Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autor zapomniał o sprawności. W moim przypadku 2100 pln/tonę węgla to bariera opłacalności taniej taryfy. 

Opublikowano

Przynajmniej się wyjaśniło dlaczego gazu na ogrzanie domu 100m2 u mnie idzie 15000kWh, a prądu 11000kWh.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.08.2021 o 14:23, HarryH napisał:

Może lepiej dodać gotowca ? Dogrzewacz układu c.o. Strzelec - Elterm

Witam. Właśnie zakupiłem podobne rozwiązanie, firmy Elektromet, z grzałką 2 kW. Mam jednak pewne wątpliwości, gdzie lepiej zamontować grzałkę - na zasilaniu, czy na powrocie i dlaczego właśnie tak ?  Kocioł kondensacyjny vaillant ecoTec plus VC PL 146/5-5. Ogrzewanie to podłogówka + grzejniki ( przewymiarowane ), zrealizowane na jednym wspólnym obiegu. W ustawieniach pieca znalazłem opcję, żeby pompka obiegowa pracowała cały czas ( co powoduje, że nie muszę zakupywać dodatkowej ). Jest tam również opcja wyboru, czy piec ma być sterowany temperaturą zasilania lub powrotu. Chciałbym to zrobić " z głową", żeby elektronika pieca nie głupiała. Grzałka ma termostat z 3 ustawieniami mocy ( 20, 45, 75 stopni ). Będę wdzięczny za sensowne podpowiedzi. ( może należy coś dokupić, jakiś sterownik, czujnik, itp  )

Opublikowano

Najlepiej żeby była na zasilaniu rozdzielaczy wtedy te 2kW zginie bez śladu kwestia jak sterować żeby przypadkiem nie robiło się za gorąco.

Opublikowano

Niestety nie mogę edytować poprzedniej wiadomości, ale różnica jest wyłącznie taka, że grzałka ma jednak ustawianie mocy płynnie, a nie tylko w 3 pozycjach. Jednak taki termostat trudno wyregulować odpowiednio. Tak jak napisałeś, też mnie nurtuje ten problem ze sterowaniem - może ma ktoś to już jakoś rozwiązane ?

Opublikowano

Przecież można takie rozwiązanie zrobić samodzielnie i zastosować grzałkę która ma zakres pracy 30-80*. Regulacja płynna pokrętłem.

Opublikowano
Godzinę temu, Przemyslaw85 napisał:

Regulacja płynna pokrętłem.

Plynne to bedzie jedynie pokretlo ale nie temperatura za grzalka.

Jak „plynnie” sterować to tylko grzalka + ssr  + sterownik pid z wyjsciem pwm.

Opublikowano

Termostatem na grzałce tego nie regulujesz - termostat na grzałce jest tylko w razie co żeby woda się nie zagotowała.

Tam potrzebne oddzielne sterowanie jeśli chcesz mieć możliwość utrzymać jakiś tam komfort.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem, grzałka bez jakiegoś sterowania mocą i bez bufora nie ma sensu. 

Albo inwestować w sterowanie, albo w bufor. Ja wybrałem to drugie (niestety trochę za małe).

Opublikowano
W dniu 15.09.2022 o 13:09, szakallo napisał:

Coś takiego chyba powinno dać radę i nie kosztuje krocie

Trochę duży ten klocek. Ja mam coś takiego.

https://allegro.pl/oferta/grzanie-cieplej-wody-cwu-z-fotowoltaiki-pv-tanio-9658318961

Grzałki nie steruję bezpośrednio, tylko przez standardowy przekaźnik zamontowany na szynie.

W ten sposób sterownik nie dostaje w doope, a jak padnie przekaźnik, to koszt o wiele mniejszy.   

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Ja właśnie zamontowałem grzałkę do sprzęgła. Tzn można dokupić z firmy elterm gotowca, jednak u mnie było sprzęgło wiessmann. Elterm ma inne rozstawy przyłączeniowe i nie pasował. Pogrzebałem w żelastwie w garażu i zrobiłem całe nowe sprzęgło z króćcem 5/4 cala pod grzałkę. Zrobiłem je takie samo jak oryginalne sprzęgło także cały ocieplający "garniturek" pasuje jak ulał. Grzałka na start 2kw (taką miałem) z termostatem. Jednak by zabezpieczyć dodatkowo przed przegrzaniem zrobiłem nową skrzynkę elektryczną a w niej po kolei: bezpiecznik B10- stycznik 1 fazowy (cewka stycznika podłączona do pompki obiegowej czyli pompka on - stycznik on, pompka off- stycznik off)- podlicznik energii- (tutaj mam zamówiony włącznik termiczny z sondą którą włożę do rurki w sprzęgle)- gniazdo na szyne. Jak narazie działa bez włącznika termicznego. Testuję i sprawdza się. Potestuję dłużej to podzielę się szerszą opinią. Parę zdjęć do wglądu wrzucam. Czarne to sprzęgło wiessmann, szare moja samoróbka. Gdzieś tą nadwyżkę fotowoltaiki trzeba wykożystać.

Swoją drogą już kiedyś dokupiłem mały bojlerek 1,5kw i wpiąłem go do powrotu pompy obiegowej cwu. Mój zasobnik nie ma możliwości zamonrowania grzałki. Zużycie gazu spadło o 2-3m3 na dobę. Nie wieżyłem że sama cyrkulacja cwu potrafi mieć takie straty. Polecam to rozwiązanie, sprawdza się. Wrzucę też zdjęcie.

Gotowe20230112_155122.thumb.jpg.bfc66810c49d457712cfb8e8e6e0ccc7.jpg20230112_155111.thumb.jpg.8affdb104031a393d7df911974b2a035.jpgelektryka20230112_113602.thumb.jpg.39cc82485ee0ec5b2da0e83f2e5cc5db.jpgzamontowane moje sprzęgło

20230107_173304.thumb.jpg.76c7f49ff91a5f911237880959b677bf.jpgoryginalne sprzęgło

20230107_093354.thumb.jpg.ac27369a93fc67932b60668d7329ebdf.jpgżelastwo

20230112_155122.thumb.jpg.bfc66810c49d457712cfb8e8e6e0ccc7.jpg

20221001_165153.jpg

Opublikowano

U mnie cyrkulacja siedzi w warstwach styropianu podłogowego od góry i od dołu ma 4cm styropianu a mimo tego uważam że działająca cyrkulacja zjada więcej energii w lato niż sama woda cwu zużywana w domu. Robiłem taki eksperyment z licznikiem i grzałką w boilerze.

Opublikowano

Zrób sobie pompę cyrkulacyjną na czujnik ruchu. Wchodzisz do łazienki zaczyna pracować, wychodzisz wyłącza się.

To ciągłe mielenie wody pompą nie ma ekonomicznego sensu.

Opublikowano
10 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Zrób sobie pompę cyrkulacyjną na czujnik ruchu. Wchodzisz do łazienki zaczyna pracować, wychodzisz wyłącza się.

U mnie 2 łazienki, 2 kuchnie,  pralnia z wanną, umywalka w warsztacie, umywalka w kotłowni czyli 7 czujników bym musiał mieć. 5 domowników, każdy się przemieszcza. Czyli pompa by i tak mieliła większość czasu. Jak wejdziesz do łazienki umyć ręce, włączy się pompa i zanim dopompuje ciepłą wodę do umywalki to trochę czasu minie. U mnie cyrkulacja chodzi od 6.30 do 22 godziny. Niestety luksus musi kosztować.

Opublikowano

Do umycia rąk, to jeszcze szczegół ta ciepła woda, ale czekać na ciepłą do kąpieli to jest irytujące.

W sumie masz jednak trochę racji. Nie zawsze to się sprawdza w 100%