kamikami Opublikowano 20 Listopada 2021 #1 Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Cześć. Chcę zakupić palnik Viper tylko nie mam go do czego włożyć. Nie mogę nic znaleźć. Edytowane 21 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
palacz66 Opublikowano 21 Listopada 2021 #2 Opublikowano 21 Listopada 2021 To kup Vipera z kotłem dedykowanym pod ten palnik. Cytuj
kamikami Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor #3 Opublikowano 21 Listopada 2021 Znalazłem tylko jedną firmę. Nie przekonuje mnie. Cytuj
RedEd Opublikowano 21 Listopada 2021 #4 Opublikowano 21 Listopada 2021 A badania na ecodesign kolega zrobi we własnym zakresie? Cytuj
kult5 Opublikowano 21 Listopada 2021 #5 Opublikowano 21 Listopada 2021 A co było nie tak z tym gotowym? Pytam poważnie bo jest w kręgu moich zainteresowań. Cytuj
michalwa Opublikowano 21 Listopada 2021 #6 Opublikowano 21 Listopada 2021 A skąd chcesz ten wymiennik wziąć? Może ogniwo eko plus + Cytuj
kamikami Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor #7 Opublikowano 21 Listopada 2021 Może napisałem na wyrost, że nie mogę nic znaleźć. Tak jak napisał @michalwa patrzę na Ogniwo z powodu pionowego wymiennika i dużej jego powierzchni - 3,5 m2 dla mocy 38kw a w taką celuję. W Heating mają "oryginalne" max do 15kw brak szczegółowych info o bebechach i ogólnie wyglądem to nie zachwyca. Sam palnik widziałem i dziwię się czmeu jest tak mało popularny..chyba przez brak dobrego marketingowca bo wad w nim nie widzę bo jak dla mnie to przenieśli najlepsze rozwiązanie z ziemi włoskiej do Polski 🙂 no i sterowanik ok. Aha co do ecodesign to mam to w nosie bo nie jest mi do niczego potrzebne. Teraz nawet stary miałowiec z wszczepionym palnikiem ma 5 klasę i eko na papierze nawet dla 30 procent mocy a jak przychodzi do działania to smoła, smród i nerwy.. a potem bufory i tysiące postów na forum.. Cytuj
mkaczko Opublikowano 21 Listopada 2021 #8 Opublikowano 21 Listopada 2021 WitamJa posiadam takowy palnik w kotle hefa eko plus 25 kw, palnik też ma 25 kwPojemność wodna 130 litrów wymiennik pionowy 2,5 m2, 3 ciagowySam palnik jest dopracowany i przemyślanyWymaga tylko w miarę dobrego pelletuCo do sterowania to mam skzp04p z internetm, ma kilka irytujących drobiazgów ale ogolenie dałbym mu 4 punkty na 5Pozdrawiam Cytuj
kamikami Opublikowano 22 Listopada 2021 Autor #9 Opublikowano 22 Listopada 2021 Na ten palnik wpadłem przypadkiem a później się okazało, że znajomy ma taki już dwa sezony. @mkaczko myślisz, że on ma jakąś cudownie lepszą sprawność niż pozostałe? Trochę bujdy o nim piszą w ulotkach typu od 20 procent niższe spalanie w porównaniu do innych palników pelletowych... Cytuj
mkaczko Opublikowano 22 Listopada 2021 #10 Opublikowano 22 Listopada 2021 HmmO sprawności decyduje wiele rzeczy nie tak bym to rozpatrywałZdecydowałem się na niego bo tylko taki może być zamontowany u mnie w kotleGdybym miał ścianę z wodą na wprost palnika to brałem pod uwagę palnik vip i ecovarmAle ten był w super cenieCo do sprawności to jest to mój 1 sezon i mam do odfajkowania frycoweJak poradzę sobie z rozjazdami czasowymi pomiędzy odpaleniami a uruchomieniem pompy CO to będzie ju git Cytuj
kult5 Opublikowano 22 Listopada 2021 #11 Opublikowano 22 Listopada 2021 Palnik nie ma cudownych właściwości. Te porównania typu 20% mogą być między palnikami które nie radzą sobie z modulacją mocy i np niepoprawnie spalają pelet. Potrzebna Ci tak duża moc kotła? 15kW powinno obsłużyć spokojnie do200- 250 metrów powierzchni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi