czym może być to spowodowane? Wydaje mi się, ze nie ma nigdzie nieszczelności.
Czy pomógłby tutaj regulator ciągu kominowego? Problemu z tym że piec się sam wygasza nie ma - jest problem w drugą stronę.
Opublikowano

Zamontuj RCK lub ten dachowy ogranicznik (regulator) ciagu ktorego ja nie do konca polecam.

Jesli w kotle sa jakies klapki odcinajace doplyw powietrza po wylaczeniu dmuchawy to trz mozesz sie nimi pobawic ustawiajac odwazniki.

Opublikowano

Takie są uroki tych podajników ,gdzie tli się w podtrzymaniu całą dobę w lecie na cwu .

Opublikowano

Nie wiem co masz za kocioł bo na TT nie widać.
Wysoka temp podajnika na groszek powodem jest cofanie się żaru w retorcie. Niestety bez RCK ciężko to regulować. Pozostaje regulacja +- sekundy w czasie podawania.
U siebie też się z tym borykałem. Po zainstalowaniu RCK wszelkie problemy znikły.

Opublikowano

A jaki RCK będzie najlepszy? Czy montaż jest bardzo problematyczny?

Opublikowano (edytowane)

Są 2 rodzaje RCK. Na rurowe i w komin np w miejsce wyczystki o ile jest ona odpowiednio wysoko nad dnem komina czy tam nad posadzką.

U siebie mam wyczystkę z komina systemowego ok 30cm nad dnem komina i ok 60cm nad podłogą. RCK Darco pasuje idealnie.
Natomiast jak ty masz komin murowany to pozostaje wykuć i wstawić odpowiednią ramkę by RCK się miał czego trzymać.
Na rurowe są dość proste w montażu. Wystarczy  wyciąć chociażby szlifierką tarczową dziurę w rurze dymnej od kotła i zamontować opaskami z zestawu.

Edytowane przez Przemyslaw85
Literówka.
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak @Przemyslaw85 napisał są różne: https://sklep.darco.pl/systemy_kominowe?s[36]=regulator+ciągu&s[19]=&s[18][from]=&s[18][to]=&s[8]=&s[7]=&s[4]=&s[37]=&s[44]=&order=sold_quantity&direction=desc&per_page=15

Ja mam model RCP i trzeba było się wkuć w komin. Wiertarka, przecinak, młotek i do dzieła. Mniej problematyczne jest założenie tego na rurę od komina. Trzeba pamiętać o uszczelnieniu. Wpisz na YT regulator ciągu kominowego i znajdziesz instrukcje filmowe:

Opublikowano

U mnie wygląda to w ten sposób. Czyli powinienem wykuć i wstawić RCK pomiędzy wyczystką a czopuchem?

1658407274768.jpg

Opublikowano

Tak, komin systemowy ceramiczny. Czyli normalnie się wkuwać między wyczystką a czopuchem i przy takim montażu powinno działać?

A czemu ten dachowy ogranicznik ciągu jest złym rozwiązaniem?

Opublikowano

Osobiście bym nie kuł w ceramice bo cała może ci wpaść do kotłowni. Jeśli już to trzeba  wyciąć o ile producent przewidział taką opcję. Zakup i wstaw w wyczystkę.