Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 6.01.2022 o 13:03, carinus napisał(a):

Po wędzeniu ok.4h utrzymuję przez godzinke temp. 90-120*C i gorące prosto z wędzarni wrzucam do parzenia.

Rozwiń  

Ja nie parzę, chyba że w planie jest zupa na wodzie z wędzonki. Wędzę na to konto dwie godziny dłużej w temp. poniżej 100 stopni. Na koniec 15 minut w jałowcu albo w wiśni. Woda (parzenie) zabiera dużo aromatu.

  W dniu 6.01.2022 o 13:03, carinus napisał(a):

używam więcej przypraw niż najczęściej podają przepisy, nie żałuję rozdrobnionego ziela angielskiego, grubo tłuczonego pieprzu czarnego, cukru, majeranku, nieraz gorczycy, czosnku

Rozwiń  

Też nie oszczędzam 🙂 . Gorczyca, czosnek, a do tego goździk, anyż i dużo chili.

Opublikowano
  W dniu 6.01.2022 o 19:36, Skylux napisał(a):

Fajnie się też robi serki ala oscypek z mleka krowiego (od krowy, nie ze sklepu)...

Rozwiń  

Na wsi coraz mniej takiego mleka, bo i zwierząt hodowlanych niewiele. Małych gospodarstw ubywa. Tak więc trudno o produkt właściwy naturze.  
Na filmikach wędzenie wygląda na łatwe.

Opublikowano
  W dniu 7.01.2022 o 08:16, Fozgas napisał(a):

Na wsi coraz mniej takiego mleka, bo i zwierząt hodowlanych niewiele. Małych gospodarstw ubywa. Tak więc trudno o produkt właściwy naturze

Rozwiń  

a jak już się dorwie mleko warto zrobić kwaśne mleko, twaróg a z części zebranej śmietany wytrząsnąć masło (choćby w słoiku...)

  • Zgadzam się 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie a jak tam u was;zadymia któryś okolice?

IMG_20220415_082644_856.jpg

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

No ktoś na pewno ,teraz sporo ludzi własnoręcznie zaczyna  wędzić😉

Opublikowano

U mnie wędzonki zrobione   😄

Opublikowano

@pawlopawlo Ale z ilością kiełbasy to zaszalałeś😁Chyba że gdzieś z boku masz więcej. Zrobię chyba generator dymu, żeby stabilnie dymiło cały czas, teraz przerabiałem swoją szafkę wędzarniczą i pozmieniały sie warunki dymienia.

Opublikowano

Kiełbasa to tylko dodatek bo robiłem białą a do wedzenia tylko koncówka poszła,

Opublikowano

Szynek w tym roku już nie robiłem. Wszystkim w domu bardziej zasmakował schab wędzony. Prawie 10kg mięsa poszło na same kiełbasy, mniejsza część na białą. Wołowina teraz była niewiele droższa od wieprzowiny, to pokusiłem sie o smaczniejszy dodatek

  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Staropolska przedświąteczna tradycja😁IMG_20221217_072338_920.thumb.jpg.41d779711bff516d14d44ee2bb4b09d9.jpg

  • Lubię to 3
  • Haha 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Miałem stawiać nowy grill z wędzarnią, ale jak zwykle zabraknie mi czasu w tym roku. Żona zachwalała grill gazowy podejrzany gdzieś u rodziny i postanowiłem że chyba kupię coś takiego, gdyż dla kobiet pod moją nieobecność w domu, będzie on bezproblemowy w obsłudze. Macie jakieś sprawdzone modele, lub odradzacie zakup pewnych modeli. Wymagań specjalnych nie mam i wielkość też dopasowana do potrzeb 2-3 osób, na kilka kiełbasek lub kawałków mięska. Na większe grilowanie pozostaje mi tradycyjna betonowa konstrukcja. Budżet do 1000zł.

Opublikowano (edytowane)

Jadłem z gazowych grili u kilku znajomych i odradzam ze względu na gazowy posmak mięsa z grila gazowego. Najpierw zjedz coś z grila gazowego zanim go  kupisz. Możesz upiec kiełbaskę nad palnikiem gazowym i jej posmakować. @carinus Myślę że pierwsza opcja będzie smaczniejsza. 

Jak nie masz czasu to z zwykłą kratką  rusztu podwieszaną na łańcuchu z ogniskiem pod spodem będzie o wiele zmaczniej niż z grillem gazowym. 

Do grillowania, pieczenia polecam "Tandyr" - dużo lepszy smak mięsa i w zimie też można bez problemu grillować/piec ( bułki też).

