Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A jeżeli w domu  mieszka 3 braci, 2 z nich to kawalerowie, 3 ma partnerkę (konkubine), a wlaścicielem jest ojciec który w tym domu nie mieszka, to ile to dostną?

Oczywiście wszyscy są pełnoletni i zameldowani.

Edytowane przez sorier
Opublikowano

Oho, zaczyna się polska kreatywność 🙈

Opublikowano

Jeżeli państwo kroi Obywatela na każdym kroku, to obywatel zrobi tak samo. Mamy taka dziurawą ustawę o dodatku węglowym, że żal by było nie skorzystać. I nie piszcie o uczciwości, bo państwo wobec obywatela nie jest uczciwe.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Albo inaczej.

Czy "gospodarstwo domowe" może być jednoosobowe i mieć współdzieloną kuchnie i łazienkę z innym gospodarstwem domowym"?

Albo.

Czy małżeństwo mieszkające z teściami w domku jednorodzinnym to jedno "gospodarstwo domowe" czy dwa?

Opublikowano (edytowane)

Prawo powinno być tak skonstruowane, aby było zrozumiałe dla każdego. To, że szuka się kruczków, aby otrzymać jakieś pieniądze nie uważam za naganne, to raczej niechlujność ustawodawcy do tego prowadzi.

Co do kombinowania i okradania, to przez polski ład, do dzisiaj nie wiem na ile "mnie orżnęli" 

W takiej sytuacji zwykły śmiertelnik ma mieć jakieś wahania? 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

"Gospodarstwo domowe - zespół osób zamieszkujących razem i wspólnie utrzymujących się".

Dwie rodziny mieszkają w jednym domu i wspólnie opłacają rachunki za ogrzewanie, energię elektryczną, wodę i śmieci, ale osobno płacą za żywność, odzież, telefon i internet. Utrzymują się wspólnie, czy oddzielnie?

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Rodzina wynajmuje dom. Samodzielnie kupują węgiel, ale za inne media płacą właścicielowi. Nie mogą się wykazać deklaracją CEEB bo jej nie mają i nie wiedzą czy była złożona i co ewentualnie zawierała, bo właściciel nie ma obowiązku im takich informacji udostępnić. Właściciel jest zameldowany ale tam nie mieszka....

I tak można w nieskończoność podawać przykłady z życia których nikt nie przewidział.

Opublikowano

Żeby była jasność, nie mam pretensji, że wyszukuje się kruczki prawne, bo jak jeden kolega wyżej napisał ta ustawa jest dziurawa jak sito. Mnie osobiście irytuje, że dla kogoś kto tego dodatku potrzebuje nie wystarczy, bo ktoś zakombinował i wziął dwa lub trzy. W zamyśle ten dodatek miał w pewnym stopniu zrekompensować wzrost cen opału, a nie spowodować, że opał kupią i jeszcze wyjdą do przodu, albo będzie w tym sezonie grzanie za free. 

Opublikowano (edytowane)

Najgorsze jest w tym to, że urzędnicy nawet nie będą w stanie tego zweryfikować - raz ze względu na skalę, a dwa, bo nie mają jakichkolwiek narzędzi, aby sprawdzić, kto i jak z kim się utrzymuje.

Żeby się jeszcze nie okazało, że 11,5 mld zł przeznaczone na dodatek nie wystarczy ze względu na te "kombinacje alpejskie" naszych obywateli.

Poza tym, tak jak już napisałem wcześniej. Część osób, którym udało się kupić węgiel w PGG nie zapłacą tej zimy za ogrzewanie, albo jeszcze na tym zarobią. Patologia...

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

W teorii, pieniędzy powinno wystarczyć dla 3833333 gospodarstw domowych, czyli niecałe 4 miliony. Kombinacje spowodują, że realnie będzie to dużo niższa liczba. Osobiście szacuję, że 2-2,5 miliona. Reszta zostanie z wackiem w ręku, bo nagle w jednym domu będą 3 niezależne gospodarstwa domowe. Przykre, ale tak to jest gdy żyje się w kraju biednym, gdzie miesza się koktajl niekompetencji rządzących z chciwością i brakiem moralności wśród części obywateli. 

Opublikowano

Popatrzcie na wyniki Orlenu jak od miesięcy zapina od tyłu obywateli. Albo inny przykład. Cukier po 3. Sztuczna panika cukier na 7. Panika się bardzo szybko kończy cukier na 5 i sielanka. 80% podwyżki bez echa. Tak się robi dzisiaj biznesy. Dodatek wspomagający 3000 ogłoszony, cena węgla z dnia na dzień 40% w gorę. Pytają PGG dlaczego - bo był w promocji. Policzcie to + wat ile tak naprawdę dają z tych 3000. Tak sobie mogę do wieczora pisać. Skąd oni mają te pieniądze ?. Zarabiają na budowie przy betoniarce ?. Zero sentymentów......

