Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Mam problem z niedogrzanym powrotem w kotle na pelet Defro 10 KW. Poprosiłem o pomoc instalatora, który zaproponował zamontowanie laddomatu, jako urządzenie które świetnie wygrzewa kocioł i powrot. Został założony zgodnie ze zdjęciem w załączniku. Zasilanie z kotła idzie bezpośrednio na zawór 3d, pompę CWu oraz laddomat.
Od tego czasu, w instalacji słychać dziwne dźwięki m.in przelewanie wody, pompki potrafią się przycinać i zgrzytać,  a sam kocioł dłużej się nagrzewa. Co jest nie tak ?

Z21.jpg

IMG20211203130722.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Czy w takim razie był w ogóle sens montowania laddomatu ? Czy można było wygrzać ten powrót lepiej, w inny sposób?  Poprzednio instalacja wyglądała w ten sposób ( zdjęcie ) W miejsce 3d był zamontowany 4d.

2.jpg

Opublikowano

Dzięki za solidne, rzetelne informacje. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pompy na powrocie. Gdzieś obiło mi się o uszy, że powinna być ona słabsza niż zasilające. Wszystkie zasilania ( podłogówka, CO , CWU ) wykonane są na pompach LFP  25/40 . Jak więc wyglada sprawa mocy przy pompie na powrocie ?

IMG20211207093945.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki, jeszcze jedno pytanie odnośnie umiejscowienia pompy. Czy musi ona znajdować się bezpośrednio przed kotłem ? Czy może być zainstalowana na rurze pionowej, tak jak na załaczonym zdjęciu, czy ma to znaczenie ?

1.jpg

Opublikowano

Bo jak się zatrzymie pompa na powrocie np.uszkodzi to pompa obiegowa wyciągnie ci wodę zkotła z powrotu i układ się zapowietrzy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie nie zakładaąc nowego tematu mam pytanie. O laddomat czy warto go zakładac ? Czy jest lepiej czy wystaarczy sam zawór antykondesacyjny i pompa plus zawór zwrotny ??? Czy ew. Laddomat ma wpływ np. na lepsze szybsze  ładowanie bufora ??