Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki za odzew. 

A ja kurcze sie mecze przestawiam mu skale, dmucham mocniej slabiej... ,,skrzynka'' sie konczy - brzuch rosnie ? a to taka sytuacja nie tylko u mnie... Oj sobianek sobianek ? 

A powietrze palnik mam okolo 18 - ponizej tego plomienie kopcą... 

Ale jak koledzy wyzej pisza plus za to ze popiol raz na dwa tygodnie i spieki tylko przy kamyczku....

Opublikowano
W dniu 5.02.2021 o 15:43, Pieklorz napisał:

Gdzieś od maja 2020 takie partie Lwa przychodzą, brudzi i tyle.

Zrób w modulacji minimalna moc kotła 30%

A w oknie palnik-powietrze daj minimum dmuchawy na ok.12, powinno się na tym lwie poprawić, ale wielkiego szału się nie spodziewaj. Sporo osób już narzeka na ostatnie partie tego lwa.

A dopytam jeszcze.

Mam siwiej w kotle jednak przy wyzszym dmuchaniu z automatu podnosi mi sie spalanie, czyli chyba gra nie warta swieczki ?

Ustawilem skale wentylatora 11-32 ( dmuchawa rms 120 80w ) plus palnik powietrze 18- 75. Modulacja 30-100. Podawanie 3-10 s. 

Cos poprawic ? Czytalem ze niektorym uzytkowanika lepiej chodzi przy skali 1-100 i wtedy powietrze np 5-20. 

U mnie gdy tak ustawie jest jakby jeszcze gorzej.... 

Pozdrawiam 

Opublikowano

jak masz skalę 1-100 a zakres 5-20, to jest mniejszy zakres regulacji.

Ja wolę skalę dac w zalezności od paliwa min 5 do 10 a max 30-35

Dalej palnik powietrze min 9 pod 18 jak węgiel brudzi a max od 70 do 80 zależy od groszku

Opublikowano
30 minut temu, Pieklorz napisał:

jak masz skalę 1-100 a zakres 5-20, to jest mniejszy zakres regulacji.

Ja wolę skalę dac w zalezności od paliwa min 5 do 10 a max 30-35

Dalej palnik powietrze min 9 pod 18 jak węgiel brudzi a max od 70 do 80 zależy od groszku

Czyli podobnie jak u mnie poprzednio. Mialem okolo 18 - 72 plus skala 6-32 przy dmuchawie 80. 

Jednak gdy chcialem by bylo siwo ( teoretycznie wtedy groszek jest lepiej doapalany ) to musialem podnosic dol i wtedy rosnie spalania.

Wiec czegos nie rozumiem ? teoretycznie wegiel lepiej spalony powinien dawac oszczednosci a u mnie jest odwrotnie...

Opublikowano (edytowane)

To tak nie działa, sama "siwość" nie oznacza lepiej spalonego węgla.

Z nadmiarem tlenu jest czyściej, ale niekoniecznie bardziej sprawnie. W labo tez bywa, że jest ciemno na danym węglu, ale jak emisje się zgadzają, pyły, popiół, to patrzą tylko na urządzenia aby tlen był ok plus emisje, nikt nie patrzy na to jaki jest kolor w środku

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano
W dniu 3.01.2021 o 17:23, dominikzet napisał:

Wyczyściłem jeszcze raz i włożyłem płytkę ponownie dociskając na różne sposoby, ale głębiej już nie chce wejść. Dla porównania wrzucam zdjęcie jak ta płytka przylega bez płytki palnika, widać że nie jest też idealnie dociskana, ale odstęp wyraźnie mniejszy.

Wrzucam jeszcze zdjęcie jak to wygląda w środku palnika. Czy to schodzące uszczelnienie widoczne w wyczystce pod płytką jest istotne? 

IMG_20210103_160747.jpg

IMG_20210103_160922.jpg

Też tak miałem jak się popsuła uszczelka , teraz założyłem grubą uszczelkę azbestową , którą znalazłem u teścia.Wyciąłem z większego kawałka ,sprawuje się świetnie.Nie przykleja się , myślę że wystarczy na długi czas.

W dniu 14.01.2021 o 20:17, popo76 napisał:

Hej,

Możliwy na sv200 jest potencjał podajnika 13kg? Ekogroszek Atex Mercury, dość drobny ale jednak duże też są. Jakoś tak mi wychodzi ze spalenia całego pojemnika. Nie liczyłem, po prostu spalam cały pojemnik i patrzę ile zostało. Co pojemnik zwiększam potencjał, bo węgla jest mniej niż pokazuje sterownik. Zaczynałem od 12,5. Aktualnie miałem 12,8 i znowu zostało mniej niż pokazał sterownik. Ustawiłem 13kg. Czy to jednak nie za dużo na ten palnik?

Ja przy palniku 15kw na lokalnym ekogroszku (bardzo drobnym) mam ustawione 14kg i wg sterownika wychodzi mi idealnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie dotyczące ustawień podtrzymania w SV200. W internetach za dużo na ten temat nie ma, z wyjątkiem wzmianki w jednym z filmów Kamila Miernika, że niezależnie od mocy palnika należy przerwę podawania ustalić na 8 minut. Wiadomo, że to może być kwestia indywidualna, zależna od pogody, ciągu kominowego, potencjału podajnika. Na ustawionych 8 minutach przerwy w podawaniu nigdy nie było problemu z wygaszaniem, zbytnim nagrzewaniem się podajnika czy też przesypywaniem niespalonego węgla (jeszcze w typowo letnim trybie tylko CWU nie próbowałem, więc nie wiem). Co jeszcze z długością i mocy przedmuchu? Aktualnie mam 25 sekund i moc 50%. Mała SV200, kocioł 9 KW, dmuchawa 40W.

Opublikowano

To zależy od sterownika jeszcze, paliwa, itd.

W Argos Plus można dmuchać co 8 minut a podać co np. 16 albo jak takie sa warunki oraz opał tez co 8minut, w SKZP tak dobrze nie jest i tam czuwanie najcześciej robię co 16-18minut, bo razem z nadmuchem zawsze dokręci paliwo.

To zawsze kwestia zabawy pod dane paliwo. Sugeruje na lato takie słabsze 24 do 26MJ, one maja z reguły więcej popiołu i dłużej trzymają żar. Chyba,że opcja z zapalarką, to inna para kaloszy.

• Przydało się 1
Opublikowano

mocno zależy też od tego jak długo kocioł stoi w podtrzymaniu. Jak np pół godziny to można wcale nie robić przedmuchu. Ale jak kilka godzin czy pół dnia to przy zbyt rzadkim przedmuchu potrafi zgasnąć. u mnie przedmuch co 6 minut a paliwo podaje co trzeci przedmuch no i wtedy nie ma problemu z wygaszaniem.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

@Pieklorz mam Argosa bez plusa i z tego co pamiętam jest opcja podania paliwa co któryś cykl przedmuchu.

@nightwatch kocioł długo nie stoi w podtrzymaniu. Maksymalnie w okolicach 30-40 minut.

Spróbuję eksperymentalnie zrobić podanie co drugi przedmuch. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak wygląda u Was moc nadmuchu w podtrzymaniu i jego długość? Aktualnie mam ustawioną moc na tyle ile podczas pracy, czyli 50%. Czas przedmuchu 25 sekund. Czy to nie za dużo? Nie szukam gotowych ustawień, a pewnego trendu, bo być może dmucham za mocno i niepotrzebnie wypalam złoże węgla.

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano

Jak węgiel mocny to podanie i dmuchnięcie co 15minut a jak słaby np stabek to nawet można wydłużyć podanie co 40 minut i nie zgaśnie.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Stabek u mnie szedł na fabrycznych ustawieniach. Po kilku godzinach potrafił "powstać z popiołów"... Lew goły jak św turecki to nie wypaliło...

Edytowane przez janosh
  • Przydało się 1
Opublikowano

Jak pamiętam w roku ubiegłym w ciepłym okresie paliłem Tauron różowy i tauron żółty, zapalarka tej francy nie chciała ruszyć i była zabawa z czuwaniem, tu mi brakuje w Timelu takiego rozwiązania jak w argosach aby częściej dmuchać a rzadziej podać. Pod SKZP trzeba dobrać słabszy eko na lato aby się nie męczyć

Ogólnie czas nadmuchu daję najczęściej 20sekund w podtrzymaniu/czuwaniu

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze pytanie o warianty mocowe Sv200. 9 KW to wiadomo, że mała wersja. Jak się ma sprawa przy wersji 12 KW? Jest to ten sam maluch z np. zmodyfikowaną płytką (więcej dziurek) czy też może odlew wersji 15 KW z zaklejonymi otworami? Pytam, bo będę potrzebował mocy 11 KW już z CWU (wynik z ciepło właściwe, 4 KW policzone na CWU)

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano (edytowane)

Przy takim zapotrzebowaniu, 9kw. swobodnie wystarczy. 

Edytowane przez TIMON120777
formatowanie tekstu
  • Przydało się 1
Opublikowano

@pochłaniacz właśnie tak się zastanawiam czy 9 KW by czasem tego nie ogarnęło. Co prawda nie jest to przedmiotem tego wątku, ale wyczytałem na stronie Sekomu, żeby trzymać się zaleceń Technixa i nie przekraczać 90-100 metrów kwadratowych przy przyzwoitym ociepleniu domu. U mnie będzie 65 metrów parteru oraz około 55 metrów poddasza. Poddasze ma skosy, więc i kubatura mniejsza co pociąga mniej powietrza do ogrzania. No i tak się rzucam SV200 w wersji 9 czy 12. 

Jakby nie było w dalszym ciągu mnie ciekawią różnice o które pytałem wcześniej. Może kolega @Pieklorz będzie w stanie coś więcej skrobnąć na ten temat?

Opublikowano

Spokojnie 9 ci starczy bo bojler potrzebuje tych 4kw tylkonprzy pierwszym odpaleniu bo pozniej to juz tylko dogrzewa wode. Ja mam 160m² i skamp13 i tez nie pracuje na pelnej mocy.

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

• Przydało się 1
Opublikowano

Wg rysunków i dokumentów 12kW na tą średnią SVkę , mały jest tylko dla kotła 9kW. 

Bodajże 4producentow chciało taniej i zrobili taką lekko większą 9ke i na maxa wyzyłowali najmniejszy palnik do 12kW. To się sprawdza w laboratorium przez 6h grzania... Uważam, że to słaby pomysł aby to dłużej na 12kW bujać.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja mam 13 kw na 100m2 i tylez piwnic. 5cm styro i z 10 welny na suficie. Przy tegorocznych mrozach po - 13 spalal 1kh/h to chyba ze 60% mocy. Reszta zimy kolo 30%. Chetnie bym mniejszy wziął. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Ten 9kW to powstał z myślą o starych mieszkaniach w kamienicach czy do takich starych bloków na wsiach. Kilka razy się trafiło, że na nowe ocieplone domy po 110m pojechał. 

Ten mały palnik ma przesyp 5kg/h jak będzie pracować do 60%mocy to paliwo będzie fajnie spalone i czyszczenie palnika nie bedzie zbyt częste. To ka spalać w duże mrozy max 30-32kg/h a większość sezonu nie powinno przekroczyć 20kg/24h. 

Jak wyliczone zapotrzebowanie na CO jest w granicy 6-7kW to ten mały kocioł spokojnie można brać. (Razem z CWU ok 10)

• Przydało się 1
Opublikowano

Z góry przepraszam, że wątek troszkę zboczył z kursu, choć w dalszym ciągu można jakieś ciekawostki na temat tego palnika wyciągnąć. Wynik to okolice 6,5 KW mocy grzania przy dobowej -16 stopni przy temperaturze pomieszczeń 23 stopnie (mieszkam na pomorzu zachodnim, więc klimat nieco łagodniejszy, choć w tym roku dało trochę czadu z mrozami). W typowy dzień zimy tj. 2-3 stopnie dobowy wynik to 3,5 KW. Boję się trochę tej 9KW czy nie przegnę w drugą stronę. CWU liczy 4 KW. Liczby niby się spinają, jednak niepewność jest. Dodatkowo jest tam dawana ta mniejsza dmuchawka 40W i nie wiem jak to będzie gadało z Argosem PID Plus. W zwykłym argosie bez plusa jest kiszka, bo jest mało możliwości konfiguracji, tutaj jest lepiej i chyba da radę okiełznać tego malucha na mniejszych mocach.

Opublikowano

Oto jak SKZP + Brager steruje SV200.  Dla mnie bomba, chociaż cena Bragera nie jest niska. 

Na moim własnym przykładzie, gdzie audyt wyszedł nieco większy,  również nie mogłem się zdecydować jakiej mocy kociołek kupić.

W końcu dogadaliśmy konfigurację Skam 9kw, z palnikiem 15 kw. Teraz już wiem, że palnik mógł być mniejszy. Skzp daje mi możliwość różnych ustawień, więc można sporo pokombinować. Doświadczenie ludzi z tego forum też przynosi efekty, choćby w sprawie zaklejania otworów w płytce palnika. 

Na tę chwilę mam ustawioną moc max na 8 kw,  a kocioł  oscyluje na około 30- 35 procent tej mocy. Wymiennik z reguły ma szary kolor, co jest sporym osiągnięciem na skarbku który ma 28-30 mj.

• Przydało się 1