Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli podsumowując kocioł jest OK i można kupić? Bo zastanawiam się nad tym kotłem 18-19kW lub pereko. 

Oba są podobne bo można i węglem i drewnem palić . W Tekli istnieje możliwość adaptacji na pelet jak rządzący cos wymyśla i to jest plus. Mam stary dom z 19 wieku ze ścianami prawie 150 cm z kamienia. Gazu nie ma, więc zostaje drewno lub węgiel. Tekla ma fajna modułową konstrukcję i możliwość ograniczenia wielkości komory spalania (jak w lecie pale na ciepłą wodę). 

Siedzę szukam i trudno się zdecydować bo trzeba trochę kasy wydać a każda firma chwali swoje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2024 o 18:13, Andy1122 napisał(a):

Czyli podsumowując kocioł jest OK i można kupić? Bo zastanawiam się nad tym kotłem 18-19kW lub pereko. 

Oba są podobne bo można i węglem i drewnem palić . W Tekli istnieje możliwość adaptacji na pelet jak rządzący cos wymyśla i to jest plus. Mam stary dom z 19 wieku ze ścianami prawie 150 cm z kamienia. Gazu nie ma, więc zostaje drewno lub węgiel. Tekla ma fajna modułową konstrukcję i możliwość ograniczenia wielkości komory spalania (jak w lecie pale na ciepłą wodę). 

Siedzę szukam i trudno się zdecydować bo trzeba trochę kasy wydać a każda firma chwali swoje.

Tak jeśli ktoś ma czas i chęci pobawić się z drewnem to jest kocioł dla niego ja nie narzekam jest ok można palić i węglem i drewnem ja mam specyfikację na drewno bo tak mi zależało to nie ma różnicy .przystawka na pellet to jest 15 minut i jest zamontowana a w dzisiajszych czasach trzeba sie zabezpieczyć w dwa żródła ciepła bo pellet teraz tani ale już był po 4 tyś wtedy alternatywa drewno i jest naprawdę ekonomiczny tylko trzeba sie nauczyć palić ale to kwestia czasu. jest jeszcze jeden kocioł ogniwo duo  to też kocioł na pellet i drewno ale blachy cieńsze w tekli są 8 mm przez to jest naprawdę cieżki .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu