Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zakończeniu sezonu grzewczego chcę założyć pompę na powrocie w celu ochrony powrotu. Teraz chroni cwu ale zakładam fotowoltaikę i cwu będzie elektrycznie i dlatego chcę przerobić instalację . Dołączam schemat instalacji.

post-18578-0-93133100-1483313955.jpg

Opublikowano (edytowane)

Instalacja jak w załączniku.Teoretycznie przy tak dużych średnicach rur i zaw 4D 2" obieg kotłowy powinien działać bez dodatkowej pompy,tylko żeby nie było tyle kolan.Rozumiem że bojler wylatuje całkiem z obiegu śmieciucha po modernizacji

4DD.jpg

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Bojler zostaje tylko będzie podłączany sporadycznie, bo będzie grzane prądem z fotowoltaikę. A tą pompę na powrocie to należy podłączyć na baypasie czy bezpośrednio.

Opublikowano

Ja bym spróbował zostawić ten obieg kotłowy na grawitacji, kocioł ma stosunkowo niedużą moc w stosunku do średnic.

Wystarczy tylko zminimalizować długość obiegu kotłowego i powinno działać nawet bez pompy.

Może CW też na grawitacji ?

Opublikowano

Nie da się skrócić obiegu kotłowego. Musi być pompa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze mam takie pytania 

- czy jak będą dwie pompy na zasilaniu i na powrocie nie będą na wzajem zakłócały pracy 

- czy mogę zastąpić rury wychodzące z pieca 2 całe zastąpić na 1 cal.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sati napisał:

Jeszcze mam takie pytania 

- czy jak będą dwie pompy na zasilaniu i na powrocie nie będą na wzajem zakłócały pracy 

- czy mogę zastąpić rury wychodzące z pieca 2 całe zastąpić na 1 cal.

Jakie dwie pompy na zasilaniu?Ja takowych nie widzę przynajmniej na schemacie załączonym przeze mnie.Na zasilaniu jest tylko pompa do bojlera i pompa za 4D

Jak bardzo chcesz to mozesz zamienić na 1" tylko po co? Po zamianie już obowiązkowo pompa na powrocie z zaw.4D bo grawitacja nie zadziała

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Chodzi mi o tą pompę która jest dostawioną na powrocie. Czy  ta pompa i ta która jest na zasilaniu nie będą zakłócały sobie pracy. 

Teraz i tak nie ma szansy na grawitację. A chcę wymienić rury dlatego że będę kasował w jednej piwnicy zasilanie ponieważ muszę nowy pion pociągnąć do podłogówki.  Stąd moje pytanie o wymianę już pozostałych w jednej piwnicy, a zarazem to mniej wody w obiegu.

Opublikowano

Tak pompa za 4D to zasilanie i to co dorysowałeś to ma być powrót i te pompy pytam czy nie będą się zakłócały. A dodatkowo na podłogówkę pociągnę odejście przed 4D na którym będzie zawór mieszający i pompa do podłogówki. 

Opublikowano

Ale dlaczego tak?

Na grzejniki daje niską temperaturę.

Ja chciałem podłączyć się przed 4d. Temp  na zawór mieszający pójdzie jaka jest na piecu, i to będzie chyba dobre dla podłogówki.

Teraz mam w łazience podłogówke podłączoną do pionu od grzejnika i jak idzie temp jak teraz na grzejniki 35  to podłoga grzeje ledwie. A jak pójdzie zasilanie  jak na kotle 52 to będzie cieplejsza.

Opublikowano (edytowane)

Żle się wyraziłem 52 st do zaworu mieszającego a dalej na podłodze 35 stopni.

Edytowane przez sati
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o opinie który z dołączonych schematów jest lepszy. Jeśli coś nie jest tak to proszę o uwagi i poprawę schematu. Piszę w tym temacie z uwagi żę w moim pierwszym poście jest mój obecny schemat który funkcjonuje.

schemat 3D.pdf schemat 4D.pdf