Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tem Na Piecu

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy ogrzewaniu grawitacyjnym,najczęściej na piecu miałem ok 45 stopni ,a powrót oceniam na ok.30.Piec służył mi 15 lat,a po wymianie na inny służy u przyjaciela już następne 10 lat.Myśle że spokojnie doczeka 30 lat a może i dlużej.Więc jak to jest z tą trwałoscią przy niskiej temp. powrotu.Czy podnosząc temperaturę można liczyć na 50 lat użytkowania?Czy aby nie warto wymienić go wcześniej z uwagi na postęp technologiczny?

Opublikowano

Należę do grawitacyjnych i również u mnie temperatura powrotu jest letnia, a w kotle sucho jak na Saharze.

Pozdrawiam

PS. Coś ostatnimi czasy wciska się nam "postęp" w różnych dziedzinach życia, a tak na prawdę to oszołomstwo jest i utopia ( ocieplenie klimatu, różne grypy i orientacje sex). Nie dajmy się kochani ogłupić.

Opublikowano
  xemit napisał(a):
Przy ogrzewaniu grawitacyjnym,najczęściej na piecu miałem ok 45 stopni ,a powrót oceniam na ok.30.Piec służył mi 15 lat,a po wymianie na inny służy u przyjaciela już następne 10 lat.Myśle że spokojnie doczeka 30 lat a może i dlużej.Więc jak to jest z tą trwałoscią przy niskiej temp. powrotu.Czy podnosząc temperaturę można liczyć na 50 lat użytkowania?Czy aby nie warto wymienić go wcześniej z uwagi na postęp technologiczny?

w grawitacji spokojnie wytrzyma 30-50 lat bez cudowania z temperaturami ,grawitacja ma swoje świete zasady i człowiek ich naszczescie nie zmieni ,a co do technologi to od 50lat kotły juz praktycznie sie nie zmieniają jedynie na gorsze z powodu cen wolno rynkowych i wciskanie kitu klientom ,