Opublikowano

Spokojnie, wszystko  tak oddamy z nawiązką w podatkach i marżach spółek państwowych. Zwłaszcza w nowym i modnym ostatnio podatku zwanym inflacją.

Każdy tzw socjal ma wady i zalety. Każde państwo to stosuje na swój sposób. Niestety nasz rząd robi to wyjątkowo niesprawiedliwie i demoralizująco.

W przypadku dodatku węglowego ktoś założył, że jedna rodziny w domu spali np o połowę mniej węgla niż dwie rodziny w podobnym domu. Nie dość że jest to kompletna bzdura nawet gdyby domy były identyczne, to nie uwzględnia rzeczywistych kosztów ogrzewania. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, daromega napisał:

Skąd oni mają te pieniądze ?. Zarabiają na budowie przy betoniarce ?. Zero sentymentów......

Finansowanie dodatku węglowego jest wyprowadzone z budżetu państwa poprzez funduszu covidowy będący w dyspozycji BGK, który aby pozyskać środki emituje i sprzedaje obligacje, czyli kolejne rozdawnictwo na kredyt.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

A skąd się bierze budżet państwa i skąd się wziął fundusz covidowy ? Z pracy posłów na budowie przy betoniarce ?.

Opublikowano
Godzinę temu, MrWolf napisał:

Żeby była jasność, nie mam pretensji, że wyszukuje się kruczki prawne, bo jak jeden kolega wyżej napisał ta ustawa jest dziurawa jak sito. Mnie osobiście irytuje, że dla kogoś kto tego dodatku potrzebuje nie wystarczy, bo ktoś zakombinował i wziął dwa lub trzy. W zamyśle ten dodatek miał w pewnym stopniu zrekompensować wzrost cen opału, a nie spowodować, że opał kupią i jeszcze wyjdą do przodu, albo będzie w tym sezonie grzanie za free. 

No to jestem w tej grupie. Po otrzymaniu dodatku w obecnym sezonie grzewczym, grzeje za darmo i najbliższa rodzina również.

Opublikowano

Wsparcie dla odbiorców indywidualnych: od każdej zakupionej tony węgla na fakture/paragon można byloby odliczyć 1000zl od podatku.

Inne nosniki energii do rozwazenia.

Z kazdym rokiem wartosc obnizana aby dac czas na kalkulacje i ewentualna zmiane zrodla ogrzewania.

W przypadku odbiorcow komercyjnych   np. cieplowni, szpitali, szkol tutaj troche inaczej.

Czy tutaj byloby cos „niesprawiedliwe”? Pytam tylko o Wasze zdanie bo narzekamy ciagle ale nikt nie przedstawia innych pomyslow jak to rozwiazac.

Opublikowano

Rozwiązanie ma sens, ale nie przysporzy elektoratu ekipie rządzącej.  To jest pomoc na teraz i zaraz, tak, aby słupki poparcia nie spadły lub spadły jak najmniej.

Kluczem do tej "pomocy" są wyniki sondaży wyborczych.

Opublikowano
13 minut temu, PioBin napisał:

Wsparcie dla odbiorców indywidualnych: od każdej zakupionej tony węgla na fakture/paragon można byloby odliczyć 1000zl od podatku.

W jaki sposób to odliczysz tym na emeryturach co mają 1200 na rękę. Ile miesięcy / lat będzie im to odliczane ?. Sam mam takich w rodzinie kilku.

Opublikowano

Nie odlicza bo za niskie emerytury i podatek od emerytury, to „wyplace” na koniec roku ta „brakujaca” różnice. „Bedzie 15 emerytura”

Opublikowano (edytowane)

A co im po tym dodatku w styczniu jak zimno zaczyna się we wrześniu, a opał trzeba kupić już teraz ?

Kolejna sprawa. Ile te 3000 będzie warte w styczniu skoro teraz zgodnie z przeznaczeniem jest już 40% mniej warte niż tydzień temu ?

Edytowane przez daromega
Opublikowano

Trzeba pamietac ze nie ja narobilem tego bigosu w kwietniu tego roku bez pomyslu i bez zastanowienia sie co bedzie. Inflacji tez nie wydrukowalem. Nie jestem tez w polityce, ale „gram w szachy” i zanim cos zrobie w swoim domu lub pracy to zastanawiam sie jakie beda tego konsekwencje.

Zaproponuj inny swoj pomysl…

• Zgadzam się 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.