Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Mam tylko tryb, dzień/noc, ale ręcznie mogę przestawić temperature, teraz żądana ustawiona jest na 30

• Odpowiedzi 112
  • Wyświetleń 17.9 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Jeżeli prawda jest ze CAŁA podłoga ma 29’C a w domu jest zimno (21,5’C) to nie ma potrzeby zajmować się ogrzewaniem tylko chłodzeniem tego domu. No chyba ze mamy tu do czynienia z podłogą kwantową -

• Tuataj widac na wykresie ile czasu zajmuje podłogówce podniesienie temperatury , około 7 rano temperatura zaczęła iść w dół   do godz 9 spadła o około 0,8*C  ,  widać również że jak była tendencja spa

• No właśnie siłowniki pozamykane  więc jak to ma grzać , brak baypasa , pompę spalisz  Podejrzewam że tam wszystko jest OK tylko użytkownik nie umie grzać  Sprawdz czy jak na regulatorze jak

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jeżeli prawda jest ze CAŁA podłoga ma 29’C a w domu jest zimno (21,5’C) to nie ma potrzeby zajmować się ogrzewaniem tylko chłodzeniem tego domu.
No chyba ze mamy tu do czynienia z podłogą kwantową - ona ma 29’C tylko wtedy gdy mierzymy jej temperaturę[emoji1].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Zobaczymy jutro co pokaże termowizja

Opublikowano

przydałaby się jeszcze   wizja lokalna ?

Opublikowano
  • Autor

Przydałaby się ? zapraszam, zwracam koszty plus za usługę. 

Osiągnięta temperatura 22.5 na regulatorze, na rtęciowym termometrze 23.5

Czy to, że siłowniki zamykają całą sekcję po dogrzaniu i przepływ jest zerowy ma wpływ na szybsze wychłodzenie pomieszczeń? 

Opublikowano

No sam sobie odpowiedz. Jak myślisz gdy nie dostarczasz ciepła to co się dzieje z rozgrzana podłoga?? Już ci tu pisano jak dobrze pamietam ze podłoga powinna mieć przepływ cały czas najlepiej co najwyżej z niższa temperatura aby nie dopuścić do ciągłego rozgrzewania i stygnięcia.

I zastanów się czym się różni ten test od tych co mówiłeś ze już je wcześniej robiłeś i nie przynosiły efektu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Tym tylko, że na regulatorach ustawiłem maksymalną temperaturę. Myślę, że duży wpływ miało wyczyszczenie zaworu trójdrożnego, po którym przepływy zwiększyły się o 100%

Opublikowano
Godzinę temu, Przemo107 napisał:

Czy to, że siłowniki zamykają całą sekcję po dogrzaniu i przepływ jest zerowy ma wpływ na szybsze wychłodzenie pomieszczeń? 

Oczywiście, że ma wpływ, dlatego sterowanie temp w pomieszczeniach powinno być bez wyłączania grzania, co najwyżej obniżenie temp wody( trudne)

lub zmniejszenie jej przepływu ( raczej nie możliwe do realizacji).

Byłoby lepiej jakby sterowanie kotłem i ogrzewaniem było zrobione na automatyce producenta kotła.

Wtedy by coś z tego było.

Jeszcze możesz sprawdzić czy zaw 3-D jest prawidłowo założony tj wejście - wyjście zgodnie z opisem.

Edytowane przez sambor

Opublikowano
15 minut temu, sambor napisał:

lub zmniejszenie jej przepływu ( raczej nie możliwe do realizacji).

Siłownik sterowany sygnałem PWM zamyka się bardzo powoli i bardzo powoli się otwiera ( w zależności od wypełnienia sygnału ) , skutkuje to właśnie powolnym zmniejszaniem przepływu oraz powalonym zwiększaniem , dobry regulator moduluje pracą siłownika tak że stany całkowitego zamknięcia nie są długie  .

20 minut temu, sambor napisał:

Oczywiście, że ma wpływ, dlatego sterowanie temp w pomieszczeniach powinno być bez wyłączania grzania, co najwyżej obniżenie temp wody( trudne)

Obniżenie  temp wody ,  3d z siłownikiem zamiast tego ATM z funkcją regulacji pogodowej , albo pogodówka  na kotle ,  jednak z regulatorami stały parametr na OP dobrze się sprawdza .

Na pierwszej stronie zadałem kilka pytań do autora ,  nie odpowiedział praktycznie na żadne 

Z tego co podaje producent tych regulatorów maja one algorytm , najprawdopodobniej należy je po prostu ustawić  aby modulowały pracą siłownika , wspominałem o tym że autor tematu najprawdopodobniej tego nie potrafi lub posiada model bez algorytmu bo tai też jest , jednak ze zdjecia samego regulatora nie da się rozpoznać jednoznacznie jaki to model .

Wczoraj zrobiłem test w jednym z moich pokojów , mianowicie zmieniłem temp. zadana z 22.5 na 24 przy zasilaniu 30* ( stałej za zaworem pilnuje siłownik ) , jak widać na poniższych wykresach po kilku godz temp wzrosła nieznacznie  , około 0,3 *C uzanłem że w tym pokoju z tego 30* jest to maksymalna temperatura jaką mogę uzyskać , zatem podniosłem parametr aż o 5* do 35* , po kilku godzinach temp. wzrosła do 23* można powiedzieć ze startowała z 22.4.

Pokój ten ma małą powierzchnie grzewczą , ( duże biurko , regał na dokumenty ) , oraz panele na podłodze 

dodam tylko że moją automatyka ( siłowniki) utrzymywały " precyzjnie " ( z bledem do 0,2*C ) temperature w innych pomieszczeniach , pomimo tego że temp zasilania wzrosła o 5*C , 

Przed 8 skończył sie eko -groch w zasobniku ( celowo) pózniej było czyszczenie kotła 

biuro.jpeg

biuro2.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Nie odpowiedziałem Ci na te pytania bo nie znam odpowiedzi, nie wiem jaki to model regulatora, po historii zamówienia mają to ustalić w sklepie i oddzwonić 

Opublikowano

w poscie 109 przez pomyłkę wstawiłem nie ta grafikę , 2 grafika miała byc ta 1807977398_biuro2(2).thumb.jpeg.4ba0f61d74829f02a1ba94fb8f511fce.jpeg

Edytowane przez ameno25

Opublikowano
  • Autor

Kolega ze straży, niestety nie przyjechał z termowizją bo akurat pojechała "na pożar" przywiózł tylko ten termometr laserowy tylko bardziej wypasiony, z ekranem itd. Ale powiem wam szczerze, że sprzęt ma tyle funkcji i ustawień, że nie wiem czy to dobrze pomierzył. W skrócie podłoga średnio 24 stopnie, ściany 23, sufit 22-23. Ogólnie sprawdziliśmy całe mieszkanie i wszystkie newralgiczne punkty. Znalazło się kilka miejsc o temp. 12-16 stopni: północno zachodni róg budynku, drzwi wyjściowe tzn. szczeliny przy drzwiach i okolice okien (boki i parapety). Innych miejsc z szokująco niskimi temperaturami typu 9 stopni nie było. Obiecał zjawić się z termowizją jak tylko będzie dostępna, myślę, że będzie bardziej miarodajna i przejrzysta.

W tej chwili mam 20.5 stopnia, wymiękam, a to pewnie dlatego, że z maksa na zaworze trojdroznym zszedłem na 3,5 z tego względu, że w dzień podłoga zrobiła się wyczuwalnie ciepła i żona zaczęła narzekać na ból nóg, nie pierwszy już raz niestety. 

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie, ale niestety problemu nie udało się rozwiązać. Pozostaje mi wydzwonić kolejnego instalatora, może wreszcie zdiagnozuje problem.