Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie ekogroszkiem w kotle zasypowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja bym się jeszcze dopytał. Jak to jest z paleniem ekogroszkiem. Nigdy tego nie używałem. Zawsze był orzech, orzech II, a nawet kostka.

Jeśli teoretycznie wsypie orzecha II do pieca powiedzmy z 10 kg i czas palenia będzie przyjmijmy z 10 godzin to czy na takiej samej wadze ekogroszku czas palenia będzie ten sam, czy krótszy ze względu, że mniejsze kawałki, szybciej będą się wypalać?

Ekogroszek z racji tego, że jest mniejszy lepiej się w piecu ułoży i wysokość zasypu będzie niższa. Tu widzę plus, taki że w moim kopciuchu jak mam więcej wolnej przestrzeni nad węglem i rozpalam drewnem to szybciej piec dochodzi mi do zadanej temperatury, jeśli wsypuję więcej węgla, to dłużej mi się rozpala, ale za to też dłużej trzyma temperaturę, co jest oczywiste bo jest więcej węgla.

Opublikowano
1 minutę temu, QuiQ napisał:
2 minuty temu, QuiQ napisał:

Zly adres - trzeba kliknac odbior osobisty i ponownie kurier, u mnie tak zabanglalo wczesniej. I co jakis czas odswiezyc strone z koszykiem.

Aha. Ok. Dzięki, spróbuje i tak. 🙂

A ten GREENPAL EKOMIAŁ kupujecie ??

Np. do podajnikowych, mieszacie z ekogroszkiem??

Opublikowano

A po co go mieszać? On sam spala bez żadnych problemów w kotłach z podajnikiem

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem tak żeby lepiej się paliło. ;D A miałeś go? Jak się spala? Opłaci się to wgl. czy lepiej ekogroszek kupować?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • marcin zmienił(a) tytuł na Palenie ekogroszkiem w kotle zasypowym
Opublikowano (edytowane)

@Premier Zobacz w tym poście (klik w strzałeczkę cytowanego postu), pisałem o tym, a czy opłaca się komuś go kupować, to już każdy musi sam zdecydować, co dla niego ważniejsze 😉

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

W jakich im się podoba

Opublikowano
5 godzin temu, lriuqs napisał:

Jeśli teoretycznie wsypie orzecha II do pieca powiedzmy z 10 kg i czas palenia będzie przyjmijmy z 10 godzin to czy na takiej samej wadze ekogroszku czas palenia będzie ten sam, czy krótszy ze względu, że mniejsze kawałki, szybciej będą się wypalać?

na początku roku bawiłem się w moim kopciuchu w palenie ekogroszkami(kupiłem chyba z 4 rodzaje z lokalnych składów i z marketów po 2 worki na próbę) i moje spostrzeżenia są takie , że każdy ekogroszek jakim paliłem spalał się szybciej, ale to pewnie z racji właśnie drobnej frakcji

Opublikowano

Gruby węgiel zawsze dłużej trzyma w zasypowcu. Czym grubszy tym wg. mnie dłużej i lepiej. Groch kiedyś był odpadem. Grzali tym w kotłach przemysłowych. Nikt tego nie kupował bo i po co. Ja jeszcze pamiętam kostkę z Andaluzji. To był taki węgiel że, rozpalałem drobnym, wrzucałem 2 spore kostki i 12 godzin ciepło. Później to się wypaliło, resztka rozleciała na drobniejsze, dokładałem dwie kolejne i kolejne 12 godzin.

Później wymyślono retortę i poszło w groch. Kopalnie pozamykali i mało kto handluje już kostką, mało kto ma kocioł do tego więc jest co jest. Ale pocieszcie się, że ostatni sezon zasypujemy i nie ma co się nad tym za bardzo rozwodzić. No chyba, że ktoś jest mocno przywiązany do kotłowni i zasypowca to wymieni na DS zasypowca 5 klasy. 

Przy paleniu grochem lepiej wsypywać wyżej a wąsko (taki komin), niż szeroko a nisko. Jeśli komora na to nie pozwala to ją pomniejszyć szamotem z jednej strony. Palić na PW. Pali się spokojnie i powoli. U mnie dmuchawa się praktycznie załącza tylko przy rozpalaniu i wygaszaniu. Poza tym cały czas pali na PW. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja to z forum sie dowiedziałem ze jest teraz ekomial. Mamie przerobilem miałowca na orzecha, a widzę, że niepotrzebnie. W nowym roku kupujemy ten ekomiał i znów przerabiam. I testuję ten new-miał w moim małym ds-ie. U siebie palę groszkiem 5-40mm, więc może da radę miałem 3-20mm. W ogóle producent ksgw Zgoda Wieprz zalecał w dtr 40% domieszki miału. W nowym roku testuję. Tylko nie wiem czy ilość popiołu nie zniechęcić.

Opublikowano

A znasz datę wymiany miałowców ?

https://czysteogrzewanie.pl/2020/09/zbliza-sie-czas-wymiany-starych-kotlow-weglowych-czym-je-zastapic/

Nie wiem czy warto ryzykować, aż ktoś sprawdzi, albo uprzejmie doniesie. Poza tym każdy ma obowiązek zgłosić czym grzeje

https://samorzad.infor.pl/sektor/zadania/zarzadzanie_nieruchomosciami/5274182,Obowiazek-zgloszenia-czym-ogrzewamy-domy-od-1-lipca-2021-r.html

Kończy się pewna era na tym sezonie i nie ma zmiłuj się.

Opublikowano

Znam datę i czekam co będzie. U mnie w okolicy nikt nie wymienia kotłów i czeka co będzie. Mamę uswiadomilem, ale jest dorosła i to jej decyzja, że czeka na egzekwowanie przepisów lub brak działań. W razie czego będzie zimować u mnie hehe choć woli swoje 4 kąty. Ogrzewania na bank nie wymieni. Szybciej sie przeprowadzi.

Opublikowano

Sam nie wiem jak to będzie, ale będzie się działo 🙂 

Opublikowano

A to mnie teraz zastrzeliliście...

Nie miałem zielonego pojęcia to tych zmianach, uchwałach itd.

Co do palenia to mi najdłużej paliło się orzechem II z wesołej (Barex). Wcześniej jak się uczyłem palić to różne wielkości węgla się przerobiło. Mimo wsypania orzecha I i kostki zawsze było krócej.

18 godzin temu, daromega napisał:

Przy paleniu grochem lepiej wsypywać wyżej a wąsko (taki komin), niż szeroko a nisko. Jeśli komora na to nie pozwala to ją pomniejszyć szamotem z jednej strony. Palić na PW. Pali się spokojnie i powoli. U mnie dmuchawa się praktycznie załącza tylko przy rozpalaniu i wygaszaniu. Poza tym cały czas pali na PW. 

Mam w moim kopciuchu szamot, ale to teścia modyfikacja, jest on z przodu pieca ułożony. Boki i rury nie są nim osłonięte.

Nigdy jakoś bardzo z tym szamotem nie kombinowałem.

Dziś mi przywieźli ten ekogroszek to będę kombinował.

Opublikowano

Ja to reguluję. Zasyp na jesień i wiosnę tak z 8kg teraz 20, a jak by było mocno zimno mogę zrobić jeszcze około 10 kg więcej. Jak wywalę cały szamot to dwa worki 25 kg wchodzą. Niestety upierdliwość miałowca jest jaka jest. Trzeba było sobie z tym radzić więc sobie radziłem przez 15 lat. Ale naprawdę cieszę się ze to ostatni sezon. Już mi się nie chce. Czekałem do końca bo kocioł sprawny i przepisy pozwalały. Ale teraz nie ma już odwrotu. Do wiosny i do huty.

Opublikowano

Oj daj spokój, jak patrzę na ceny kotłów 5 klasy to mi ręce opadają. Do tego jeszcze zbiornik + pewnie jakaś przeróbka w kotłowni...

Piec gazowy wychodzi taniej, ale nie wiem jaki byłby koszt podłączenia, a potem rachunki.

Poza tym instalacja stara, grawitacyjna, rury żeliwne, grube i jeszcze gdzieś na strychu odpływ zapchany.

Kiedyś ściągnęliśmy fachowca z myślą o wymianie wszystkiego na nowsze, z odzielnymi piecami na pietro to ze 40k nam wyliczył...

Opublikowano

Ceny kotłów 5 klasy już spadły i spadają dalej. Były sztucznie wywindowane dotacjami. Dotacje się skończyły już, bo w zasadzie do 31 grudnia niedobitki i finał. Klienta na kocioł 5 klasy przy cenie węgla 1500 będzie coraz trudniej pozyskać bo ogrzewanie tym mocno dogoniło ceny gazu czy PC. Wszystko się do góry nogami wywróciło i wielu nie wie co dalej z tym wszystkim robić.  Na dzisiaj nikt nikomu nic sensownego nie podpowie co robić ze starym typem ogrzewania. Ja miałem plan na ekogroszek. Teraz mam plan dalej na paliwa stałe ale nie ograniczę się do samego ekogroszku. Kosztować będzie. Można było żebrać dotację. Ja nie żebrałem i żadnych cyrografów nie podpisywałem. Nowy kocioł wyjedzie za moje. A będę palił tym co będzie tańsze. Jest plan na wiosna jesień PC. Wszystko wyjdzie w praniu jak wjedzie kocioł bo to priorytet i wtedy zobaczę jak jest. 

Opublikowano

Powiem wam że jestem pozytywnie zaskoczony. Rozpaliłem od góry w moim Viadrusie pół na pół orzech z sambudrola i pieklorz  tak ze 16 kg to paliło się ponad 14 godzin bardzo spokojnie i czysto. Temperaturę zadaną trzymało do końca.  Dodam że groszek poszedł na górę.  Popiołu tyle samo co z samego sambudrola czyli niewiele. Jak spalę tę tonę Pieklarza to dokupię drugą (jak jeszcze będzie po tych cenach).