Krakus741 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Witam jaki układ zastosować ,aby jak najlepiej chronić powrót w kotle Sekom technix pel 15 kw dom 200m2 jeden obieg C.O + C.W.U . Sterownik to Argos pid max V2 . Cytuj
Krakus741 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor #2 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zapomniałem dodać że w całym domu grzejniki z głowicami termostatycznymi . Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Najlepszym zabezpieczeniem ale nie tanim jest sprzęgło plus zawór ATV z nastawą np.50C pełne otwarcie 60c.na powrocie do kotła.Sterowanie na grzejniki zawór trzydrogowy z siłownikiem.Zasobnik też wpięty przez sprzęgło. Cytuj
Krakus741 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Właśnie ta opcja wydała mi się najlepszą , ale właśnie zastanawiałem się czy zasobnik też wpięty przez sprzęgło . ATV wpięty przed sprzęgłem z użyciem pompy czy bez pompy ? Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 #5 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zasobnik najlepiej przez sprzęgło ,pompa zainstalowana między kotłem a zaworem ATV na powrocie. Cytuj
Krakus741 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Ok rozumiem dziękuję ,a naczynie przeponowe jakiej pojemności wybrać najlepiej ? I w ,którym miejscu wpiąć się do układu ? Na cały układ co i CWU wystarczy jedno naczynie ? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 #7 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Naczynia dwa jedno do co. ,drugie do cwu .Naczynie dobierz do wielkości zladu wody w instalacji co. i cwu .Naczynie do co zamontuj na powrocie do kotła,naczynie do cwu na zasileniu zasobnika .Naczynia około 10%wielkosci zladu wody w instalacji to będzie ok.Przy zasobniku 200L reduktor ciśnienia obowiązkowo lub za licznikiem na całą instalację w domu. Cytuj
Krakus741 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Czy ten schemat ,który narysowałem jest poprawny ? Czy zespół bps 957 będzie dobry czy to w ogóle ma sens czy lepiej zbudować coś takiego samemu ? Czy trzeba gdzieś jeszcze coś dołożyć ? Gdzieś brakuje zaworu zwrotnego ? Bądź zaworu odcinającego ? Cytuj
mac65 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 #9 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Jeśli stosujesz sprzęgło to 3 d jest zbyteczny . Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zawór zwrotny między kotłem a pompą,filtr siatkowy i zawór odcinający.zawory odcinające przy sprzęgle zasilenie i powrót.Naczynie do zasobnika montuje się na zimnej wodzie która zasilasz zasobnik z sieci wodociągowej. Cytuj
sambor Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #11 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Ale utrudniacie sobie życie i kieszenie drenujecie, wszystko już było na forum, dużo prostsze i sprawdzone w praktyce np to Oczywiście zamiast zaw 3-D z termostatem może być zaw 3-D z siłownikiem podpiętym pod automatykę kotła. Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #12 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Nie wiem co ma tu byc tańszego w tym rozwiązaniu ,oprócz wpięcia zasobnika przed sprzęgłem ,ale to rozwiązanie jest słabe. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #13 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 A jest słabe bo? Mnóstwo ludzi tak ma zrobione i jest ok. Ja mam cwu wpięte za sprzęgłem i też jest ok. Ale to jest standardowe rozwiązanie i powinien być jakiś temat w którym te wszystkie projekty są zebrane. Czyli grzejniki, podłogówka, mieszane instalacje, z solarami z PC itd. Wariantów nie będzie zbyt wiele, a nie trzeba będzie wałkować tego samego tematu na okrągło. Jedynym problemem pozostaną np przekroje rur i dobór kvs komponentów aby mieć odpowiedni przepływ w instalacji. Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #14 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Wiele ludzi niema żadnej ochrony powrotu i też jest ok.Dla ciebie jest ok nie dla mnie. Cytuj
Krakus741 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor #15 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 12 godzin temu, Paweł1979 napisał: Zawór zwrotny między kotłem a pompą,filtr siatkowy i zawór odcinający.zawory odcinające przy sprzęgle zasilenie i powrót.Naczynie do zasobnika montuje się na zimnej wodzie która zasilasz zasobnik z sieci wodociągowej. Po co montuje się naczynie na zasilaniu z zasobnika z sieci ? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #16 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Aby przejęło ciśnienie wytworzone w zasobniku podczas nagrzewania go przez kocioł i nie otwierał się zawór bezpieczeństwa który też sie montuje ,tak w skrócie. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #17 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Paweł1979 napisał: Wiele ludzi niema żadnej ochrony powrotu i też jest ok.Dla ciebie jest ok nie dla mnie. Przecież tutaj ochrona powrotu jest zrobiona na zaworze termostatycznym 3D. A to że na chwilę siądzie temperatura na kotle jak włączy się pompa cwu nie jest problemem. Zobacz na kanale @Jockey jak to się zachowuje. Spadek jest tylko chwilowy, kocioł momentalnie wskakuje na wysoką modulację i ładnie wszystko hula. Cytuj
Krakus741 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor #18 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Znaczy ja wiem do czego służy naczynie ,ale dlaczego akurat na zasilaniu z sieci ? Tam najlepiej odbierze to ciśnienie ? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #19 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Membrana w naczyniu dłużej pożyje. 15 minut temu, mkwapisz napisał: Przecież tutaj ochrona powrotu jest zrobiona na zaworze termostatycznym 3D. A to że na chwilę siądzie temperatura na kotle jak włączy się pompa cwu nie jest problemem. Zobacz na kanale @Jockey jak to się zachowuje. Spadek jest tylko chwilowy, kocioł momentalnie wskakuje na wysoką modulację i ładnie wszystko hula. Kolega pytał o jak najlepsze zabezpieczenie kotła to mu zaproponowałem. Cytuj
Kordjano Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #20 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Do takiej instalacji sprzęgło jak dla mnie zbędne , Ale jak musi być to zrobił bym jak @sambornarysował grzane cwu prosto z kotła . Cytuj
Krakus741 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor #21 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 W dniu 25.08.2021 o 08:41, sambor napisał: Ale utrudniacie sobie życie i kieszenie drenujecie, wszystko już było na forum, dużo prostsze i sprawdzone w praktyce np to Oczywiście zamiast zaw 3-D z termostatem może być zaw 3-D z siłownikiem podpiętym pod automatykę kotła. Czy w tym schemacie cwu będzie chodzić bez problemów w trybie letnim bez szkody dla kotła ? Cytuj
mkwapisz Opublikowano 26 Sierpnia 2021 #22 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Nie wiem jak jest na pelletowym sterowniku, ale na ekogroszku skzp02 przestrzeliwuje zadaną temperaturę o 5C, wygasza palnik i wyłącza pompę w obiegu kotłowym. Kocioł powoli stygnie do temperatury zadanej, po czym sterownik znowu odpala palnik i pompę kotłową. Czyli mówiąc krótko utrzymuje cały czas wysoką na nim temperaturę. Gdy temperatura na cwu spadnie poniżej zadanej, uruchomiona zostanie pompa cwu, temperatura na kotle zacznie spadać i sterownik w końcu odpali palnik i pompę kotłową. Nic tutaj nie może powodować problemów. Cytuj
Krakus741 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor #23 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Ok rozumiem , a możecie doradzić jeszcze jakie pompy kupić do instalacji jakie te dwie sztuki z ręcznym nastawem i jaka z autoadaptem oczywiście coś z wyższej półki żeby trochę pochodziło . Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
mobopx Opublikowano 28 Sierpnia 2021 #24 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 25.08.2021 o 08:41, sambor napisał: Ale utrudniacie sobie życie i kieszenie drenujecie, wszystko już było na forum, dużo prostsze i sprawdzone w praktyce np to Taki schemat zapobiega załączaniu się 2 pomp (cwu + kotłowej) do grzania wody w trybie letnim, a czy są jakieś plusy montażu CWU przed sprzęgłem w przypadku posiadania instalacji solarnej? Mam zbiornik 300l i w tym sezonie letnim nie rozpalałem specjalnie "na wodę" ani razu. Solar spisał się na medal 😏 Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez mobopx Cytuj
Tedisan Opublikowano 30 Sierpnia 2021 #25 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Czy sprzęgło jest tu konieczne?: co do drenażu kieszeni- ~400 PLN zostaje :-) W dniu 25.08.2021 o 08:41, sambor napisał: Ale utrudniacie sobie życie i kieszenie drenujecie, wszystko już było na forum, dużo prostsze i sprawdzone w praktyce np to Oczywiście zamiast zaw 3-D z termostatem może być zaw 3-D z siłownikiem podpiętym pod automatykę kotła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi