sambor Opublikowano 6 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Tak jak w tytule- moc ok 12kW Oba kotły włoskie, oba w miarę tanie - 11-13tys , tylko do ferroli chyba trzeba sterownik mieszacza podłogówki. Klient szuka i chce takie a nie inne. Edytowane 6 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Puławiak Opublikowano 6 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Laguny 12 już nie znajdzie a do tego Laguna chyba trochę droższa ok 18 500. Jak masz gdzieś po 11-13 tyś to biorę 10 szt. od ręki. Laguna też nie steruje mieszczaczem Edytowane 6 Grudnia 2021 przez Puławiak Cytuj
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2021 #3 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Sambor, Laguna to kosztuje 18500. Ferroli z różnych względów bym pominął i wziął w tej cenie coś co jest jakościowo dużo lepsze (na wzór starego Red Compacta który w Polsce jest już chyba od 7-8 lat) Zmieścisz się w założonym budżecie. Kocioł też bez większego ustawiania, jednak wymaga modułu jak mówisz. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #4 Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Ten Kalor to jakieś sterowanie podłogówką ( siłownik zaw 3-D, ew pogodówkę) ma? Ma jakieś czyszczenie palnika? Edytowane 6 Grudnia 2021 przez sambor Cytuj
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2021 A gdzie tam . Nie ma sterowania siłownikiem, to typowy włoski, ascetyczny kocioł. Fajnie jakościowo to wygląda, czyszczenie palnika tylko wydmuch więc co kilka dni trzeba odkurzaczem przelecieć. Wajcha do zawirowaczy. W razie W musisz wesprzeć się modułem. Cytuj
KarolBl Opublikowano 6 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Elektronikę można zewnętrznie ogarnąć sterownikami techa, wtedy piec sobie a na instalacji nawet najbardziej skomplikowane rzeczy ogarniesz Cytuj
mikus39 Opublikowano 6 Grudnia 2021 #7 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Porównując ceny i moce 18 kW oba kotły to cena ferroli 10.500 a Laguna najtaniej u Puławiaka Za 18.500. Duża różnica w cenie. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #8 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Mam ferroli za mniej niż 10, ale nie w tym problem - ja tylko mam to zestawić, nawet montażu się nie tykam. Moc ma być nie większa niż 11kW, więc proszę nie pisać o 18kW. Pytanie było dlatego - gdyż tych wszystkich italiańców nie znam i nie zamierzam poznawać a klient się uparł na taki produkt. Cytuj
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2021 #9 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Tam się nie trzeba znać bo to proste kotły. Resztę już wiesz, kocioł + moduł. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #10 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Że kocioł jeden czy drugi kocioł jest prosty to wiem, ale nie znam obecnego rynku - od 3 lat praktycznie nie stawiam kotłów, mam inne bardziej opłacalne zajęcia. Ale dzięki za wszystkie inf na ten( modele, ceny) temat. Cytuj
mikus39 Opublikowano 7 Grudnia 2021 #11 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Oczywiście że Ferroli 12kW za niecałą 10k. Ja tylko porównałem kotły o tej samej mocy. Cytuj
Kordjano Opublikowano 7 Grudnia 2021 #13 Opublikowano 7 Grudnia 2021 16 godzin temu, sambor napisał: Pytanie było dlatego - gdyż tych wszystkich italiańców nie znam i nie zamierzam poznawać a klient się uparł na taki produkt. E tam uparł się , karz mu przeczytać wątek ferroli biopellet PRO problem to mu przejdzie . 1 Cytuj
KarolBl Opublikowano 7 Grudnia 2021 #14 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Problemu były z premium, pro jest w miarę okBtw nie wiem jak teraz ale na BF był w promocji na allegro za 9k brutto z 23vat Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi