Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie już wiem prawie wszystko o buforze i bojlerze do nowego domu. Dom 148m2 , będzie 14cm styropianu na dole i 5cm na górze,  elewacja 15/20cm . Poddasze wełna +- 30cm. Fundament ocieplony styrodurem 5cm. Wszędzie podłogówka + dwie drabinki w łazienkach..

Teraz chciałbym dokładniej przyjrzeć się tematowi doboru mocy kotła na pellet.

Bufor 800L , bojler 200L...

Do tej pory kilka ogarnietych osób doradzało mi co i jak. Jest ktoś w stanie teraz dobrać mi moc kotła? Kogo zapytam to inna wielkość i nie mam pojęcia co dalej..

Aktualnie najbardziej wierzę Outsaiderowi w 15kW. Odniesie się ktoś do pytania?

20220203_150029.jpg

20220203_150733.jpg

20220203_150333.jpg

Edytowane przez Platinum
Opublikowano

Przecież masz dobrany w projekcie-10kW bez bufora. A jak już musisz zagracać nowy dom buforem, zamiast postawić balon z winem, to kocioł możesz dać dowolny praktycznie. 

Opublikowano

HarryH mam rozumieć że jesteś przeciwnikiem buforu? ^^

Opublikowano

Jak bedzie bufor (ja nie zaluje ze mam) to 15kw tez ok.

Ustawisz na sztywno cos z przedzialu 12-14kW i histereze ladowania bufora i bedzie smigac. Zadnych modulacji, podtrzymywania zaru itp. nikomu nie potrzebnych utrudnien.

Opublikowano

Bufor jest dobry tylko dla hydraulika, który go sprzedaje. To nie jest kocioł zasypowy. Jak już raz pisałem-kupić porządny kocioł modulujący (realnie) od co najmniej 2.5kW i zapomnieć o buforze. 

Opublikowano

PS. Nie jestem hydraulikiem 😉

Opublikowano

Nie kłócić mi się...

To trzeba znaleźć kompromis.  Doradzicie mi jakiś konkretny model i wielkość?

Opublikowano

Na kocioł i bufor wydasz tyle co na lepszy kocioł z dobrą modulacją 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Dzięki za aktywność... bioly powiesz coś więcej o lepszym kotle z modulacją?

Opublikowano

Dokładnie. Jak polskie kotły były tanie, można było ratować je buforem. Ale dzisiaj?

Opublikowano

HarryH sugerujesz, że są już tak dopracowane ?

Opublikowano

Tylko droższe. Tak ze 2x ostatnio.

Opublikowano

Wręcz przeciwnie były i są słabe w modulacji dlatego ratować się można było buforem

Opublikowano (edytowane)

W tym buforze zamontuj grzalke.

W razie awarii kotla lub problemow dogrzejesz rodzine tylko troche drozej.

Jak bedziesz chcial solary to tez droga nie jest zamknieta.

Jak bedziesz chcial kominek z plaszczem to tez droga nie jest zamknieta.

Jak kiedys bedziesz chcial PC to ten bufor tez Ci sie przyda.

A moze wstepne podgrzewanie powietrza w rekuperatorze? To cieplo sciagniesz z bufora.

Bufor-sprzeglo jest super lacznikiem miedzy zrodlem ciepla a instalacja. Rozdzielenie temperatur, przeplywow, mocy cieplnej, chwilowego zapotrzebowania.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

A jest jakiś kocioł na pellet który byście mi polecili? ^^

Opublikowano

Kotły RTB i Blackstar+ do nich nie potrzebujesz bufora mają bardzo dobrą modulacje

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Te kotły wyglądają jak z przyszłości xD

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Podlicz cenę kotła z przyszłości oraz cene kotła z przeszłości+bufor+armatura+dodatkowa robota+koszt powierzchni, którą ten zbędny bufor zajmie. Mocno się zdziwisz. 

A zapasową grzałkę elektryczną kupisz za grosze (jako samą grzałkę lub sprzęgło z grzałką). Choć właściwie po co? 

Opublikowano (edytowane)

Rozdziele to na trzy/cztery sprawy:

1. Wymiennik - pionowy z czyszczeniem

2. Palnik - z czyszczeniem, ktory poradzi sobie awaryjnie z gorszym jakosciowo peletem - wczesniej czy pozniej na taki trafisz.

3. Sterowanie (kotla) - bez znaczenia przy buforze - ma jedynie dobrze wspolpracowac z palnikiem i obslugiwac az jeden sygnal do zalaczenia palnika.

4. Sterowanie (instalacji) - swoje=najlepsze (jesli potrafisz) lub gotowce krajowe.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Rozważ jeszcze pompe ciepła,nowy dom, dobra izolacja nie pchaj się w paliwa stałe.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

To słuszna droga - patrząc na ceny pelletu i samej instalacji.

Opublikowano
25 minut temu, HarryH napisał:

Choć właściwie po co? 

Dla swietego spokoju. Mnie (dokladnie zonie) pomoglo w oczekiwaniu na serwis kotla gdy byl na gwarancji. Cena naprawde niewielka tylko trza miec gdzie to „wkrecic”.

Opublikowano

Szanuję zdanie każdego z was ale kocioł na pallet zostaje.. bufor nie koniecznie... myślałem że Tekla to ferrari wśród kotłów....