carinus Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor #26 Opublikowano 15 Stycznia 2022 13 godzin temu, Gruner napisał: W splitach ? O ile kojarzę to wymiennik jest w kotłowni, tam też wystepują warunki do defrostu ? Podczas defrostu czynnik nie podgrzewa wymiennika tylko odbiera od niego ciepło, niezależnie czy split czy monoblok. Jak nie zapewnisz prawidłowego obiegu ciepła, wymiennik najnormalniej zamarza i rozsadza przegrody. Czynnik wtedy przenika do instalacji grzewczej, nie ma z tym żartów. Cytuj
Gruner Opublikowano 17 Stycznia 2022 #27 Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Ok czyli trzeba przewymiarować rzekroje i porzadne pompy obiegowe zastosować Moja PC chodzi na węzownicy i glikolu to niech se robi co chce -ale jak było zimno w nocy to kradła ciepło ze zbiornika- to wolałem wyłączać. przy jej niskim COP i tej cenie prądu zacznie mi się opłacać ja właczać pewnie dopiero od jakich 7-8 C . Aha a skoro temat ma taki ładny tytuł o alternatywnych źródłach to może wodór https://buildex.techinfus.com/pl/otoplenie/na-vodorode.html Tam nawet jakieś ceny czyli sprzęt jest do kupienia. Taki trochę bełkot na tej stronie, ale mam kolegę który twierdzi że chińską wytwornicą wodoru o mocy 300W zasila generator prądu 3 kw i gotuje tym wodę w czajniku 1,8 kw. Będę chciał się temu niebawem przyjrzeć z bliska. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez Gruner Cytuj
Gruner Opublikowano 17 Stycznia 2022 #28 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Gdzieś dotarłem jeszcze do takiej informacji Najlepsze modele fabryczne systemów wodorowych Wśród najpopularniejszych modeli zauważamy: MegaTank100 - generator zasilany energią elektryczną z sieci. Posiada niezawodny wielopoziomowy system ochrony przed przegrzaniem i zwarciem, co gwarantuje bezpieczną i wydajną pracę. Koszt modelu zależy od jego konfiguracji. STAR-2000 - droga jednostka (> 200000 rubli) ma doskonałe właściwości techniczne. Pomimo tego, że ten generator zużywa minimum energii, jest w stanie ogrzać pomieszczenie o powierzchni 251-300 metrów kwadratowych. Kingkar - urządzenie zasilane z sieci o doskonałych właściwościach roboczych. Koszt modelu jest dość wysoki - około 100 tysięcy rubli, ale rekompensuje to ekonomiczne zużycie energii. H2-2 - włoski sprzęt klasy „ekstra” za wysoką cenę (około 250 000 rubli). pozwala na ogrzanie powietrza w dużych pomieszczeniach (od 300 m3 i więcej) przy minimalnym zużyciu energii elektrycznej. Darmowa energia - wysokiej jakości urządzenia w przystępnej cenie w przedziale 15-35 tysięcy rubli (cena zależy od mocy i innych cech). Wyposażony w jednostkę sterującą automatyzującą wiele procesów, wielopoziomowy czujnik regulacji napięcia i ciśnienia. Cytuj
carinus Opublikowano 17 Stycznia 2022 Autor #29 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Samo otrzymywanie wodoru i wykorzystanie tego ponownie do wytworzenia ciepła ma sens, gdy robimy to z nadwyżki energii słonecznej i korzystamy z tego np. zimą lub nocą. Wtedy to ma sens i rację bytu. Bardziej opłacalne jest wytwarzanie czegoś palnego, co da się gromadzić w zbiornikach pod niewielkim ciśnieniem. Wodór jest jeszcze na etapie rozwoju w naszym kraju, nawet stacji tankowania mamy (już) tylko kilka. Cytuj
Gruner Opublikowano 17 Stycznia 2022 #30 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Mnie bardziej podobałoby się spalanie bezpośrednio z wytwornicy. Magazynowanie zda się niebezpieczne. Ten chińczyk KING KAR wygląda na gotową maszynę do grzania wody. Z opisów tych maszyn wynika że są w cenie pompy ciepła lub nawet poniżej. Cholernie byłbym ciekaw takiej maszynki. Cytuj
carinus Opublikowano 17 Stycznia 2022 Autor #31 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Bez sensu jest wytwarzanie z prądu wodoru z jakąś stratą i zaraz spalać ten wodór z kolejną stratą. Co innego gromadzić ten wodór i w nocy mieć prąd z ogniw paliwowych. Poczytaj jakie są straty na wytworzeniu wodoru i magazynowaniu tego gazu do zasilania samochodu. Przemysłowo najtaniej pozyskać wodór z węglowodorów kopalnych, elektroliza wody jest mniej opłacalna. Cytuj
Gruner Opublikowano 17 Stycznia 2022 #32 Opublikowano 17 Stycznia 2022 4 godziny temu, carinus napisał: Bez sensu jest wytwarzanie z prądu wodoru z jakąś stratą i zaraz spalać ten wodór z kolejną stratą. No i dlatego pisałem że wolę żeby od razu zużywać. Co do strat -niby koszty niby straty a tu koleś napędza wodorem agregat i mówi że mo COP co najmniej 6 . Temat godny rozważenia. No i te chińskie i ruskie kotły generatory wodorowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi