Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Noszę się z zamiarem wymiany mojego ogzrewania, obecnie to ekogroszek. Szukam czegoś bezobsługowego. Nie mam możliwości zamontowania kotła na gaz, pellet też mnie nie satysfakcjonuje. Co w ogóle myślicie o pompach wysoko....? Dodam że mam stary system grzania. Tz grzejnikowy, nie chce montować podłogowego, zresztą byłoby z tym pierd....Wymiana grzejników też tak sobie m. in. dlatego że jest ich nawalone po całech chałupie.  Obecnie spalam 3-4 tony,  eko... na rok, dom 100m2. Ogólnie nie zależy mi żeby zaoszczędzić na rachunkach, jak wyjdzie podobnie będę zadowolony. Na inwestycje też mam odłożone ok. 25k. Kwestia czy te pompy dają rade? Może ktoś z was ma już takie rozwiązanie? Ewentulnie mogę jeszcze zamontować jakieś 'dogrzanie' elektryczne czy coś w tym rodzaju.

Gość berthold61
Opublikowano

Kołton robi pompy wysokotemperaturowe ale najtańsze ona raczej nie są .

Opublikowano

4 tony eko i pompa ciepła. To może Cię trochę "pociągnąć". Ja spalał ok 2,3-2,5t i szacuję, że po montażu pompy (grzanie do ok 35-40*C) zapłacę jakieś 3,5tyś za prąd w sezonie.

U Ciebie dużo więcej eko i temperatura większa. Zrób sobie jakiś bilans cieplny budynku online i przekalkuluj. 

Opublikowano

Hallo!

Mam dostęp do opomiarowanej pompy ciepła  LG HT. poprzedni sezon grzewczy wykazał średni COP  rzędu   2,15. cały czas pracuje na temp. zadanej 67 stopni.

wyniki z ciepłomierza i podliczników prądu. Skoro  Lobit spali 4 tony ekogrochu to ma wkład do kotła 4000x26 MJ, zakładając rewelacyjną sprawność kotła 50%  to na ogrzewanie domu potrzeba niecałe 15000 kWh ciepła. Przy COP pompy 2,15  da to 7000 kWh pobranej en. elektrycznej. Przy średniej cenie 40 groszy za 1kWh / II taryfy?   wyda 3000 zł na eksploatację pompy.

niestety LG dość droga  bo pewnie ze 30 tysi.

Myślę , ze ta pompa pracująca u Lobita na pewno zużyje mniej energii, bo na pewno będzie pracować na niższym zakresie temp. zadanej. strzelam, że 50 stopni średnio będzie wystarczające.

Ten LG pracuje czwarty sezon - bez najmniejszych problemów.

POzdro

Opublikowano

Jak na tak mały metraż to duże spalanie. Pytanie zasadnicze jakie temperatury na grzejnikach musiałeś utrzymywać w największe mrozy aby dogrzać dom?

Jeśli w mrozy do -20 na grzejniki szło około 50 stopni to ok. Jeśli musiałeś podać 55-60 stopni to  średnio się one nadają do pompy ciepła.

Opublikowano

Teraz spokojnie mi wystarcza 55 stopni, zakręcone pare grzejników, bo mam dużo małych w domu, ale w mrozy -10 i dalej 62 minimum.

@dorechoPompa 30k z robocizną?

Opublikowano

Gdyby udało się znaleźć przyczynę dużych ubytków ciepła to dało by się zejść z temperaturami na grzejnikach. Może być również tak że na grzejniki idzie bardzo mały przepływ, ustawiasz wysoka temperaturę a grzeje tylko kilka centymetrów góry grzejnika.

Na chwile obecna na Twoim miejscu bym się nie zdecydował na pompę ciepła. Albo musisz liczyć się z wymianą grzejników na większe.

Gość berthold61
Opublikowano

Rewelacyjnie było by jak dało by się zrobić podłogówkę to koszt spadnie o połowę ale niestety nie wszędzie się da zwłaszcza jak już się mieszka .

Opublikowano

Taniej wyjdzie zrobienie małej relokacji grzejników z większych pomieszczeń do mniejszych i dokupienie kilku brakujących sztuk.Zabieg chyba nieskomplikowany a dający spore zyski na grzaniu z niska temperaturą niezależnie czym będziemy grzać.Popieram też kolegę który radzi sprawdzić jaki jest teraz przepływ przez grzejniki,gdyż mogą pracować może z połową swojej wydajności przy zbyt małym tempie przepływu.

Opublikowano

co to znaczy pompa wysokotemperaturowa ?

75st ?

po co takie wyskoie parametry

wnioskuję że potrzebujesz standardowej pompy takiej do 50st lub max 60 st

Opublikowano (edytowane)

On potrzebuje pompy która da mu ~55*C na zasilaniu, nie czepiaj się słówek, to już jest dużo, dla pompy (w stosunku do sprawności).

Jak chcesz napisać coś, to najlepiej coś mądrego !

Edytowane przez o6483256
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W ogóle w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania wody pompą ciepła dobrze zainwestować w urządzenie od blueboson, które wpływa na parametry wody tak, że łatwiej się on nagrzewa, mniej osadza się kamień i inne zanieczyszczenia na instalacjach.