Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa monoblok i kocioł gazowy kondensacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak z ciekawości. To uzdatnianie wody jest okazjonalne co jakiś czas gdy woda w instalacji będzie już brudna?

Opublikowano

Nie. Zasadniczo wykonuje się to raz o ile nie ma częstego dopuszczania wody do układu.
Woda z wodociągu choć ma na ogół dobre PH to ma w sobie rozpuszczone różne związki chemiczne mogące reagować z elementami instalacji. Po przepuszczeniu przez filtr węglowy powinna zmniejszyć się ilość chlorków i innych najbardziej reakcyjnych związków. Przepłukanie przez żywicę ma za zadanie demineralizację wody co finalnie skutkuje też obniżeniem przewodnictwa elektrycznego i podatności na reagowanie z metalami.

Inhibitor korozji jest kolejnym etapem zabezpieczenia układu, choć są też tradycjonaliści preferujący brak takich dodatków. Zapewne w niektórych rodzajach układów jest to lepsze wyjście.

Co do płukania starej instalacji to przed montażem pompy z wymiennikiem płytowym, w którym są małe przestrzenie potrafiące się zapychać, to jest to wręcz konieczna operacja. U mnie po 9 sezonach funkcjonowania trochę tego syfu się nazbierało, choć na YT widziałem gorsze przypadki. Pewnie przy zastosowaniu profesjonalnych maszyn więcej udaje się wyłapać.

Stosowanie filtra magnetycznego i regularne jego czyszczenie powinno w dużej mierze zabezpieczyć. W instalacjach z dużą ilością stali (grzejniki, rury) takie płukanie pewnie warto by robić co 5 lat. Samo wypożyczenie maszyny to koszt 500zł/dobę, a usługa płukania to nawet kilka tys.

Opublikowano

U mnie po wielu próbach (np wymiennik płytowy, zawór trójdrogowy) połączyłem pompę ciepła z kotłem gazowym (źródło szczytowe) przez sprzęgło hydrauliczne. Kocioł gazowy uruchamiany jest sterownikiem pokojowym, gdy temp. w pomieszczeniu spadnie poniżej 21,5. Zużycie gazu do wspomagania pompy około 100 m sześć./ sezon. To rozwiązanie jest dla mnie ok.

Pompa propanowa 9 kw kasai, monoblok, grzejniki (głowie stare żeliwne), kocioł gazowy 18 kw,  w całej instalacji roztwór glikolu.

Opublikowano

@Sintesi22 a ten zawór nadmiarowo-upustowy jaką pełni funkcje w tym układzie?
Czy są zastosowane u Ciebie jakieś zawory zwrotne? Jeśli tak, to w którym miejscu?  Nie cofa wody np do kotła gazowego przy pracy pompy ciepła i odwrotnie?

Z tego co czytałem/widziałem przy połączeniu dwóch źródeł raczej zawory zwrotne były stosowane.

Opublikowano

Zawór nadmiarowo upustowy ma za zadanie przepuścić przepływ z zasilania na powrót do bufora w przypadku zbyt dużej różnicy ciśnienia między zasilaniem i powrotem przekraczającym zadane 0.1-0.5bara (reguluje się to na zaworze).

Jest to zabezpieczenie, gdy np. zamkną się termostaty na grzejnikach i dodatkowo by ktoś pozamykał pętle podłogówki.
U mnie jest instalacja mieszana, ale podłogówka powinna móc odebrać większość przepływu. Tak czy siak zabezpiecza to pompę obiegową oraz pozwala pompie zrobić łagodny rozruch chociaż na tych 60L zładu z bufora na powrocie.

Zawór zwrotny jest u mnie na wyjściu zasilania ciepłej wody z pompy ciepła (hydroboxu).
U mnie zasadniczo nie planuję pracy obu urządzeń równocześnie więc pompki nie będą sobie przeszkadzały.

Opublikowano (edytowane)

ok, dzięki za wyjaśnienie, wobec tego w moim przypadku zawór nadmiarowo-upustowy jest zbędny, bo  nie mam w ogóle  grzejników z termostatami a pętle podłogówki zawsze otwarte - nic nie tłumi przepływu.

Wydaje mi się, że zawór zwrotny w twoim przypadku na zasilaniu z kotła mógłby być potrzebny, bo zapobiegałby cofaniu wody przez kocioł gdy nie pracuje. Jeśli jest cofka to są pewne straty, chociaż wszystko wydaje się że dobrze działa.

--------------------------

Zrobiłem schemat swojej instalacji, dodałem cześć związaną z instalacją pompy ciepła (zaznaczone czerwonymi obwódkami).  Pompa ciepła ma być źródłem podstawowym, a kocioł gazowy awaryjnym, i najlepiej aby włączał się przy bardzo niskich temperaturach (powiedzmy od -10 st C) albo jako wspomaganie pompy ciepła, albo zamiast pompy ciepła.

Prośba o komentarz, czy to ma szansę zadziałać? Co trzeba zmienić?

Zrzut ekranu 2025-03-18 103026.jpg

Edytowane przez daniellw
uzupełnienie informacji
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Super mam tak samo czyli piec gazowy Junkers plus pompa ciepła 8 kW Rotenso Heatmi wszystko uruchomione jakiś tydzień temu ale mam problem z przygotowaniem CWU ponieważ pompa taktuje 5-6 razy na godzinę. Pierwszy cykl jest dłuższy jakieś 10 minut a później co 5 minut a nawet cztery.Orientujesz się gdzie w ustawieniach ograniczyć maksymalną moc na CWU. Nie miałem wcześniej styczności z tego typu urządzeniami ale wydaje mi się że ta sprężarka powinna się zmodulować niżej niż 1600 Wat prze temperaturze zewnętrznej +25 stopni a może jestem w blędzie.Wiem że problem u mnie to być może zbyt mały zasobnik 150l i zbyt krótka wężownica. Jeszcze denerwuje mnie to że  pompa gdy  CWU jest na ON cały czas mieli i przez to studzi wodę.W kotle gazowm po przygotowaniu ciepłej wody po chwili się wyłączyła.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W moim przypadku CWU jest tylko z bojlera elektrycznego i pieca gazowego. Podczas działania PC nie korzystam z pieca gazowego do ogrzewania domu.
Co do ustawień to w aplikacji Tuya jak masz podpiętą pompę ciepła to możesz wejść w menu serwisowe - hasło domyślne 123456 (no chyba że serwis ustawił swoje).
W aplikacji klika się więcej, potem zaawansowane i hasło.

Tam można w:
grupa parametrów->01 Parametry->11 Tryb zasilania zmienić na ECO - wtedy pompa bardziej moduluje i nie działa jak on/off.
Oprócz tego może podwyższenie temperatury zadanej na CWU coś pomoże.

Na pewno powierzchnia wymiany wężownicy jak i pojemność zbiornika mają znaczenie - ale jeśli się wyłącza bo nagrzało całą wodę  to jedynie zwiększenie pojemności cieplnej CWU coś pomoże.

Tylko nie bardzo rozumiem czemu studzi wodę w kotle gazowym? Jakaś cyrkulacja CWU czy może na zasilanie zbiornika PC podawana jest podgrzana woda z pieca gazowego?
Raczej PC powinna grzać duży zbiornik CWU do tych 50stC, potem wyjście przez termostat ustawiony na ok 40-45stC puszczać na wejście pieca gazowego, który ew. zacznie grzać jeśli wyczerpie się woda w zbiorniku PC.
Kocioł gazowy ustawić na 40-42stC i nie będzie się załączał dopóki od PC będzie wchodzić ciągle ciut cieplejsza.

W menu są też do ustawienia częstotliwości sprężarki, ale z tym nie pomogę bo nie miałem potrzeby tego zmieniać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki bardzo za wyjaśnienia. Walczyłem z tym trochę napisałem reklamację i uwzględnili mi ją. Miałem stary soft w którym nie było kilku funkcji które były opisane w instrukcji serwisowej odnośnie pracy pompy obiegowej. Parametry systemu brakowało pozycji 9 dotyczącej logiki pracy pompy obiegowe jeszcze paru innych pozycji. Przysłali całą nową płytę główną którą musiałem wymienić. Pompa kupiona w promocji na gwarancji dwa lub pięć lat w zależności kto instaluje czy autoryzowany serwisant Rotenso czy zwykły instalator. Coś jest na rzeczy bo w serwisie od razu wiedzieli o co chodzi wydaje mi się że poszła większa partia na rynek tych  pomp z błędnym softem, a nie idzie go aktualizować zdalnie 

Screenshot_20250920_071439_SmartLife.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jestem na etapie instalacji, gdzie znajdę instrukcję serwisową? Można prosić o zdjęcia instalacji elektrycznej gdzie podłączyć jednostkę zew. i wew. zawór cwu co

Opublikowano
38 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Witaj kolego @Silver00 na forum Info-Ogrzewanie.

Ja proponuje Tobie byś odpuścił sobie ten pomysł.
Jak nie umiesz sam znaleźć w globalnej wiosce odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i musisz o to pytać tutaj. To raczej nie masz predyspozycji by wykonać to zadanie.

po to jest to forum, by czegoś się dowiedzieć od innych użytkowników którzy przerabiali już ten temat