aikon91 Opublikowano 20 Lutego 2022 #1 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Co wybrać? Są użytkownicy, jakieś opinie ?? Edytowane 24 Lutego 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
YaroXylen Opublikowano 20 Lutego 2022 #2 Opublikowano 20 Lutego 2022 Witam. Kolego wysil się chociaż troszeczkę, może opisz własne spostrzeżenia i wnioski z porównań obu produktów aby ktokolwiek mógł się odnieść do Twoich wątpliwości, określ oczekiwania jakie wiążesz z produktem i do czego ma służyć. Pozdrawiam YARO Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 20 Lutego 2022 #3 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Ja bym się skłonił za Calla Verde, ponieważ ma kolorowy wyświetlacz dotykowy. ps. A Panas nie ma kolorowego. Edytowane 20 Lutego 2022 przez Witek-z-Ulicy Cytuj
aikon91 Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor #4 Opublikowano 20 Lutego 2022 1 godzinę temu, YaroXylen napisał: Witam. Kolego wysil się chociaż troszeczkę, może opisz własne spostrzeżenia i wnioski z porównań obu produktów aby ktokolwiek mógł się odnieść do Twoich wątpliwości, określ oczekiwania jakie wiążesz z produktem i do czego ma służyć. Pozdrawiam YARO Gdybym miał własne wnioski i spostrzeżenia to nie szukałabym opinii. Służyć ma do grzania, modernizowanego domu, grzanego podłoga. Dosyć dobrze ocieplonego. Nie są to raczej tanie urządzenia. Jedno z nich jest polskie. Izzi jest na czynnik r290 calla r452b. Chętnie poznam opinie użytkowników lub instalatorów. Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 20 Lutego 2022 #5 Opublikowano 20 Lutego 2022 11 minut temu, aikon91 napisał: ,,, Izzi jest na czynnik r290 calla r452b. ,,, Domniemywam, że czynnik chłodniczy R32, jest "be". Cytuj
aikon91 Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor #6 Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) A dlaczego?? Masz jakieś doświadczenia z pompami czy tylko piszesz żeby pisać. Jeżeli masz jakieś konkrety to proszę podaj. Ułatwisz nie tylko mi Edytowane 24 Lutego 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 21 Lutego 2022 #7 Opublikowano 21 Lutego 2022 4 godziny temu, aikon91 napisał: ,,, Masz jakieś doświadczenia z pompami ,,, TAK. Czytam dużo o pompach ciepła, onegdaj sam zamontowałem sobie w domu klimatyzacje (taka namiastka pompy ciepła), więc zapewne już niebawem samodzielnie zamontuje u siebie w domu pompę ciepła. Obecnie jestem na etapie wirtualnego kompletowania komponentów do instalacji pompy ciepła. 4 godziny temu, aikon91 napisał: ,,, Jeżeli masz jakieś konkrety to proszę podaj. Ułatwisz nie tylko mi ,,, Spytam z czystej ciekawości, dlaczego skłaniasz się ku pompie ciepła typu monoblok ?. Cytuj
aikon91 Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor #8 Opublikowano 21 Lutego 2022 Czytam i ja sporo ale gdzie nie zapytać to każdy radzi co innego. Nie naciskam na monoblok, może być i split. Te 2 jednak przekonują mnie sprężarka i są to dosyć drogie rozwiązania. Mam jakieś delikatne opinie wyrobione. I tak się zastanawiam czy te wyższe półki są naprawdę lepsze od chińczyka np z gree lub midea. Cytuj
mikus39 Opublikowano 23 Lutego 2022 #9 Opublikowano 23 Lutego 2022 W dniu 21.02.2022 o 22:15, aikon91 napisał: czy te wyższe półki są naprawdę lepsze od chińczyka Masz ten sam dylemat co ja. Cytuj