Edytowane przez Piecuch19
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Poki gaz,to z kamieniami lawowymi.Czysty gaz tylko z blachowym paleniskom,to szmak gazowy.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Gazowy grill?  😞  Już lepsza  kiełbaska na patyku nad ogniskiem, na pewno bardziej zdrowo...

Opublikowano (edytowane)

Zawsze miałem węglowe grille, ale kupiłem sobie gazowy (bo denerwowało mnie rozpalanie i czekanie na żar) i nie widzę różnicy. Smak ten sam, ale może mam smak zbyt mało wysublimowany. Co do wędzarni się nie wypowiem, bo nie mam doświadczenia.

 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
  W dniu 1.04.2023 o 06:45, Jozefg1 napisał(a):

na pewno bardziej zdrowo...

Rozwiń  

Smaczniej, moj smak pieczenia/wedzenia jest zdecydowanie w kierunku drewna. Dotyczy to od pizzy z pieca na drewno, poprzez chleb az do kiełbaski/wedlin.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Z węglowego na pewno nie zrezygnuję, a gazowy kusi szybkością gotowości do pracy i jak wspomniałem możliwością obsługi przez żonę. Czasem bywa tak, że wieczorem przychodzi ochota na grila, a tu węgla resztka albo wcale.

Opublikowano

Po co Ci węgiel? Przepal dobrze drewno i jak będzie sam żar wrzucasz na ruszt - co tam masz i będzie OK.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 1.04.2023 o 20:50, Piecuch19 napisał(a):

Przepal dobrze drewno i jak będzie sam żar wrzucasz na ruszt

Rozwiń  

 

Też ostatni sezon tak robiłem. Zwłaszcza że jak się wziąłem za drzewka w ogródku, powstała ładna kupka pachnących gałęzi. W razie W podsypuję na żar trochę węgla. Grill mam żeliwny, temperatura przez to stabilna. Przy gazowych można się posiłkować dymogeneratorem pożyczonym z wędzarni.

 

 

 

też

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że koledzy-grillowcy w okresach wiosenno-letnich cierpią na chroniczny stan braku "zapachów" wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) z kotłowni okresu zimowego.

Nie zamierzam tutaj mędzić, ale wymiana (prawidłowa regeneracja) kubków smakowych powinna być obowiązkowa i refundowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ).


Déjà Vu, Déjà Vu, Déjà Vu.

Gdybym był Bogiem, zmieniłbym układ żył i sprawił,
że twarz byłaby bardziej odporna na alkohol i mniej podatna na starzenie,

Gdybym był Bogiem, ,,,

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,roger_waters,d_j__vu.html

 

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Nie mam za bardzo z czego zrobić tego węgla. Została mi tylko sosna. Nie widzę zbytniego entuzjazmu dla gazowego grilla. Może warto pomyśleć nad wentylatorkiem do szybszego rozpalania wsadu węgla i problem zakończyć na tym etapie.

Opublikowano

W sumie to nie wiem o czym ta dyskusja? Wędzarnia gazowa, czy grill gazowy?

 

Jeżeli rozmawiamy o grillu, to osobiście mogę z pełna odpowiedzialnością polecić. 

Działa rewelacyjnie, dla mnie smak nie odbiega od węglowego, a wygoda większa.

Opublikowano
  W dniu 2.04.2023 o 07:51, Witek-z-Ulicy napisał(a):

Widzę, że koledzy-grillowcy w okresach wiosenno-letnich cierpią na chroniczny stan braku "zapachów" wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) z kotłowni okresu zimowego.

Rozwiń  

Ja pokojarzylem to z naszym przywiazaniem do natury i przyrody.

Te WWA byly z nami odkad zaczelismy korzystac z ognia (wegla, gazu i ropy nie potrafilismy kopac wiec pozostalo drewno). Gotowanie nie bylo „modne”.

Opublikowano
  W dniu 2.04.2023 o 08:52, PioBin napisał(a):

 

Te WWA byly z nami .........Gotowanie nie bylo „modne”.

Rozwiń  

Dlatego też po części z tej przyczyny średnia długość życia kończyła sie krótko przed 50-ką. Jakąś przyjemność z tego życia trzeba mieć i na coś też trzeba umrzeć. 

Opublikowano
  W dniu 2.04.2023 o 09:19, carinus napisał(a):

Dlatego też po części…

Rozwiń  

To bardziej zlozony temat i ta czesc stanowi dzisiaj promil.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.