Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@daromega

Palenie w palniku na świeżym powietrzu sensu nie ma żadnego. Jest to oszukany obraz procesu od samego początku.

Dwa pomiaru emisji brak. Trzy palenie na zasadzie retorty, na mniejszej mocy świeczuszka, ale -widzisz na środku czarna wyspę - po emisjach, włożysz w kocioł z  takim palnikiem analizator i zobaczysz,że ani emisji nie ma, a tlen jest na wczasach na Gubałówce....

  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robinet napisał:

Ja od 3 lat palę tylko pelletem na Pancerpolu i zawsze mam alternatywę w razie godziny W wrócić na groszek. I przez tą alternatywę nie zmieniam palnika na stricte pelletowca.

Dzięki za info. Czy robiłeś w nim jakieś przystosowanie pod pellet, czy jedziesz na żywca z e zbiornika etc.

@Pieklorz

Ja tam nie do końca jestem przekonany czy tam taki bałagan jest. Co za różnica czy pali się w pionie czy poziomie ?. Zasada palenia taka sama. Pellet od dołu pod żar i spala go. Nawet widziałem w tych Ferolli, że tam opał leci na opał. I to jest 5 klasa eko coś tam ?. Przecież takie zrzucania pelletu na palący się pellet przeczy wszystkiemu co zawarte w czystym spalaniu. Mają niby gazy przechodzić, spalać się etc. a w tym Ferolli to jest tak jak by wiadrem do palnika na żar zasypywał. I jest cacy bo ma pieczątkę, 8 certyfikatów i kosztuje 10 koła ?. Albo taki Viper Timel. Co on ma za cud wynalazki czystego spalania. To samo wiadrem na żar i jechane z koksem

 

U ruskich Tam nawet przemysłowe wielkie palniki na zasadzie retorty działają. Zerknij na ten kanał tak czysto dla sportu.

A

A tutaj system do podawania zrębki. To może być coś co w przyszłości wyprze pellet.

 

Edytowane przez daromega
Opublikowano

Jadę normalnie,bez żadnych przystawek i przeróbek. Ustawione na PIDzie z mała zmianą ustawień. Temperatura podajnika nic nie jest większa. Zbiornik mam szczelny.

Opublikowano (edytowane)

A lament był o matko i córko zapali się wszystko z dymem pójdzie. Właśnie to jest teoretyzowanie kontra praktyka. 

Patrzę że zrębka opałowa to jest coś nad czym warto się pochylić.

https://www.olx.pl/oferty/q-zrębka-opałowa/

Który pierwszy kotlarz zrobi i dopracuje taki podajnik ten zarobi konkretne siano. Odpad tartaczny pójdzie do lamusa, a zrębka nigdy cen kosmosu nie sięgnie. 

Edytowane przez daromega
Opublikowano

Tu chłopaki bez dodatkowego rozdrabniacza jadą zrębką. Całkiem ładnie pokazana prostota palnika. Wystarczy zrobić klon z pomniejszonym palnikiem z zachowaniem średnicy ślimaka + mieszacz w zasobniku i prasowana trocina już słabo wygląda przy tym.

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.