carinus Opublikowano 19 Lutego 2023 #151 Opublikowano 19 Lutego 2023 Jeśli poruszyłeś temat chleba, to ponownie wróciłem do pomysłu wypieku własnego chleba tylko na zakwasie. Trochę więcej poczytałem i zaczynam dochodzić powoli do wprawy. Dobrze wróży fakt, że ten chleb nie pleśnieje nawet po tygodniu od wypieku. 1 Cytuj
berthold Opublikowano 19 Lutego 2023 #152 Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) Chleb z mąki świerszczy ? to nowość lewaków ale nie dopowiedzieli że skorupki tego robactwa są trujące dla ludzi , ciekawe jak taki chleb z takiej mąki im smakuje. pewnie znów kogoś uraziłem więc do kosza . Edytowane 19 Lutego 2023 przez berthold Cytuj
carinus Opublikowano 19 Lutego 2023 #153 Opublikowano 19 Lutego 2023 To nie jest pomysł lewaków, to sama natura. Nawet nie wiesz ile różnego rodzaju robactwa zjadasz w formie pośredniej lub bezpośrednio z pożywieniem. 1 Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 19 Lutego 2023 Autor #154 Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) Statystycznie na jednego 10 minut temu, carinus napisał(a): ,,, Nawet nie wiesz ile różnego rodzaju robactwa zjadasz w formie pośredniej lub bezpośrednio z pożywieniem. Statystycznie na jednego Polaka przypada 50 kg rocznie. ps. Mam nadzieję, że szanownym forumowiczom nie popsułem niedzielnego obiadu. Edytowane 19 Lutego 2023 przez Witek-z-Ulicy Cytuj
carinus Opublikowano 19 Lutego 2023 #155 Opublikowano 19 Lutego 2023 Chyba nawet dodałeś pewnego rodzaju smaczku. Cytuj
Fozgas Opublikowano 19 Lutego 2023 #156 Opublikowano 19 Lutego 2023 5 godzin temu, carinus napisał(a): ... wróciłem do pomysłu wypieku własnego chleba tylko na zakwasie. Tu odczytano kolejne pytanie: Czy z tej „rewolucyjnej” mieszanki będzie tak samo udany domowy wypiek? Może ktoś wie więcej. Przy tej okazji można by właśnie poruszyć temat jakości mąki. Jak wpłynie to na ceny „zwykłej” bądź „czystej” mąki? No i najważniejsze pytanie: Z jakich powodów ta „rewolucja”? 5 godzin temu, berthold napisał(a): ...to nowość lewaków... Należałoby docenić bezpośredniość, lecz trzeba by też przy tym zastanowić się czy tak mówiąc, powtarzając przy byle okazji, nie "nasiąkamy"? Czy już nie dość podłych obyczajów, grubiańskiej wesołkowatości, która przemogła powściągliwość i naturalny wstyd ludzi cywilizowanych, zamieniając nawet miejsca szczególne, w targowiska pyszczącej chytrości? Dając przyzwolenie na tego rodzaju standardy uczestniczymy poniekąd, w utrwalaniu przewrotnej gry układanej jakby dla tumanienia ludzi szczerych w swym pojmowaniu świata, tego co zwykłe, powszednie i tego co szczególne, wyjątkowe, sprowadzając wszystko do zamieszania, sprzedajnego, "totalnego odlotu" – jak to mówią młodzi. Cytuj
carinus Opublikowano 19 Lutego 2023 #157 Opublikowano 19 Lutego 2023 Te dodatki mączne, gdyż jest to tylko dodatek do mąki, ma chyba na celu zbilansowanie naszej diety tańszym w produkcji nośnikiem pewnych potrzebnych nam substancji. Sam staram się teraz wyszukiwać sprzedawców mąki niestandaryzowanej i używam konkretnych szczepów kwasu mlekowego do wypieku chleba. Bardziej cieszy mnie zjedzenie własnego wypieku, pomimo że nie jest tak ładny jak sklepowy, ale smakuje różnie dobrze. Ważne że jestem w stanie zrobić coś do zjedzenia uniezależniając się od wyrobów manufaktury piekarniczej. Cytuj
Fozgas Opublikowano 19 Lutego 2023 #158 Opublikowano 19 Lutego 2023 Jest teorii o mące, ponoć to klucz do udanych przepisów a także zdrowej diety w tym zakresie. Jeśli autor tematu pozwoli to rozszerzymy trochę pogaduchy, ciekawią zadania innych, domowych piekarzy. Na razie o mąkę z domowych gospodarstw (od rolników), nie jest trudno. Warto jednak mieć też młynek do zboża. Cytuj
Fozgas Opublikowano 20 Lutego 2023 #159 Opublikowano 20 Lutego 2023 Przeglądając pierwszy z brzegu artykuł (na temat wspomnianej wyżej mieszanki ), nie można doszukać się pilnych powodów takich działań. Poza ogólnymi twierdzeniami, pewnym wydaje się jedno: korzyść przy wytwarzaniu i produkcji. Na forum, gdzie przywykło się opierać na wyliczeniach, pomysł taki musi okazać się bardziej ideą. Oby wbrew oczekiwaniom takie eksperymenty na końcu nie przyczyniły się do drożyzny i głodu, któremu przynajmniej w tej części świata jakoś zaradziliśmy. By więc nie wyjść poza ramy zwykłej pogaduchy, w myśl: "nieistotne jak się mówi, ważne że się mówi”, lepiej będzie przypominać sobie ustalone prawa, które nadają porządek, bo z niego też wynikają. Będzie z korzyścią dla tak zwanego ciała i ducha. - Dieta powinna być w miarę prosta. Nie mieszać ze sobą produktów, które w połączeniu przyczyniają się do osłabienia zdrowia. Zazwyczaj potrzeba czasu, by skutki stały się widoczne, odczuwalne. - Tak zwane białe pieczywo nie jest korzystne, lepsze z mąki razowej. Obecnie to już chyba nie nowość, artykułów na ten temat jest moc. - Jeśli to możliwe, do wypieków używać wody miękkiej. - Ustalić rytm pieczenia domowego chleba. Przygotowanie zajmuje wtedy mniej czasu, efekty są coraz lepsze. Jako że chleb jest podstawowym pokarmem, najczęściej spożywanym, dbać o najlepszą jakość. Cytuj
carinus Opublikowano 21 Lutego 2023 #160 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zacząłem wypiek chleba w domu, ale z drugiej strony ograniczam jego spożycie traktując to jako zbędne źródło węglowodanów. Zmniejszyłem ilość cukru w diecie i pierwszy raz od równo roku czasu, nie przybieram na wadze w okresie zimowym. Zrzuciłem prawie 6-7kg i trzymam stałą wagę bez większych wyrzeczeń z mojej strony. Jem dwa posiłki dziennie, raczej mało obfite i deficyt kalorii daje znać o sobie. Pomyślałem nawet żeby mając automat do wypieku chleba, zrobić sobie chleb za zakwasie w automacie. Jego zaletą jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas wyrastania ciasta, tak potrzebnej żeby to trwało odpowiednio krótko, ale skutecznie zakwas zrobił swoje z mąką. Zakwaszam ciasto chlebowe metodą 3-fazową czystym zakwasem żytnim na mące chlebowej 750. Cytuj
sambor Opublikowano 21 Lutego 2023 #161 Opublikowano 21 Lutego 2023 Od kilku dobrych lat piekę chleb żytnio - pszenny na zakwasie żytnim + trochę drożdży - wychodzi całkiem niezły, choć piekarnik elektryczny, który posiadam niezbyt nadaje się do tego celu. Jednorazowo piekę ok 8kg chleba. Cytuj
Panstan Opublikowano 21 Lutego 2023 #162 Opublikowano 21 Lutego 2023 W piekarniku elektrycznym upieczesz też dobry chleb. Ja czasami piekę w elektrycznym na 240-210 *C,tylko na dodatkowe 15 min obracam go brzuchem do góry,wtedy jest ok. Do chleb pszenno-żytniego na zakwasie też dodaję trochę drożdży. W piecu chlebowym z kolei trzeba zachować "reżim piekarniczy" .Każdy taki piec jest inny (a mam 2) i tu rzeczywiście chleb zawsze wychodzi dobrze wypieczony,z fajną skórką. Do wypieku chleba używam mąki z młyna, ze swoją pszenicą nie dotarłem jeszcze do przemiału ( najbliższy młyn,mielący małe ilości zboża dla klienta indywidualnego jest dość daleko),a jeszcze 20 lat temu nie było z tym problemu. Cytuj
carinus Opublikowano 21 Lutego 2023 #163 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Korzystam podczas pieczenia z funkcji parowej w piekarniku, ale tak naprawdę mam ochotę kiedyś ulepić sobie taki mały piecyk chlebowy mieszczący kilka bochenków. Zauważyłem że robiąc ciasto w 1/3 zawartości mąki żytniej, muszę używać jednak foremek do pieczenią, gdyż bochenki wyrastające w koszyczkach, po włożeniu do piekarnika dosyć mocno opadają i robią się spłaszczone. Nie dodaję drożdży, kupiłem specjalny szczep bakterii mlekowych do zakwaszania mąki i do przechowania zakwasu stosuję tylko suszenie, bez trzymania tego w lodówce. Edytowane 21 Lutego 2023 przez carinus 1 Cytuj
sambor Opublikowano 21 Lutego 2023 #164 Opublikowano 21 Lutego 2023 Nie mam funkcji pieczenia na parze, więc do gorącego piekarnika wstawiam na dół garnek z gotującą sie wodą i dodatkowo co kilka minut pryskam na ściany piekarnika od wewnątrz. Też piekę tylko w foremkach, ale teraz chcę upiec coś na kształt bagietek lub bułek, więc bez zakwasu i bez żytniej mąki - zobaczymy co wyjdzie. Cytuj
carinus Opublikowano 21 Lutego 2023 #165 Opublikowano 21 Lutego 2023 Mnie naszła ostatnio ochota na zrobienie bułek też na zakwasie, coś w rodzaju grahamek z mąki razowej. Te czysto pszenne szybko czerstwieją i jak wcześniej pisałem, staram się unikać bezwartościowych węglowodanów bez czegoś treściwego w składzie. Cytuj
Kordjano Opublikowano 21 Lutego 2023 #166 Opublikowano 21 Lutego 2023 Ależ cie weszli na temat 😊 Jestem z wykształcenia piekarzem , głownie pracowałem jako piecowy. Obecnie robię co innego , ale od czasu do czasu piekę w domu chleb ,bułki , czasem picce , obecnie pieczywo zeszło na psy i od czasu do czasu mam ochotę na dobry chleb ,więc piekę . Piec kupiłem taki do piccy ,po remoncie kotłowni właśnie tam stoi , niedługo będę piekł to wrzucę zdjęcia. 1 1 1 Cytuj
carinus Opublikowano 21 Lutego 2023 #167 Opublikowano 21 Lutego 2023 Ale nam się trafił specjalista, liczę że coś podpowiesz jak poradzić sobie z niektórymi problemami. Cytuj
Fozgas Opublikowano 21 Lutego 2023 #169 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Panstan napisał(a): W piecu chlebowym z kolei trzeba zachować "reżim piekarniczy" .Każdy taki piec jest inny... Wspomniałem już kiedyś, że też jest w domu taki piec (w komplecie z łopatą). W komorze mieszczą się chyba ze dwa bochenki. Forumowicz przesłał nawet filmik, jak piecze się w takim piecu. Nie próbowałem jednak. Poprzednicy mieli wprawę, dla nich to było jedno z wielu zwykłych zajęć domowych. Dla mnie byłby to wyczyn. Jest tam jakiś szyber, który trzeba pewnie zamknąć w odpowiednim czasie. Osoby znające się na obsłudze odeszły już. W kwestii samego pieczenia widzę, że są tu stażem większym niż mój. Moje próby z wyrabianiem ciasta na zakwasie rozpoczęły się, gdy brakło drożdży w sklepach, w związku z grypą znaną chyba wszystkim na świecie. Tradycyjny rolnik ma swoją mąkę. Wypada jednak wziąć worek, by nie zawracać głowy garścią mąki :) Gdy piecze się częściej i co najmniej dwa bochenki przy jednej robocie to ma sens taka wyprawa. Znajomemu udało się zdobyć niepotrzebny już kamienny młynek (żarna) i dzięki pomocy sąsiada "złotej rączki" dołączyć silnik elektryczny. Można też zakupić nowe (niedużych rozmiarów), które można umieścić w kuchni, spiżarce, lecz to już wydatek, dla zdecydowanych. 