Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ile spalacie pelletu (pellet vs ekogroszek)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Tak mnie ciekawi, ale nie znalazłem nigdzie.

Pytanie do użytkowników co zmienili kotły z ekogroszku na pellet.

Jak wam się zmieniło spalanie? Ile spalaliście groszku a ile spalcie teraz pelletu.  Internety podają , że jak spalałeś 4 tony groszku to spalisz 6 ton pelletu. Wiem, że jest dużo zmiennych typu automatyka, sterowanie itd.Ale naprawdę zużycie wzrasta o 40-50%? Wiem, że pellet mniej kalorii, ale aż tyle?

Jak to wygląda w praktyce?

Dziękuję

Opublikowano

W praktyce wygląda różnie , u jednych dobrze u drugich gorzej zależy jak efektywnie ktoś palił groszkiem a jak pali po zmianie na pellet .

Opublikowano

Ale ja się trochę wspomagałem PV. Rok do roku spaliłem mniej pelletu niż węgla. CWU latem grzałem panelami foto. A nie kisząc węgiel. Sam sezon to można powiedzieć, (wspomaganie PV , czyli dogrzewanie bufora jak była pogoda)że wyszło mniej więcej to samo. 2615 kg pelletu.  Ostatnia zima była co prawda lekka, ale sezon długi. Grzałem od 8 września do 28 maja. Czyli 264 dni grzania. Paląc ostatnie zimy, też lekkie węglem paliłem 2200 - 2400 kg ale sezon najpóźniej kończył się w połowie kwietnia. 

Podejrzewam, że nie mając bufora, sondy lambda, pogodówki i mając do tego jakiegoś śmieciucha z dostawionym palnikiem zużycie byłoby na pewno wyższe. 

Edit: I jestem też mocno przekonany, że mając jakiegoś dobrego włocha w kotłowni, spaliłbym mniej.

Edytowane przez Outsider