aikon91 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor #10 Opublikowano 23 Lutego 2022 Spuszczam z tonu i kieruję się bardziej w japońskiego Daikina. Chociaż chińskie Innova i Gree kuszą ceną Cytuj
mikus39 Opublikowano 23 Lutego 2022 #11 Opublikowano 23 Lutego 2022 Był u mnie przedstawiciel Daikina i..... skutecznie mnie zniechęcił. Niestety. Kiepskie sterowanie. I zaliczka wartości całej pompy. Cytuj
Patrol Opublikowano 24 Lutego 2022 #12 Opublikowano 24 Lutego 2022 Patrząc jakie problemy i koszty generują klimy to też bym ich olał... 5-6lat pracy i sypią się skraplacze + dochodzą wymiany wentylatorów wraz z płytą inv. Dostępność części słaba, o cenach nie wspominając. Jedna awaria i zastanawianie się czy nie kupić nowej jednostki innego, tańszego, producenta to jest chore... Czy z pompami jest cokolwiek lepiej - tego nie wiem, ale sprawdzać również nie zamierzam 😉 Cytuj
aikon91 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor #13 Opublikowano 24 Lutego 2022 Akurat jeżeli chodzi o dostępność części to raczej się nie martwię. Są magazyny w Polsce, Czechach i Belgii. Firma ma staż w produkcji pomp. Z tego co się zorientowałem dostępne są części do starszych modeli. Oni sami wszystko produkują a nie zlecają innym. Jeżeli PH Daikin cię zniechęcił tzn, że nie powinien nim być. 😉jestem w stanie bardziej zaufać japońskiej myśli niż chińskiej. Chyba nie ma urządzeń doskonałych. Cytuj
pele1710 Opublikowano 7 Lutego 2023 #14 Opublikowano 7 Lutego 2023 I co wybrałeś coś ? Zastanawia mnie ten Heiztechnik może coś podpowiesz ? Cytuj
Patrol Opublikowano 8 Lutego 2023 #15 Opublikowano 8 Lutego 2023 looknij jeszcze na forum HT, było tam kilka postów użytkowników. Ja tylko kojarzę, że w zeszłym roku miały być zmiany w sterownikach i poza monoblokami miały wejść do oferty splity. Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 13 Lutego 2023 #16 Opublikowano 13 Lutego 2023 Koledzy, zapraszam do zapoznania się z naszymi pompami ciepła Calla Verde. Są to w stu procentach nasze produkty na markowych podzespołach jakie są w markach premium. Inwestując w nasze produkty macie na miejscu serwis fabryczny i części oraz dobrą obsługę techniczną i doradztwo. Co nas wyróżnia w stosunku do marek ze wschodu? Mianowicie: - produkt skrojony pod warunki klimatyczne europy środkowej, - kompletacja, kupując zestaw typu Comfort lub Comfort II macie całe siłownie ze wszystkimi elementami hydraulicznymi, zbiornikiem cwu, pompami, ewentualnym mieszaczem i całą elektryką, moduł wi-fi w standardzie, - jednostka zewnętrzna w całości wykonana jest z aluminium, - jedna z najcichszych, rok temu była najcichszą na rynku, - wysoka efektywność z SCOP dochodzącym do 4,6, a nie jak w tanich około 3, - urządzenie przebadane w laboratorium i certyfikowane, czyli jakość potwierdzona. Cytuj
mkalinowski Opublikowano 16 Lutego 2023 #17 Opublikowano 16 Lutego 2023 W dniu 23.02.2022 o 23:21, mikus39 napisał(a): Był u mnie przedstawiciel Daikina i..... skutecznie mnie zniechęcił. Niestety. Kiepskie sterowanie. I zaliczka wartości całej pompy. Przedstawiciel Daikina, czy ktoś kto po prostu ich pompy sprzedaje/montuje? Cytuj
esselite Opublikowano 16 Lutego 2023 #18 Opublikowano 16 Lutego 2023 - wysoka efektywność z SCOP dochodzącym do 4,6, a nie jak w tanich około 3,Nic wyjątkowego. Panasonic SCOP od 4.18 do 6.20 w zależności co komu pasuje podać to się poda. 1 Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 17 Lutego 2023 #19 Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) esselite, czemu nie wkleiłeś całej tabeli, byłoby wtedy widać że to SCOP 6,2 to dla klimatu ciepłego. Zastanawia mnie, jak to możliwe, ze pompa dla +7/35 ma COP 5,0, dla +2/35 COP ma 3,18, dla -7/35 ma COP 2,59 a niby SCOP ma wyższe niż 5? Czyżby coś nie tak z obliczeniami? Edytowane 17 Lutego 2023 przez Heiztechnik Cytuj
esselite Opublikowano 17 Lutego 2023 #20 Opublikowano 17 Lutego 2023 Nie wkleiłem całej, bo na telefonie bym widział mikroskopijne literki i nie byłbym w stanie nic zaznaczyć palcem.To jest ogólnodostępny dokument że strony Panasonica, chyba nikt nie będzie miał problemu żeby to znaleźć.Wszystko zależy od tego jaka formuła wylicza ten SCOP. Jeżeli na 3 miesiące w roku przyjmiemy, że PC pracuje w temp 20 st to podniesie to wartość średnia w kosmos do SCOP nawet 8.Każdy se to może policzyć jak chce przyjmując dowolne założenia i wpisać w folder reklamowy. Cytuj
izzifast Opublikowano 17 Lutego 2023 #21 Opublikowano 17 Lutego 2023 Prkatycznie na każdym polu wygrywa R290 PRO R - Klasa A+++ dla zasilania 55C -Dużo niższy poziom mocy akustycznej 49dB -Obudowa z nierdzewki -Od marca nowe modele z jeszcze bardziej obniżonej mocy akustycznej i lepszych parametrach Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 17 Lutego 2023 #22 Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) Witaj kolego @izzifast na forum Info-Ogrzewanie. Pozwolisz, że razem z forumowiczami wejdziemy za kulisy i podpatrzymy jak powstają pompy ciepła iZZiFAST R290 PRO. Mnie najbardziej zaciekawiła "komórka" kontroli jakości. źródło: Edytowane 17 Lutego 2023 przez Witek-z-Ulicy Cytuj
sambor Opublikowano 17 Lutego 2023 #23 Opublikowano 17 Lutego 2023 2 godziny temu, izzifast napisał(a): Od marca nowe modele z jeszcze bardziej obniżonej mocy akustycznej i lepszych parametrach I oczywiście wyższej cenie! Cytuj
berthold Opublikowano 18 Lutego 2023 #24 Opublikowano 18 Lutego 2023 W dniu 21.02.2022 o 21:27, Witek-z-Ulicy napisał(a): TAK. Czytam dużo o pompach ciepła, onegdaj sam zamontowałem sobie w domu klimatyzacje (taka namiastka pompy ciepła), więc zapewne już niebawem samodzielnie zamontuje u siebie w domu pompę ciepła. Obecnie jestem na etapie wirtualnego kompletowania komponentów do instalacji pompy ciepła. Spytam z czystej ciekawości, dlaczego skłaniasz się ku pompie ciepła typu monoblok ?. Chcesz przerabiać klimatyzator na pompę ciepła ? popieram to dobry kierunek i jak by co to wal po jakieś schematy czy coś . Cytuj
izzifast Opublikowano 18 Lutego 2023 #25 Opublikowano 18 Lutego 2023 12 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał(a): Witaj kolego @izzifast na forum Info-Ogrzewanie. Pozwolisz, że razem z forumowiczami wejdziemy za kulisy i podpatrzymy jak powstają pompy ciepła iZZiFAST R290 PRO. Mnie najbardziej zaciekawiła "komórka" kontroli jakości. źródło: i ....? Może inny producent pokaże jak testuje swoje sprzęty ? Oj nie pokaże bo nie testuje.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi