Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coraz bliżej końca sezonu więc i decyzji co do wyboru kotła, wyeliminowałem montaż piecyka gdyż to tak niszowy temat że nawet nie ma się kogo zapytać o jego funkcjonowanie, poza tym czy to piecyk, czy kocioł w domu to zawsze jakiś syf który się wdycha, przymiarki i zapędy były na kocioł BlackStar +10, niestety pomijając ( delikatnie mówiąc) słabe zainteresowanie dystrybutora moim zapytaniem o ten kocioł, nie ma on ponoć standardu na wyższe dofinansowanie, wiec ten kocioł odrzuciłem, w związku z tym że wkład który dało się zamontować ma 120mm, pozostaje szukać takiego kotła, który będzie współpracował z taką średnicą komina, więc wyboru zbyt dużego nie ma, bo większość kotłów ma czopuch 150-160mm, na dzień dzisiejszy propozycje kotłów jakie otrzymałem od poszczególnych instalatorów, to kotły z wrzutkowym palnikiem takie jak: Ferroli, Lidia compact, z palnikami kipi to: Tomiko pellatron 10kW ( choć palnik ma 16kW), green head bionik 6 10kW ( ten nawet w przystępnej cenie), Z palnikiem AVG Kostrzewa 8kW EEI Pellets ( cena dziś kosmos i czas oczekiwania na kocio, nawet do 6 miesięcy ) i jeszcze jakić kocioł nowość z kotłospawu z ich nowym palnikiem (ponoć gwarancje ma mieć 5 lat ten palnik ). Kotły z wrzutkowymi palnikami raczej odrzucam, częste czyszczenie i tylko dobrej klasy pellet ( co czasem może być trudne do osiągniecia przy cenionych pelletach, zawsze może trafić się kiepska partria), poza tym naczytałem się tu sporo złych opinii o lidii compakt a ferroli to mi odradza lokalny serwisant tego kotła. Na dzień dzisiejszy nadal nie jestem pewien 100% który kocioł, zastanawiam się nad tym Green Head Bionik6, mogę go mieć za stosunkowo dobrą cene ( porównując ceny kotłów dziś) od dystrybutora, wraz z montażem. Jak macie jeszcze jakieś propozycje lub sugestie to piszcie.

Opublikowano

Radzę Ci się szybko decydować,  bo w piątek minionego tygodnia ceny stali wypikowały o 100%w górę I ceny, które usłyszałeś będą w najbliższym czasie z pewnością korygowane.

Ja swój dom ogrzewam SV200 bio 24kW (duży,  słabo ocieplony)

W zakładzie mamy wrzutkowy qpell, taki o którym wspominałem wcześniej przy kotle SztokerBio 8kW.  

Jest tu także mały model TechnixPel 10kW z palnikiem 10kW bio.

Ja w tym palniku spalam pellet no name,  taki w ostatnim czasie po 900zl. 

TechnixPel 10kW ma emisje pyłu  10mg/m3 i klasę energetyczna A+ zatem jest na podwyższone dotację.

Kosz ma z boku, zatem na szerokość 100cm. W razie wojny po demontażu rury pelletowej można zejść do palenia groszkiem (w przypadku dotacji po 5latach..)

FB_IMG_1646585744597.jpg

Opublikowano

Ten kocioł TechnixPel 10kW jest dwu opałowy, nie dostanę na niego dofinansowania. Ale z palnikiem sv200 to jeszcze dostałem propozycję kotła Kornel Pawlak, ale nie wiem co to za palnik.
Ceny wiem że będą zmiana od ok 15 marca

Opublikowano

Kornel robi też takie kotły. 

Oczywiście, że dostanie Pan dofinansowanie. 

osobno jest badany TechnixPel na pelet

Oraz osobno w innym czasie pod inna nazwa oraz z osobnym atestem model Technix na ekogroszek.

Mając uzbrojenie pelletowe I kupując TechnixPel otrzymuje się model pelletowy z dokumentami na pellet. To,że po demontażu można spalać groszek to jest insza inszość. Nie można tego robić przez 5lat czyli okres trwania dotacji pod rygorem ką oraz cofnięcia dofinansowanie.

Dofinansowanie jest na konkretne paliwo, którym należy palić w okresie trwania dotacji.  Jak sie to zrozumie, to jest się w domu.

Opublikowano

W sumie racja, przecież to przerobione kopciuchy, w dobie ryzyka drożyzny pelletu i jego braku po ostatniej blokadzie w EU taki kocioł może być dobrą sprawą, chociaż ten okres 5 lat i tak może wywrócić wszystko do góry nogami i może się okazać że wszyscy wrócimy do węgla.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Z szacunku do osób które brały udział w dyskusji i doradzały w tym temacie, chciałem poinformować o wyborze kotła, po wielu ofertach kotłów i firm instalacyjnych, wybrałem kocioł greenhed bionik 6, 10kW z palnikiem kipi, kotłownia w tym tygodniu została ukończona ( pozostał do wyboru sterownik do mieszkania) a kocioł od 5 dni pracuje i podgrzewa cwu.
Czy dobrze wybrałem to się okaże.
Jako że kocioł pracuje a uruchamiający kocioł nie za bardzo się nad nim rozczulał w ustawieniach, zapewne będę musiał sam co nieco dopracować by kocioł dobrze spalał i przede wszystkim jak najekonomiczniej.
Dziś zaglądałem do kotła i widzę sporo jakby niedopalonych kawałków pelletu w popielniku, taki pelet zwęglony który rozsypuje się w palcach. Narazie jestem na etapie czytania instrukcji do sterownika ale zapewne tu wrócę z mnóstwem pytań do Was, bo kto pyta nie błądzi

Opublikowano

Jeżeli masz niedopał w popielniku to może być dużo zabawy przy obrotówce. Pellet spalając się najpierw odgazowuje a potem musi się spalić węgiel drzewny. Niedopał to węgiel drzewny, który się nie spalił. Zależnie od ilości tego niedopału to od 20% w górę straty opału. Inna sytuacja przy niedopale to faza wygaszania. Często ostatnie dawki pelletu się nie dopalą. Żeby tego uniknąć warto ustawić np dwie minuty nadzoru.

Kocioł jaki wybrałeś ma jedną zasadniczą zaletę. Nie ma długiej rury podajnika. Dzięki temu pellet podawany jest równomierniej. Przy peleciakach to bardzo ważne. Ale to wszystko z jego zalet. Poziomy wymiennik tego kotła to prehistoria. Jeżeli dopuścisz do obecności pyłu w poziomych płomieniówkach to sprawność wymiennika spadnie drastycznie. O sterowniku ( mam podobny ) nawet nie będę się rozpisywał.

W dniu 6.03.2022 o 18:05, Pieklorz napisał:

Radzę Ci się szybko decydować

Niezmiennie zadziwia mnie inwencja kotlarzy. Jak to się można szybko z produkcją przestawić na peleciaki. Bezkosztowo. Zamiast zrobić porządny kocioł na pellet stosują wymienniki ze śmieciuchów, dostosowane do ekogroszku a teraz do pelletu. Podajnik w śmieciuchu do ekogroszku dostał jeszcze rurę pelletową. Taka hybryda wygląda jakby do niej doczepiono kawałek stacji kosmicznej mir co spadł na pustynię w Afryce.

Opublikowano

Póki co najpierw zacząłem od porządnego przeważenia pellet, zmniejszyłem też o 2% nadmuch, zobaczę jak będzie jutro wyglądać popielnik, czy coś to dało. Przy 200l cwu, odpala się 2 razy/dobę. Kocioł ten ma też wentylator wyciągowy, ale tu nic nie zmieniałem, po trochu myślę że doprowadzę go do właściwego użytku. Wiem że wymiennik poziomy to kicha ale wybór nie był za duży tych kotłów a ceny z kosmosu, po prostu będę częściej go czyścił i tyle. Ważne by z tymi ustawieniami dojść do ładu.
Obecnie czas nadzoru mam ustawiony na 10 minut przy mocy kotła 2kW w trybie nadzoru

Opublikowano

Po pięciu dniach, to może nie bedziesz dokladnie wiedział, ale ile spala Ci pelletu na samo CWU. 

Dwa razy na dobe, to temp kotla jaka jest jak się ponownie odpala po 10-ciu godzinach? Jak masz ustawione grzanie CWU? 

Opublikowano

Temperaturę kotła mam ustawioną na 60st. a CWU na 45st jak spadnie 10st to kocioł się odpala. Myślę żeby ustawić cwu na 50st. Do dzisiejszego południa od wtorku i uruchomienie kotła miałem 8 rozpaleń i 7 godzin pracy na 100%
Wsypalem 5 worków Sobianka Eco i tak wzrokowo to z worek poszedł, jakoś wydaje mi się sporo. Liczyłem że worek na tydzień grzania cwu wystarczy

Opublikowano (edytowane)

Może te niedopałki to wina zbyt mocno ustawionego wentylatora wyciągowego przy mocy max kotła 10kW wentylator wyciągowy ma 50% nadmuch 32% ( zmieniłem na 31%) kaloryczność ustawioną była na 5,2kW/h zmieniłem na 5,3kW/h

Spalanie filmik

IMG_20220521_182930.thumb.jpg.a351650aebef59796806559f2669c75f.jpgIMG_20220521_092544.thumb.jpg.25fad705c8971de063896fd0ca33dfb6.jpgIMG_20220521_092603.thumb.jpg.5a16f486fc5a0cdd8f7881b838387f9d.jpgIMG_20220521_130918.jpg.e3b37732df86027d1bb40273ae83506b.jpgIMG_20220521_130928.jpg.72c1eb3955697505dccd53c5e35114c3.jpgIMG_20220521_130943.jpg.39753040320703168acf8837c32bcdcd.jpg

Edytowane przez Mcgiwer
Opublikowano

No i tak to widzisz jest z instalatorami nie rozczulają się nad ustawieniami aby wykasować i spadać.Ciekawe czy chociaż instalacja poprawnie zrobiona.Z tego co widać na filmiku to za duży nadmuch, ale najlepiej popytaj użytkowników palnika kipi i tego sterownika.

Opublikowano

Masz tam wichure w tym palniku. Zmniejszaj po pare % nadmuch , aby płomień był  " spokojniejszy". Po kazdej zmianie odczekaj pare minut i sprawdzaj. Płomień nie może zrobić się ciemno żółty/pomaranczowy, bo to oznaka, że za duzo zszedłeś mu z wentylatorem. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale zmieniać tylko nadmuch czy wentylator wyciągowy też zmniejszać ?

Opublikowano

Nie wszystko odrazu.Zmniejszaj nadmuch i obserwuj płomień jak pisał Trener.

Cytat

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pompy obiegowe LFP, instalator ustawił je na 3 bieg, charakterystyka stałoobrotowa, przy skręceniu zaworów termostatycznych np. na 3-ke mocno szumi w rurach, czy nie lepiej te pompy ustawić na charakterystykę proporcjonalną ?JPEG_20220924_151554_6388378748582004739.jpg

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z tym pompami, czy jak chodzą pompy obiegowe c.o. a zawory termostatyczne się wszystkie zamkną bo temperatura w mieszkaniu osiągnie zadaną to czy pracujące pompy się nie uszkodzą ? Mam takie właśnie sytuację że pompy nadal pracują mimo osiągnięcia zadanej temperatury w mieszkaniu, mam zawór 4-ro drogowy.

Opublikowano

Pompy się nie uszkodzą.Woda będzie krążyć w rurach omijając grzejniki.

Opublikowano

Ok, ustawiłem jeszcze charakterystykę tych pomp na proporcjonalną, nie powinno już szumieć przy zdławionych głowicach na grzejnikach.

Opublikowano

Taka sytuacja.... Termostat pokojowy ustawiony na 20 st, aktualna temperatura 22,5 st. Kocioł pracuje i grzeje c.w.u. do zadanej 50st. Kiedy dogrzał c.w.u. kocioł się wyłączył przy 56st ( zadana 65st) i nie wiedzieć czemu, włączyły się pompy obiegowe c.o. mimo że temperatura aktualna na termostacie pokojowym była osiągnięta. C.w.u. mam ustawiony priorytet, gdy grzało c.w.u. to pompa c.o. nie pracowała i prawidłowo więc dlaczego się pompy c.o. włączyły po nagrzaniu c.w.u. gdzie to zmienić ?

• Lubię to 1
Opublikowano

@Mcgiwerrozwiązałeś już zagadkę ?

Opublikowano

@Kordjano Tak, myślę że powodem jest to że w ustawieniach mieszacza, w "termostat pokojowy mieszacza 1" ustawiłem wartość 15 st.C, tak by po osiągnięciu zadanej temperatury na termostacie pokojowym nie wyłączało całkiem grzania ale by obniżyło to grzanie o 15 st., Mieszacz mam sterowany od pogodynki, (kocioł nie) ale nie wiem czy to działa jak ma działać, bo mieszacz ustawia się automatycznie np. na 30 st. a aktualne pokazuje 45 st.
Zauważyłem inny problem, kocioł nie chce mi dojść do zadanej temperatury 65 st. Być może gdy już będzie zimniej i będzie chodził dłużej to nakręci do tych 65 st. Jednak teraz po godzinie czy dwuch pracy max do 60 st. dochodzi, może to przez kiepski pellet z meblościanek.IMG_20221004_080454_edit_1385080514933960.jpg.d487ecc064f07b26e32a2b768eeab0f6.jpg

Opublikowano

1. Czy jeśli w ustawieniu kotła →wybór termostatu zmienię na " wyłączony" to kocioł będzie grzał aż do osiągnięcia temperatury zadanej kotła ?
2. Czy jeśli w ustawieniach kotła →funkcja termostatu kotła zmienię na "wyłącz palnik i pompy" to kocioł po osiągnięciu temperatury zadanej wyłączy się i wyłączy pompy c.o. ?
Dobrze myślę ?
Bo gdybym chciał by w zimie kocioł mi pracował cały czas z niską mocą to wystarczy zmienić w tych parametrach ?
Bo chyba powodem pracy pompy c.o. o czym pisałem wcześniej, jest właśnie ustawienie w w funkcji termostatu kotła "wyłącz palnik", gdybym zmienił na "wyłącz palnik i pompę" to kocioł się wygasi i pompy się nie załączą ?

IMG_20221006_092016_edit_1506080845319143.jpg.5a29de47d21fbead04e8886208e9cfff.jpg

Opublikowano

ad 1 . Tak

ad2. Tak

Jeśli chcesz ciągłej pracy kotła to wejdź w ustawienia praca w podtrzymaniu , ustaw czas podtrzymania , dobierz moc i nadmuch w podtrzymaniu na poziomie takim żeby temperatura kotła nie wzrastała a spadała  ustaw histerezę temperatury kotła w zakresie który nie przekroczy temperatury zadziałania czujnika STB ( od temperatury zadanej w górę )i ustawionej temperatury schładzania kotła .

W dniu 24.09.2022 o 15:16, Mcgiwer napisał:

Mam pompy obiegowe LFP, instalator ustawił je na 3 bieg, charakterystyka stałoobrotowa, przy skręceniu zaworów termostatycznych np. na 3-ke mocno szumi w rurach, czy nie lepiej te pompy ustawić na charakterystykę proporcjonalną ?JPEG_20220924_151554_6388378748582004739.jpg

To ustawienie które masz to opcja ratunkowa instalatora  na źle zestrojoną instalację , nie po to sie kupuje pompę adaptacyjną żeby pracowała jak zwykły chińczyk do solarów . Ustaw na proporcjonalną . Jak będą problemy z nierównomiernym grzaniem to przepływy do regulacji .

• Lubię to 1
Opublikowano

..... ustaw histerezę temperatury kotła w zakresie który nie przekroczy temperatury zadziałania czujnika STB ( od temperatury zadanej w górę )i ustawionej temperatury schładzania kotła .

@mac65 Chodzi o ustawienia serwisowe histereza wygaszania ? A histereza schładzania w zakładce " Modulacja mocy" (histereza kotła ) ?IMG_20221006_123831_edit_1512204436723938.jpg.c85ea24dd73a3a143c76610aff2092ca.jpgIMG_20221006_123042.jpg.057a6ac72f993fa5119a7133acdf6a19.jpg