3 godziny temu, carinus napisał(a): Jem dwa posiłki dziennie, raczej mało obfite i deficyt kalorii daje znać o sobie. To najlepszy wariant a zarazem najtrudniejszy do utrzymania. Zmieniliśmy przyzwyczajenia. Nauczyliśmy się pojadać między posiłkami, zaczęliśmy jeść na ulicy, idąc, jadąc, trzymając w garści „obiad”. Widok znany jeszcze nie tak dawno jedynie podróżnikom po krajach odległych naszej cywilizacji. Co do diety, wolę unikać porównań, gdyż namnożyło się tego trochę ostatnimi czasy. Wybrałem sprawdzoną od pokoleń, popartą wynikami, unikałbym nowinek. Przy okazji zaznaczę, że ostatni medialny spór to niemal piekielna pułapka. Burzy poniekąd, wzbudza emocje, rozdrażnia zmęczone wieloma problemami społeczeństwo. Wydaje się, że niewiele, by zaczęło kipieć. Trzeba to przeczekać, przysiąść aż minie ten przewrotny wiatr, chyba że skończymy wszyscy o samym chlebie i wodzie. 3 godziny temu, carinus napisał(a): ...automat do wypieku chleba, zrobić sobie chleb za zakwasie w automacie. Jego zaletą jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas wyrastania ciasta... Mnie udawał się wypiek, gdy dodałem drożdży w proszku (suszone). Edytowane 21 Lutego 2023 przez Fozgas Cytuj
sambor Opublikowano 21 Lutego 2023 #170 Opublikowano 21 Lutego 2023 Kiedyś próbowałem upiec chleb wileński - tylko mąka żytnia, sam zakwas bez drożdży, ale sporo miodu i słód jęczmienny - ciężko to się robiło, ale smak rewelacyjny, więc wychodzi błyskawicznie. Poniżej zdjęcie jak to wyglądało na początku przygody piekarskiej: Na zdjęciu ok 8kg wypieku - wygląd taki sobie - wiadomo początki, ale to chleb z miodem i ciemnym słodem, więc kolor prawie taki jak pierniki. Jak pamiętam to te 8kg - 3 osoby pochłonęły w niecały tydzień. 1 1 1 Cytuj
Panstan Opublikowano 22 Lutego 2023 #171 Opublikowano 22 Lutego 2023 16 godzin temu, carinus napisał(a): Nie dodaję drożdży, kupiłem specjalny szczep bakterii mlekowych do zakwaszania mąki i do przechowania zakwasu stosuję tylko suszenie, bez trzymania tego w lodówce. Zapodaj ten szczep i metodę suszenia. Robię własny zakwas,ale jest to kłopotliwe i wolałbym zasuszyć. Cytuj
Kordjano Opublikowano 22 Lutego 2023 #172 Opublikowano 22 Lutego 2023 W lodówce nie można trzymać kwasu , bo bakterie mlekowe giną a namnażają się bakterie kwasu octowego i inne nie proszone goście , wtedy chleb będzie kwaśny . Tylko suszenie , robimy coś na wzór kruszonki . @carinusw koszyczkach to musisz nieco wcześniej wsadzić do piekarnika , mniej wygarowane , no i kamień ,czy szamot by się przydał , musi być nagrzany . Cytuj
carinus Opublikowano 22 Lutego 2023 #173 Opublikowano 22 Lutego 2023 Akurat trafiłem na suchy zakwas z firmy Browin i kupiłem przez allegro to. Wieczorem na kompie poszukam nazwy tego szczepu bakterii olejowych. Chleb razowy o dziwo nie jest wtedy jakoś przesadnie kwaśny jak na takim domowym zakwasie. Nie wiemy.co nam z powietrza namnaza się w słoiczku. Cytuj
Kordjano Opublikowano 22 Lutego 2023 #174 Opublikowano 22 Lutego 2023 Tu macie na temat zakwasu co i jak. Cytuj
carinus Opublikowano 22 Lutego 2023 #175 Opublikowano 22 Lutego 2023 Miałem wieczorem wstawić filmik z tego samego kanału. Z niego brałem informację na temat zakwasu i obróbki mąki. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.