Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Palìł ktos grocha z owsem 60#40. Jak to idzie bo owies kosztuje tysiaka a groszek wiadomo . Niby można mieszac .ale jak to w rzeczywistości idzie przez ten palnik. W zeszłym roku puściłem tak jeden zasobnik bez zmiany ustawień i jakoś dziwnie skrzypiało w podajniku.ale to za mało by wyciągnąć wnioski bo temp.na zewnątrz była bardzo zróżnicowana przez te parę dni.

Opublikowano

Znajomy rolnik pali samym (100%) zbożem od czasu do czasu ale w retorcie. Musi tylko zmienić koronę palnika. Poza innym zapachem spalin i większą ilością spalonego paliwa w stosunku do grochu nie widział różnicy. Problem może wystąpić przy większych mrozach, ponieważ owies ma nieco niższą wartość opałową od peletu (ok 15-18Mj). Trzeba dopasować nadmuch niezależnie od tego czy palimy mieszanką czy paliwem jednorodnym. Na YT są filmy, wystarczy poszukać.

Opublikowano

Witam, 

Ile tak właściwie powinna mieć otworów płytka do pelletu do średniej sv?

Na zdjęciu moje płytki do sv średniej. 

Dzięki za odpowiedź. IMG_20220609_213649.thumb.jpg.77f0540b86392f2b2a12e3f7111321d1.jpg

Opublikowano (edytowane)

W moim palniku 30-48kW ruszt do groszku ma 10 otworów więcej i jest szerszy.

Skoro obydwa ruszta pasują rozmiarowo do twojego palnika, to nad czym ty sie zastanawiasz?

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. 

Ja pomyliłem płytki paliłem pellet na tej do eko. 

Nie mogłem dojść do ładu z powietrzem i spalał mi ok 30 kg pelletu jak na dworze jak było po 10 stopni na plus. 

Może to było przyczyną, że nie mogłem tego ustawić i żadne zmiany nie zmniejszały spalanego paliwa. 

Zobaczę jak to teraz będzie szło. 

A w moim temacie zamieściłem już ukończoną kotłownię dzięki temu forum. 

Pozdrawiam 

Cygan 

Opublikowano

Moim zdaniem to nie wina płytki. Spaliłem worek pelletu A1 na płytce do ekogroszku i spalanie względem węgla 24 MJ było większe o jakieś 20%. Podejrzewam, że pellet miał więcej niż deklarowane minimum 16,5 MJ, a węgiel nie miał 24 MJ tylko bliżej 23 MJ, stąd tylko 20% różnicy. Wg. deklaracji z worków różnica powinna być dużo większa. Grzana cały czas ta samą ilość wody o taką samą deltę. 

Opublikowano

Tu był problem taki, że bardzo ciężko było ustalić ilość podawania i wentylator, przy standardowych ustawieniach płomienia nawet nie było widać u wylotu palnika, tylko palił się głęboko przy ślimaku. 

Różne kombinacje, w końcu płomień był na zewnątrz podawanie 7 sek a przerwa 8, ale spalania nie mogłem obniżyć nawet o kg mimo że jak było np 2 stopnie to palił z 30 kg i jak było 10 na plus to tak samo. Teraz może jak wszystko zaizolowakem, będzie płytka to zobaczę. Palę pelletem no name. 

Przy tych cenach teraz to wszystkie są z górnej półki 😁😁

Mniejsze otwory w płytce i inny rozstaw to inna dystrybucja powietrza, tak myślę. 

Opublikowano

Myślę, że jakiś ma bo wątpię żeby mój dom potrzebował tyle ciepła jak jest z 10 na plus. Z ciepło właściwe wyszło 14 kw przy - 18. Średnio 6 kw przy 2 na plusie. 

To by wychodziło, że przy - 20 spalił by z 90 kg jak przy kotle 30kw i dom bez okien. 

30kg przy grubo na plus to coś tu nie gra. 

Opublikowano

Ogrzewam 200m dom przedwojenny po modernizacji ale 100% grzejniki. Na ,,ciepłowłaściwie" wychodzi 11kW przy -20. W sezonie 2020/21 w styczniu przy -16 spalałem 25kg/doba grochu 26Mj. W zeszłym sezonie przy -13 23kg/doba grochu 25Mj.

Z tego co napisałeś wnioskuję, że za mocno dmuchasz. Paląc peletem nie uzyskasz takiego płomienia jak z grochu. Zanim dokładnie ustawisz powietrze, poczekaj aż przód rusztu się zapopieli.

Opublikowano

Dmuchawę miałem ustawioną min 28% a max 39.

Czyli jak mniej będę dmuchał to pellet dłużej utrzyma się na ruszcie? 

Przy mocniejszym dmuchaniu ulegał szybkiemu spaleniu czy dobrze kombinuję? 

Wolniejsze dmuchanie to łagodniej spalone paliwo czy tak? 

Ja cały czas dążyłem do tego żeby płomień wyszedł na zewnątrz palnika i w tym celu dałem podawanie 7 s a przerwa 8, dmuchałem na 39%. 

Na ile bym musiał dmuchać? Jakie są objawy za małego wiatru. 

W tym momencie grzeję ok 180 m, same grzejniki, dobre ocieplenie. 

Opublikowano
Myślę, że jakiś ma bo wątpię żeby mój dom potrzebował tyle ciepła jak jest z 10 na plus. Z ciepło właściwe wyszło 14 kw przy - 18. Średnio 6 kw przy 2 na plusie. 
To by wychodziło, że przy - 20 spalił by z 90 kg jak przy kotle 30kw i dom bez okien. 
30kg przy grubo na plus to coś tu nie gra. 

30kg pelletu na dobę to średnio wychodzi 6kw - sprawność to zostaje około 1,5-5kw. Nic więcej z tego nie wyciągniesz.
Opublikowano

Wyjdzie na to, że ten palnik będzie pochłaniał... 

Opublikowano

Palnik nie jest niczemu winny. Takie najwidoczniej jest zapotrzebowanie budynku. Też mam SV200 i jest spoko. Wszystko w normie.

Opublikowano

Przyjdzie sezon to wszystko pokaże. 

Jak na początku marca uruchomiłem kotłownię to jeszcze wszystko było w powijakach. Samo zaizolowaniu rur pewnie przyniesie jakiś skutek bo tak to w kotłowni miałem z 30 stopni. 

Na dwóch grzejnikach nie miałem termostatów i tym podobne rzeczy. 

Najbardziej to mnie tylko niepokoiło, że +12 a on wciągnął 30 kg, jak 0 to też. 

Ogólnie oprócz miesiąca palenia tak naprawdę dopiero w ten sezon nowa Kotłownia straci dziewictwo 😁

Izolowałem otuliną 40mm.IMG_20220802_093331.thumb.jpg.8aaeded80f08e439dfd4b2043721ecb8.jpg

IMG_20220802_093322.jpg

Opublikowano (edytowane)

Płomień w głębi palnika świadczy o zbyt małej ilości paliwa. W takiej sytuacji powietrze swobodnie przelatuje przez ruszt i wychładza wymiennik. Na ruszcie ma być żar i do tego krótki płomień. Jeżeli wylatuje dużo iskier, świadczy to o zbyt mocnym nadmuchu.

Jeżeli to nowy dom, to przez 2 lata musisz się liczyć z podwyższonym spalaniem (20-30%). Cała wilgoć musi z niego wyparować.

Edytowane przez Hitower
Opublikowano

To chyba tu był błąd. 

Na początku palił się bardzo głęboko. 

https://photos.app.goo.gl/cRU6BMU2M2nk4tVW7

Potem zwiększyłem dawkę ale chyba za dużo dmuchałem, płomień dotykał przeciwnej ścianki, był poziomy i latały iskry, niedopalonego pelletu było bardzo malutko w popiele. 

Tak wyglądał popiół na półkach i ściankach. 

IMG_20220406_153104.jpg

Opublikowano

Mam stary dom ale docieplone stropy, nowe okna, drzwi, mury 80cm

Wcześniej miałem Dolniaka Defro 20kw, który kisił mi opał, bo się cały smolil niemiłosiernie, ja w domu potrzebowałem ok 40, 43 stopni to go przymykałem a wsad spalić się musiał. 

Myślałem o buforze 2000l ale wymieniłem na Sv200. 

Opublikowano

Kocioł tylko uzupełnia straty ciepła.

Dobry kierunek z izolacją rur, dalej termostaty na grzejniki.

W zależności od tego jak jest położony oraz oszklony możesz jeszcze kombinować z jego pracą.

Tj. jak większość okien na południe i słoneczko ładnie dogrzewa, to można w ciągu dnia mieć kocioł zgaszony
(albo w strefie kotła albo przez skorzystanie z pogodowego albo przy termostacie pokojowym (on-off pompa c.o.) )

Opublikowano

Witam, 

Na grzejnikach mam zamontowane głowice termostatyczne programowalne, które fajnie pracują jak świeci słońce lub jest zachmurzenie. Na dwóch grzejnikach jeszcze zamontuję zawory i głowice. 

A przy ustawieniach zrobię dłuższy czas podawania i wtedy będę regulował powietrze. 

Ster to Argos pid+ i ma pogodówkę, według niej jeszcze dopracuje krzywą grzewczą na zawór 3D, mam nadzieję że chociaż zejdę do 25, 26 kg średnio, to już by dla mnie starczyło. 

Chce tylko zejść o te właśnie 4, 5 kg. W skali miesiąca to dużo. 

Opublikowano

Po wymienniku widać, że mocno dmuchałeś. Nalot powinien być szary (siwy), jedynie zimą przy dużym zapotrzebowaniu i pracy kotła na wysokich mocach może tak wyglądać.

W necie dostępne są kalkulatory do obliczania czasu przerwy i podawania opału. Trzeba znać wydajność podajnika i kaloryczność opału.

Z dokładnym ustawianiem powietrza najlepiej poczekać do zimy. Będzie większe zapotrzebowanie na ciepło i kocioł będzie pracować na wyższych mocach.

Opublikowano

Czyli płomień powinien być lekko do góry a nie poziomy jak od linijki. 

Mam kalkulator że strony Karola Miernika, może być? 

Opublikowano

Za bardzo się skupiacie na tym płomieniu. Na większej mocy ma się palić na zewnątrz i tyle. Różne opały dają różny płomień. Te z większą tendencją do gazowania będą miały dłuższy płomień. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolega Cygan81 pali peletem, zatem trudno o gazowanie opału.

Przy mocy max płomień będzie raczej prosty. Przy niższych mocach krótszy i lekko zakrzywiony do góry. Przy mocy min (ok 30%) nie będzie wychodził z palnika. Ważne, żeby nie było za dużo iskier. W popiele nie powinno być niedopałków.

Kalkulator Kamila jest dobry. Sprawdź na YT czy nie testował palenia peletu na SV200.